Sari la conținut
Forum Roportal
eugen remus

Bancile straine descind in Romania

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Fostii competitori la BCR, BNP Paribas, KBC si Fortis isi ocupa locul pe piata financiar-bancara autohtona prin preluarea IFN-urilor din Romania. O serie de banci care inca nu sint prezente in Romania se pregatesc sa fructifice potentialul considerat enorm al pietei de profil autohtone imediat dupa aderarea la Uniune. Aderarea va aduce si fuziuni, si achizitii strategice ale unor banci mici cu capital privat, dar si o dezvoltare a institutiilor financiare nebancare.

 

BNP Paribas a luat Credisson

 

Retelele de distributie dezvoltate de institutiile financiare nebancare (IFN) sint preluate de banci straine care intra astfel pe piata romaneasca. Cei care au dezvoltat IFN-uri in anii exploziei retailului romanesc culeg acum roade de zeci de milioane de euro. Cumparatorii sint deocamdata grupuri financiar-bancare ce au concurat la privatizarea BCR. BNP Paribas a facut primul pas. Credisson International, societate specializata in intermedierea si acordarea de credite de consum, a fost preluata integral de Cetelem, divizie a grupului financiar francez BNP Paribas si lider pe piata creditelor de consum din Europa, valoarea tranzactiei fiind de circa 40 de milioane de euro.

 

Romstal merge la KBC

 

Belgienii de la banca KBC au platit 70 de milioane de euro companiei Romstal Imex pentru pachetul majoritar detinut la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari, au anuntat vineri partenerii tranzactiei intr-un comunicat. Potrivit acordului dintre cele doua institutii, tranzactia va fi incheiata in primul trimestru al anului 2007. `Cu aceasta achizitie, KBC a facut un pas important pentru indeplinirea strategiei in Europa Centrala si de Est, cealalta piata locala pentru grup`, se spune in comunicatul citat.

 

Din experienta bancii belgiene pe pietele bancare, de asigurare si leasing, KBC se asteapta ca in noile membre ale Uniunii Europene piata sa creasca peste medie. Grupul financiar-bancar belgian vede piata din Romania ca una dintre cele mai importante din Europa Centrala si de Est, deoarece cererea companiilor si a populatiei pentru servicii financiare va inregistra o crestere semnificativa, spune KBC. Romstal Leasing este cea mai mare companie de leasing independenta din Romania. La finele anului 2005, compania romana de leasing detinea o cota de 3,25% din piata de leasing si era a 13-a companie ca volum de contracte incheiate.

 

Fortis a luat Global Finance&Leasing

 

Grupul financiar belgiano-olandez Fortis a achizitionat firma romaneasca Global Finance&Leasing, infiintata in anul 2003, cu capital privat romanesc. Directorul general al Fortis Lease Group, Philippe Delva, a declarat, intr-un comunicat comun al celor doua parti, ca Romania era de mai multa vreme in atentia grupului, intrucit piata de leasing, desi de dimensiuni mici, are un potential de crestere foarte important.

 

`Achizitia firmei Global ne asigura un avanpost imediat pe piata de leasing din Romania si reprezinta platforma ideala pentru desfasurarea planurilor noastre strategice pentru reteaua noastra europeana de leasing si modelul Vendor Leasing, beneficiind in acelasi timp de cresterea asteptata in viitor in Romania. Pe linga aceasta, viitorii nostri clienti vor avea acces direct la reteaua noastra europeana de 121 de centre de afaceri din Europa si Asia`, a spus Delva.

 

Partile nu au dezvaluit valoarea tranzactiei. Compania furnizeaza leasing financiar, mai ales pentru autovehicule si echipamente, si are experienta specifica in finantarea de echipamente medicale.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Romania ramane la capitolul "firimituri" pt marile banci. Cand o sa aud de UBS, Tokyo-Mitsubishi, sau HSBC mai povestim. Pana atunci...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Romania ramane la capitolul "firimituri" pt marile banci. Cand o sa aud de UBS, Tokyo-Mitsubishi, sau HSBC mai povestim. Pana atunci...

HSBC si UBS nici nu sunt cunoscute prin prezenta in multe tari - sunt destule tari peste Romania unde nu au filiale sau sucursale

HSBC abia acum vrea sa incerce o abordare mai extensiva

Bancile foarte mari care au venit in Romania, ABN AMRO, Citi si ING, tocmai ies din faza in care adunau bani si isi alegeau cu grija ,,exagerata'' clientii, in special persoanele juridice si intra in etapa in care au mai mult curaj sa imprumute

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×