Sari la conținut
Forum Roportal
kyroptus

Top 10-ul celor mai hulite programe spyware

Postări Recomandate

Pentru ca tot suntem la sfarsit de an, hai sa ne intrecem in topuri, analize si statistici, indiferent de subiect, numai sa comparam cat mai mult si sa vedem tendinta de pe anul asta.

 

Iar la spyware stam cam ...rau de tot

Acum vreo luna si jumatate, AOL dadea publicitatii un studiu prin care scotea in evidenta pasivitatea multor internauti (in cadrul domestic sau al marilor companii) in fata fenomenului spyware. Conform acestui sondaj, 20% dintre computerele personale sunt infectate cu o "forma oarecare" a unui vierme sau a unui virus, iar elemente de spyware sau adware sunt instalate pe mai mult de 80% dintre computere.

 

Spyware-ul s-a dovedit a fi o aparitie si mai frecventa decat virusii pentru ca aceste programe au fost depistate pe mai mult de 80% dintre sistemele analizate. Si mai interesant, de fapt mai grav, este ca 90% dintre cei care gazduiesc astfel de programe o fac fara stirea lor, sau nu au nici macar notiuni vagi despre spyware.

 

Intre timp, alte companii (Webroot si EarthLink) s-au pus pe studiat si au ales ca tema descoperirea celor mai "scarboase" 10 programe de spyware, indiferent daca victimele sunt din userii individuali sau companii cu sute de computere interconectate in retele de mare amploare. Criteriile pe baza carora s-a stabilit ierarhia au fost prevalenta si periculozitatea.

 

Conditia minima pentru ca un program sa fie inclus in acest top a fost ca numarul detectarilor sa fie de cel putin 50.000, aceasta sarcina de "depistare" fiind indeplinita de Boulder, un distribuitor care ofera aceste servicii gratuit prin intermediul site-ului propriu. Totusi, perfectionarea acestor programe spyware avanseaza intr-un ritm extraordinar, iar autorii lor devin tot mai abili in evitarea inamicilor, adica a solutiilor create tocmai pentru a depista si anihila spyware-urile. Top 10-ul reprezinta "crema cremelor" in materie de rautate si eficienta spyware.

 

Desi multe dintre laureatele topului sunt cunostiinte mai vechi ale internautilor, multe softuri sunt necunoscute, dar asta nu inseamna ca nu "isi fac bine treaba".

 

Printre cele mai cunoscute programe din top este Gator (sau GAIN pentru prietenii mai vechi), care vine la pachet cu un alt jucator inrait al pietei de spionaj in scopuri comerciale, mai precis cu softul P2P Kazaa. Ce rezulta din combinatia celor doua softuri? Unul te spioneaza si celalalt iti afiseaza bannere publicitare in functie de preferintele tale online, de paginile pe care le accesezi.

 

Daca esti un detectiv care a declarat razboi spyware-ului probabil ca ai auzit si de alte nume dintre cele prezente in top, altfel PurityScan, un soft care to bombardeaza cu pop-up-uri si te pacaleste sa-l instalezi sub promisiunea ca te scapa de orice pornografie stocata pe PC-ul tau, nu iti va spune nimic. Aceeasi este situatia si lui CoolWebSearch, care iti urmareste cautarile pe care le faci cu Google sau alte motoare specializate, iti copiaza setarile de Favorites din Internet Explorer si iti afla care este pagina de start. Sa nu crezi ca nu te va urmari la tot pasul, oricare ar fi pagina pe care o vezi, fiecare miscare, fiecare cuvant tastat, fiecare parola introdusa, nume de conturi si alte informatii personale vor fi la dispozitia autorilor programului. Nici o bucurie din chestia asta, nu?

 

Lista continua cu n-CASE si KeenValue, solutii adware, TIBS Dialer (care te taxeaza din greu pe factura la telefon, chiar daca tu nu nici o intentie sa suni diferite linii fierbinti), Transponder si ISTbar/AUpdate, o solutie spyware care se camufleaza drept asistent pentru browser. Topul este completat de Internet Optimizer, care colecteaza erorile Web si le redirectioneaza catre propriul site.

 

Webroot nu este singura companie care s-a apucat de statistici de genul asta, iar fenomenul spyware atrage tot mai multi curiosi. Alte topuri incrimineaza Kazaa drept "Raul absolut", iar la mica distanta il urmeaza GameSpy Arcade, Download Accelerators Plus, Ezula si Adopt.Hotbar.com.

 

Cam care sunt costurile asociate cu spyware-ul? Pai IDC anunta ca numai anul acesta, veniturile companiilor care dezvolta solutii anti-spyware sunt de aproximativ 31 de milioane USD, dar vor creste exponential pana in 2008, cand valoarea pietei va atinge 305 milioane USD.

 

(sursa bumerang.ro)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu,nu prea pricep:ce-mi pasa mie ca ma spioneaza daca nu am nimic de ascuns?

Important este sa nu-mi faca rau SO ori pc-ului.

Dar,am inteles ca fac rau...

Nu am inteles cum si nici de ce?

Nu pot sa-si ia informatiile fara sa faca rau?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×