Sari la conținut
Forum Roportal
Ma'at

Literatura si film

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Va plac filmele realizate dupa o anumita carte?Sunteti pro sau contra acestui lucru?Unii spun ca respectiva carte e mai buna decat filmul,pentru ca e mai complexa si mai profunda.Altii sunt de parerea ca filmul surprinde esenta cartii.Voi?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sunt putine ecranizari care mi-au placut. Eu tin cu scriitura, asa ca ma uit la ecranizari cu doi, nu doar cu un ochi critic; foarte critic. De unele filme ma si feresc tocmai pentru ca mi-au placut atat de mult cartile incat nu risc sa ma enervez.

Sa vorbesc despre "The Lord of the Rings"? Nu cred ca merita si nu vreau sa-mi pun pe nimeni in cap... Mai bine zic de Hamlet; Hamlet e Hamlet, e "de-ai nostri", il stim de-o viata, nu incape discutie despre valoarea autorului si a operei; despre Tolkien nu m-ar mira sa se trezeasca cineva sa zica "ce sa spun, mare scriitor...". Deci Hamlet. Versiunea engleza a fost jalnica, cu Laurence Olivier in frunte; total neasteptat pentru mine: daca englezii nu reusesc sa "surprinda esenta cartii", atunci cine? Rusii! Cu Smoktunovski in frunte, de data asta. Incomparabil.

Asa ca, nu pot sa spun ca sunt pro sau contra. Niciodata nu mi s-a intamplat sa prefer filmul. Fie asa sunt eu din fabricatie, fie nu s-a nascut inca regizorul ala.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mie ecranizarea "Hamlet" cu Mel Gibson mi s-a parut chiar foarte reusita. Sigur ca se pot gasi exemple si de o parte si de alta a baricadei, asa ca e greu de dat un raspuns general. Ma bucur ca exista si filme si carti, iar singura dilema a mea in sensul asta e daca e preferabil sa citesti intai cartea sau sa vezi intai filmul (va spun si concluzia mea... dupa ce-mi spuneti si voi pareri).

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

prefer cartea. filmul distorsioneaza imaginatia si nu surprinde tot.

pot sa zic...din ce am vazut pana acum ca The girl with the pearl earring a fost ok si cam pe acolo..dar trebuie sa citesti cartea ca sa intelegi anumite gesturi.

singurul film despre care am auzit ca e mai bun decat cartea a fost Pe aripile vantului. dar nu comentez pentru ca n-am citit cartea. el a fost bun si de referinta.

:focus:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De ce nu? cu toate ca pana azi nu mi s-a intamplat sa citesc o carte, apoi sa vad filmul si sa-mi placa mai mult..a fost interesant sa vad si ecranizarea, dar mi-a placut mai mult cartea... Plus ca filmele nu respecta cartea in totalitate...sunt multe diferente

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De obicei, filmele mai deviaza de la actiunea cartii. Prefer filmele care respecta cat de cat cartea. Uneori filmul te ajuta sa intelegi mai bine cartea.

Editat de sarah n.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fimul "Liceenii" ai putea spune ca e povestirea cartii, doar cu imagini :stars:. Si "Cercul Poetilor Disparuti", doar ca aici cartea e povestirea cadru cu cadru a filmului.

 

In rest, daca regizorul nu isi propune specific sa redea intentiile exacte ale autorului (lucru imposibil, cine stie ce a avut autorul in cap?), eu spun ca e ok daca pe ici, pe colo, se deviaza. Imagineaza-ti o opera de arta, o pictura, pe care o poti distruge. Cel mai simplu, e sa iei bidineaua si sa tragi cateva linii groase; cam asta fac regizorii care ecranizeaza ceva si nu mai seamana cu cartea decat prin titlu si mici detalii insignifiante. Nu e mai bine daca iei pensula, tragi mici tuse, here and there, si scoti o noua opera de arta? Eu asa inteleg sa fie facute ecranizarile :stars:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Filmele: Mizerabilii, Contele de Monte Cristo, Shogun, Pasarea Spin sunt doar o infatisare palida a cartii, nu m-au multumit...au si ele valoarea lor, dar nu se compara cu cartea.

Cand citesc o carte, imi dau frau liber imaginatiei, simt starile sufletesti ale personajelor, framantarile lor...bucuriile lor...filmul ma lasa rece :blink:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×