Sari la conținut
Forum Roportal
SanmariS

Greseli gramaticale

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Biserica catolică, tactica cavalerească, Ion Luca Caragiale, epoca capitalistă, muzica corală şi Banca Comercială. Nu le-am mai scris, ca in general se stiu.

 

M

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Eu cred caci granita dintre insistenta si impertinenta e foarte firava."

 

Am intalnit aceasta exprimare, unde folosirea lui "caci" este gresita.

Pentru edificare..

 

CĂCI conj. (Introduce propoziții explicative) se traduce prin pentru că, deoarece, fiindcă. Exemplu: Eu îi cunosc căci am trăit cu ei.

 

Corect:

 

"Eu cred ca granita dintre insistenta si impertinenta e foarte firava."

 

CĂ - conjunctie. In acest caz, introduce o propozitie subordonata completiva.

Editat de S.M. Poupincourt
  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In alta ordine de idei, ma framanta o problema lexicala:

Cum se spune corect? Topice sau topicuri cand ne referim la subiectele deschise pe forumuri?

Pe acest forum se utilizeaza ca plural pentru "topic" , pluralul consacrat in limba romana, adica cel de "topice". Pe alte forumuri am intalnit pluralul "topicuri".

Problema este ca denumirea de "topic" al unui forum, spre diferenta de cuvantul omonim cu alta origine si cu semnificatii diferite, a fost preluat mai recent din limba engleza cu un sens dedicat, deci, realmente este un neologism. In acest caz, ar fi corect sa se formeze pluralul in mod diferit? Probabil ca da. Totusi care ar putea fi considerata varianta cea mai corecta? Sau ar putea ramane ambele variante ca fiind corecte?

Vedeti exemple de utilizare pentru "topicuri": https://www.google.ro/#gs_rn=16&gs_ri=psy-ab&tok=t9HKoficP2clndc-axRanA&suggest=p&cp=8&gs_id=d3&xhr=t&q=topicuri&es_nrs=true&pf=p&biw=1920&bih=952&sclient=psy-ab&oq=topicuri&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.bGE&fp=77f706380c9397da

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dex-ul zice topice, nicaieri nu am intalnit varianta "topicuri" ca fiind cea valabila.

vine de la topique din franceza.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dex-ul zice topice, nicaieri nu am intalnit varianta "topicuri" ca fiind cea valabila.

vine de la topique din franceza.

 

Toate dictionarele utilizeaza pluralul "topice", nu doar DEX-ul. Problema este ca omonimul "topic" cu intelesul de thread pe un forum nu este inclus inca in niciun dictionar romanesc.

Opinia mea in ceea ce priveste limba din care a fost preluat in limba romana cuvantul utilizat in relatie cu forumurile de discutii difera. Eu sunt convins ca a patruns in limba romana prin intermediul limbii engleze si al forumurilor internationale (de limba engleza).

Omonimul lui, deja existent in limba romana, in mod clar a provenit din frantuzescul "topique", respectiv germanul "topisch", ambele cu etimologie in greaca moderna ("topikos").

Din punct de vedere lexical, atunci cand un cuvant patrunde pe "filiera" unei alte limbi ca neologism si prezinta aceeasi forma si pronuntie cu a unui cuvant deja existent in limba este considerat omonim si se permite utilizarea unor forme flexionare diferite de cele ale cuvantului omonim existent.

Deci, cel putin aparent nu ar fi incorecta forma "topicuri" mai ales ca sufixul "-uri" a capatat o larga utilizare pentru formarea pluralului acestui substantiv.

 

In ceea ce ma priveste, pe anumite forumuri daca raspund unui utilizator care foloseste forma "topicuri", atunci eu utilizez tot forma "topicuri". Daca spune "topice" atunci si eu utilizez aceeasi forma. Daca vreau sa utilizez eu cuvantul imi vine greu sa ma decid ce forma sa aleg si atunci prefer sa spun "subiecte" (termen care produce uneori confuzii) sau "thread-uri" (care este totusi inca un "barbarism").

 

In mod normal termenul "topic" este asociat cu cele de "post" sau "postare" (care au patruns in limba romana simultan cu neologismul "topic").

Pentru "post" se utilizeaza pluralul "posturi" (cu accent pe o).

Pentru "postare" se utilizeaza pluralul "postari" (cu accent pe a).

Ambele variante sunt la fel de utilizate si, la randul lor, genereaza confuzii.

 

Din perspectiva ambelor neologisme, poate ca variantele optime ar ramane:

- verbul "a posta" (postez, postezi, posteaza, postam, postati, posteaza; am postat...; postasem...; voi posta...; as posta;...; a fost postat; postand... etc.) care substantivat devine "postare, postari";

- substantivul post, posturi;

- substantivul topic, topicuri (care flexionat in acest fel se aseamana cu singura flexiune posibila pentru cuvantul lui pereche "post").

In aceste conditii, forma traditionala de flexiune aplicata neologismului omonim "topic" ar aparea ca necorespunzatoare.

Si atunci, ma vad intr-un fel obligat sa inclin mai curand pentru varianta "topicuri" decat pentru cea traditionala de "topice" sau decat sa accept ambele forme de plural ca fiind corecte pe motiv ca amandoua sunt uzuale.

 

Evident ca ceea ce am scris mai sus nu prezinta un argument foarte solid, pentru ca nimic nu ne impiedica sa flexionam in mod diferit perechea de cuvinte de origine engleza "topic - post, posta > postare".

Totusi nici flexionarea neologismului "topic" dupa modelul omonimului sau cu vechime mai mare in limba romana nu reprezinta un argument foarte solid.

Iar acceptarea ambelor forme de plural nici ea nu prea este in mod serios justificata.

 

Opiniile voastre care sunt? Poate ca pana la urma determinam Academia Romana sa ia o decizie si sa ne scoata din impas :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

O sa mor cu "am servit masa in oras/ dar serviti ceaiul, va rog/ servesti o cafea?" de gat. Cu ele de gat o sa mor, s-a terminat, gata. Nu mai pot!

Editat de Amarena
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×