Sari la conținut
Forum Roportal
SanmariS

Greseli gramaticale

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

si cu tine acum! :doh:

 

daca lor le place sa se joace de-a ospatarul, tu ce ai cu ei?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Topicuri ... este bune si pentru mine!!! eu nu ma gandesc mult cand scriu acest cuvant ca n-a fost folosit cand eram eu in Romania si nu caut Dex-ul sau altceva cand sint grabita si asa. Nu-mi fac probleme!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Un articol despre greselile gramaticale, ale celor care au dat admitere la Jurnalism :

 

" A crescut numărul de "i"-uri și limba română devine tot mai fonetică. Astfel, acum se scrie "așișderea", "simtom", "eminsiune", "obijnuit". Așa se aude, așa se scrie, nu-i așa?

Au apărut formele "al doi-lea"

 

"Trebuie să privești măcar o dată pentru a te simții atras și cu siguranță vei ține minte programul și ora pentru a fii pe fiecare zi, în afară de weekend unde poți privii orice în acea oră și jumătate în care aflii cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii ce te interesau, în fața televizorului."

 

Sursa, aici :

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/perle-incredibile-de-la-admiterea-la-jurnalism-viitorii-studenti-au-schimbat-regulile-gramaticii-456831.html

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A voi si a vrea, dupa logica mea si conform dex-ului exprima acelasi lucru. Conjugarea difera: "a voi: eu voiam" si "a vrea: eu vream". Pe cand eu "vroiam" e o combinatie intre cele 2 ceea ce nu e corect, pentru ca verbul "a vroi" nu exista. 

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pai sunt sinonime, doar ca se intampla sa fie foarte asemanatoare ca si forma. Diferenta e ca "a vrea" e de origine latina si "a voi" de origine slava. Mai mult de atat nu stiu nici eu pe subiectul asta. :lol:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din articolul la care trimite *adal:

 

>> Nu întâmplător, voluntas apare la Cicero (Tusculane 4,6, 12) cu sensul de dorință înțeleaptă:

„De cum îți apare în fața ochilor ceva frumos, care pare și bun, natura însăși este cea care te îndeamnă să-l dobândești: câtă vreme te porți cu măsură și cu înțelepciune, adică purtat de o dorință pe care stoicii o numesc în greacă βούλησιν (dorință-n.n.) și pe care noi o numim voluntas. Ei cred că numai înțeleptul are această voluntas (dorințe înțelepte - n.n.) pe care o și definesc astfel: voluntas
 este atunci când dorim ceva judecând bine, îndemnați de  rațiune, pentru că atunci când dorim un lucru fără să judecăm, împotriva rațiunii, și cât mai împătimiți, atunci aceea nu mai este voluntas (voia cea înțeleaptă), ci o poftă nestăpânită și o patimă neînfrânată, pe care o au toți cei lipsiți de judecată, necugetații”. <<

 

:D  Exact la asta mă gândeam, ca să evidențiez diferența dintre a voi (dorință înțeleaptă, a dori ceva judecând bine) și a vrea (o poftă, o patimă, a dori ceva fără să judecăm). Mă voi gândi și voi analiza mai mult de atât, într-o încercare de a desprinde dorința din înțelesul verbului a voi.

Editat de Recent
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

img3.jpg

https://forza.ro/greseli-gramaticale-de-sezon-la-multi-ani-virgula/

Greșeli gramaticale de sezon: La mulți ani, virgulă!

Pentru că în zilele care urmează “La mulți ani!” va deveni o formulare mai des folosită decât salutul obișnuit, haideți să reluăm astăzi regulile corecte de punctuație în ceea ce privește această urare. Ar fi păcat ca gândurile bune pe care le tot transmitem altora să fie umbrite de o greșeală gramaticală, nu-i așa? Semnele de punctuație sunt foarte importante în scris pentru că delimitează enunțurile și ajută persoana care citește să înțeleagă corect mesajul. Ion Luca Caragiale, care, timp de aproape 40 de ani, a fost și ziarist, era de părere că punctuația reprezintă gesticularea gândirii, iar colegii săi îl porecliseră Moș Virgulă datorită exigenței cu care trata acest aspect al comunicării. Tot despre virgule vorbim și noi, din nou, astăzi. Conform regulilor de punctuație din limba romana, atunci când interpelăm o persoană prin folosirea unui apelativ, suntem obligați să separăm termenul de adresare (fie el numele, calitatea, porecla sau orice altă formulă folosim) de restul propoziției prin virgule. Gramatical spus, când folosim un substantiv în vocativ, indiferent de locul său în propoziție, el se desparte prin virgulă de cuvântul sau cuvintele învecinate. Vocativul este cazul care, în limba română, exprimă o interpelare a unei persoane prin folosirea unui apelativ, fie el nume propriu sau termen de adresare. [În enunțul “Maria, vino afară!”, Maria este substantiv în vocativ. În mod similar, apelativul “copile” este și el în vocativ în exemplul “Copile, deschide fereastra! “ Astfel, corect ar fi să scriem: La multi ani, Andrei, și un An Nou fericit! Atenție! Virgula nu se pune de fiecare dată după urarea “La mulți ani”, ci numai în cazul în care ne adresăm cuiva în mod direct. Spre exemplu, în exprimarea de mai jos, virgula lipsește și e foarte bine că se întâmplă așa, ea neavând ce să caute în acest enunț: “La mulți ani” tuturor celor de acasă și un An Nou fericit! În acest exemplu adresarea nu este directă, deci virgula nu trebuie pusă. Ca să înțelegem mai bine, analizăm enunțul și ne dăm seama că, de fapt, din el, mai lipsesc câteva elemente care se subînțeleg: “Eu urez <<La mulți ani!>> tuturor celor de acasă…”. Nu e deloc la fel cu “La mulți ani, dragii mei de acasă!”, nu?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cornel Gârbea, s-a nascut la 5 septembrie 1928, la Gheorghieni, România,  a fost un actor român de teatru și film, a murit vineri, 13 iulie, 2018.

******

Daca nu murea acest actor din Harghita, Romania, nu stiam ca orasul Gheorgheni si scrie altfel.  Am rude si prieteni acolo, mi-ar fi spus cineva daca era o schimbare in numele orasului.   

Interesant este ca n-am stiut de el nimic, nici n-am auzit de el desi am auzit de cateva filme in care a jucat, nu era pe lista cetatenilor de onoare dintr-un motiv oarecare, sau el nu voia sa se stie ca e din zona maghiara.    Cred ca e gresala de sezon doar. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×