Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Am vazut la TV o reteta interesanta, deloc complicat gatita de o femeie din Azerbaijan in curte la tara, aveau o coliba ca in basme cu habar n-am cine ca n-am citit asa ceva :bb:   Apare cu sotul si un copil cam prea linistit si o batrana, nu spun 1 cuvant pe tot parcursul documentarului nici el, macho-pseudo cowboy wannabe si sex simbol cu o palarie exact din asta de pe poza atasata, barba mai scurta dar la moda, e doar semi carunt ca-i in forma cu T-shirt alb cu PUMA si niste nadragi care scoate in evidenta corpul robust.  Langa el activeaza si ţaţa Miţa taranca de nevasta in gumari, budigai turcesti si rochie pe deasupra, naframa in cap, over worked si under paid, deloc considerat o fiinta, doar un robot.   De la adunat vreascuri din padurea apropiata, ciopartitul betelor/crengilor moarte, face focul intr-o ceva de n-am cuvinte dar instrumentul de tocat ma inspaimanteaza ca-i un iatagan cu toate zilele cu dublu tais, ce n-am vazut in alte tari chiar mai sarace din Asia.  

A mers in gradina imensa si frumpoasa sa culeaga cateva pastai, o varza, niste ardei gras, ceapa verde, patrunjel verde, usturoi, "safran" de pe o floare inalta, cu un puf de pamatuf pe deasupra de culoare rosie si in firicele, nu cum stiam eu ca provin din "Branduse" ca in Spania ... n-am mai vazut floarea acea si nu stiu de unde sa-l iau dar o sa gasec pe la magazinele lor intr-o zi, si le-a pastrat intr-o frunza de varza in cosul eu cu bunatati pana au ajuns acasa.   Avea niste vinete, rosii si castraveti frumosi si altele, cartofi varza foarte multa, porumb, sfecla rosie, gulii si a facut si o muratura aproape din toate astea intr-un borcan mare, sfecla rosie si gulie ca ingrediente principale, precis a iesit superbun reteta.      

Dar la meniul principal m-am oprit ca a prajit ceapa, ardei gras, rosii, condimentele ei, a adaugat boabele noi de fasole, pe urma varza tocata fin, orez crud pe deasupra si totul intr-un cuptor din epoca de piatra sau al lut-ului ce n-a mai vazut si acolo s-a facut dupa o vreme ca n-au spus timp sau nimic.  Ne uitam al un film fara voce sau muzica macar, ca ale lui Chaplin.   Asta as vrea sa incerc daca as gasi boabe de fasole proaspete ca aici se usuca si sufletul in noi, am auzit ca in Texas se gasesc dar e cale lunga pan-acolo.  Din fasolea verde locala pana strag 10 boabe la 3 dolari/kg ne va inghiti Gaura Neagra din Spatiu.    

Pe urma au facut si sarmale in foi de vita unde a activat si musculosul la tocat de carne/grasime si-si arata muschii ca-l dor bratele care-s cat mijlocul meu, nesimtitul!!!   Cand sa impacheteze frunzulitele, au intrat dracii-n el si le-a insirat doar pe o ata cate 8 parca si le-a asezat intr-o oala de pamant.  A mai pisat usturoi si le-a frecat cu smantana sa fie langa sarmalute ca erau din carne de oaie precis si trebuia sa ia gustul de seu cu ceva.    Tot femeia cosea iarba si o planta pentru vaci, avea de ascutit si coasa, nu se glumea cu nimic acolo, nu stiu cine taia gaini batrane sa faca mancare, dar ma surprindea ca n-au decat 1 baietas de vreo 8 ani intr-o tara musulmana.     

See the source image

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 29.08.2012 la 14:59, The Unknown a spus:

Hungarian Plum Dumplings - Szilvás Gombóc - Galuste cu Prune 

Deja este o mancare familiara pe toate meridianele planetei, insa tot ramane complicata de preparat din mai multe faze. Se fierb cartofii cu o zi inaiante, se prepara si pesmetii cu ceva timp inainte ca cel mai lung este prajitul in unt sau ulei al firimiturilor de paine sa nu se arda dar sa fie bine prajite, apoi de preparat fructele, pe urma coca ... e munca pentru 2 zile, dar merita fiecare picatura de transpiratie :yahoo:

Vechea poveste cu specialitatea asta ... munca multa!!!   Azi am gasit pruni la alimentara si am cumparat cu o ladita de 10 kg si un pic, aici ne ajuta la incarcat in masina al greutatilor in oricare magazin, am cumparat oua organic, pestmet proaspat dar si paine mai veche/uscata sa fac eu pesmet ca se usuca ca cimentul intr-o clipa, unt proaspat sa calesc pesmetul, scortisoara nu este proaspat cred ca niciodata ca pana ajunge aici din Vietnam si sta pe rafturile magazinelor, dar nu-si schimba aroma sau gustul, dar n-am faina destula si la fel, deloc proaspat, deci am motive sa aman proiectul pana le voi manca prunii si nu mai am nevoie sa lucrez!!!   Nu sint lenesa dar n-am elan, chef, interes, foame, pofta, nimic din astea nu ma misca spre bucatarie, dar o sa-mi fac compot si gem rapid ca-mi place pe clatite sau cu Camembert sau Cascaval.        

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sint hotarata sa-mi fac de mancare: - sauce de ciuperci, salata de castraveti in stil maghiar iar carnea o sa-l frig in stil american.   Ieri aproape nimic n-am mancat inafara de fructe.   Batem recorduri la caldura si nu pot sa mananc, am probleme sa si beau apa mai nou, dar ma fortez.  Precis este efectul secundar al caldurii excesive si curios ca n-au murit Virusurile din formula CoVid nici la 49*C timp de 7 saptamani in Sud Arizona.  Da' nici curatenie n-a facut nimeni!!!   Merg sa lucrez ca ceapa deja se simte la 100 de metri de bucatarie si mi-e foame. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sufleu de conopidă. O rețetă foarte delicioasă și sănătoasă ... este dintr-o leguma de toamna foarte popular planetar dar nu prea ma impac cu acest sufleu ca fiind gatit peste necesar.  Se poate manca si crud, atunci de ce trebuie fiert si copt cu toate alea ca nu se va mai simti gustul de conopida in sos de smantana cu oua, afumatura si altele.   Nu-i vad rostul desi lumea adora, nu eu.  Ocazional cand sint invitata undeva la un party mai mic, ma roaga sa duc cat mai mare cantitate de conopida pane, ca am rabdare sa-l fac perfect si schimba aspectul mesei in stil bufet.  Desigur le prepar cu placere si ies frumoase si gustoase mereu, adorat de cele care nu prea intra in bucatarie ca n-au timp de la serialele sud americane in spaniola din care nu prea inteleg nimic.   Vin echipate cu pungu si cutiute sa duca si acasa, dar se va manca pe drum ca toti stau departe.   Eu folosesc in supa de pui, il pun intreg dupa ce l-am oparit sa n-aibe gandaci sau paianjeni intre florete, il tin doar cateva secunde la fiert si-l servesc langa restul de zarzavaturi si puiul fiert, cu sos de tahon si cartofi fierti.   Niciodata nu-i prea mare conopida, se termina imediat pe jumatate crud/crocant.         

Mod de preparare: - 

2 conopide, 3 ouă, 400 g smântână, 200 g șuncă presată de pui sau fâșii de piept de pui trase un pic în tigaie, 300 g brânză telemea și 10 g unt.    Se desface conopida în buchețele, după care se taie cotoarele mai fibroase și se îndepărtează frunzele. Buchețelele de conopidă se pun la fiert într-un vas cu un praf de sare, iar după ce au fiert se lasă la scurs, până se răcesc, într-o sită.  Conopida fiartă se așează într-o tavă tapetată, în prealabil cu unt. Apoi, separat, într-un alt vas, se bat cele 3 oua, iar mai apoi se amestecă cu smântână.  

Brânza se rade, șunca presată (sau fâșiile de piept de pui) se taie în feliuțe mici sau cubulețe care, mai apoi sunt presărate deasupra conopidei, în tavă. La final turnăm peste toată compoziția, oul amestecat cu smântână și presărăm brânza telemea, rasă, deasupra. Aceata va face ca sufleul să se rumenească frumos la final. Se încinge cuptorul bine și se pune sufleul de conopidă, la foc potrivit, pentru aproximativ 30 de minute.

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Prajesc jumatate de pui, de marime mai mare in grasimea proprie pe foc mic, partea cu picioarele.   S-au vandut ieftin ca odata taiat un pui trebuie vandut imediat, era proaspat si cineva voia doar partile Kosher, pieptul cu aripi!!! A platit ea totul, eu doar pentru taieturile am avut de dat 2 dolari.    N-am chef de gatit altfel nimic, voi fierbe maine Sambata niste cartofi si cu varza acra va fi excelent.   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×