Sari la conținut
Forum Roportal

Postări Recomandate

Ma intrebau "clientii" mei cum de n-am facut sarmale de ziua Irlandezilor ca varza si carnea de vita sint principalele ingrediente si se asteptau sa primeasca   :eek:

La asta nu am fost pregatita, chiar nici in gand nu mi-a trecut, ca are ziua mancarea ei traditionala!!!    

Mai e putin pana la Paste (3 saptamani), golesc vasele de varza acra si toata lumea va primi destul sa se sature!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am facut o oala mare de sarmale de pe la 4:00 PM am inceput si acum la 3:00 AM am oprit focul.  Peste zi le portionez si donez.  Foarte greu a mers munca de data asta.

Azi am mancat doar varza cruda cand scoteam cotoarele, din 6 capatini mari, si varza calita pe jumatate din varza acra marunta cu ceea ce nu se poate folosi la rulat.

Daca mancam mai mult nu mai aveam chef de munca, este si frig dar am achitat una din "obligatii".  Mi-a ramas umplutura, pe maine ca nu mai am chef de nimic cateva zile dupa aventura asta.   Voi folosi si ultima varza acra, nu credeam ca voi avea nevoie de atatea verze.   Tot corpul ma doare deja!!!       

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cum se fac cele mai bune sarmale umplute cu urdă. Chef Sorin Bontea a rămas uimit când a mâncat pentru prima dată

Această rețetă de sarmale cu urdă se prepară în zona Bucovinei.

Poza este frumoasa dar nu cred ca sarmalele din cratita sint cu urda ca se vad doar frunze de varza.   Cu urda am facut clatite!!!  

Nu cred ca ma aventuriez pan'aici dar nici n-am chef sa lucrez cu frunze de sfecla.   Lumea la care am donat, marea majoritate au fost atat de fericiti ca doctorii tocmai le-a interzis sare, iuteala, carne de porc, acreli si multe feluri de grasimi si nu mai stiu cate altele, dar sarmalele mele au fost la inaltime.  Le-am facut chiar dietetice ca se poate adauga sare.

Doctorul la care am fost azi mai in gluma, mai in serios mi-a reprosat cum de l-am uitat de pe lista ca s-ar fi jucat cu cateva sarmale ... noroc ca merge in vacanta acasa de Paste pe Coasta de Est ca am timp sa ma pun intr-o bucata si sa-i fac pe cand revine in 2 saptamani dupa sarbatori.   Nu-i demult aici in oras si n-am mers asa departe inca cu discutia despre mancare, asta discutam mai mult cu asistente, receptioniste si alt personal angajat.   

 

https://evz.ro/cum-se-fac-cele-mai-bune-sarmale-umplute-cu-urda-chef-sorin-bontea-a-ramas-uimit-cand-a-mancat-pentru-prima-data.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sarmale.jpg?resize=300%2C300&ssl=1   Câtă ceapă să pui la un 1 kilogram de carne pentru sarmale???

*Cat vrea fiecare, sau cum le place, sau cat au acasa la indemana, cred eu, ca n-am facut problema din asta niciodata si nu cred ca exista o regula la ce mancam, ca unii pun doar ceapa cruda, altii pun si calita, eu prajesc ceapa pe foc mic timp destul de lung sa fie crocant, are cu totul alt gust sarmalele decat doar flascaite putin in ulei.   N-am citit inca explicatia specialistilor "două cepe mari, ceea ce înseamnă 400 grame" este marele secret!!!    Ce mai sint si "condimente pentru sarmale"??? ca nu stiu, doar atat ca eu pun marar proaspat destul de mult care-i da aroma, partunjelul nu apartine de sarmale din retetele de mai demult ca neutralizeaza aromele, doar un pic, deloc morcovi, doar Thyme in ceapa prajita scoate reteta din anonimat.  Eu nu voi incerca pentru o vreme nimic pana nu mai simt durere in brate!!!  Nici folie de aluminiu nu folosesc niciodata in cuptor peste mancare*  

"Ingrediente: 1 kilogram de varză murată, un kilogram de carne tocată, o ceașcă de orez, cam în jur de 100 de grame, două cepe mari, ceea ce înseamnă 400 grame, 5 linguri de pastă de tomate, un morcov, sare, piper, foi de dafin, cimbru, boia de ardei dulce, chimen măcinat, după gust, condimente pentru sarmale, și pătrunjel, sunt ingredientele pentru rețeta de sarmale."

 

https://www.fanatik.ro/cata-ceapa-sa-pui-la-un-1-kilogram-de-carne-pentru-sarmale-o-reteta-unica-si-delicioasa-20362950

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ieri am facut sarmale ... am avut ultima capatana de varza acra si am mai luat una de aproape de 2 kg din magazin, dar face parte din categoria "cele mai rele sarmale facute in viata mea".  Asta, dupa judecata mea, ca au iesit prea satate si acre, care mie nu-mi plac deloc, plus am folosit orez Jazmin in loc de orez Egyptean ca dupa zeci de ani de experimentat, asta sta cel mai bine cu sarmale.   Vinde arabul numai, si este mai ieftin decat s-ar crede, $4,50/kg, dar cu cat se cumpara mai mult devine mai ieftin!!!   Eu cumpar mereu cu sac mare sa am in casa mereu, dar omu' cotrobaie peste tot de o vreme si nu mai gasesc nimic unde am pus, doar cand creste de 2 metri undeva vom afla unde le-a pus, ca asta se intampla repede pe la noi.  Pe moment sint deja 36*C la 2:45 PM si daca nu am grija si in frigider vor creste si inflori rosii + ardei   :lol2:  

N-am probleme totusi cu aceste sarmale ca le donez, doar am luat primele 2 randuri de sus si le mai dau intr-un fiert ca orezul a ramas nefiert desi le-am calit cu ceapa inainte sa le amestec cu carnea tocata.   Tot feluri de minuni se pot intampla cand muncim in bucatarie, si eu cred ca a fost foarte vechi dar nu stricat acel orez ca nici n-a fost deschis punga groasa de plastic.  Precum cu pastele fainoase am patit, ca nici dupa 2-3 ore inca nu erau fierti, ca au stat la dezhidaratat pe rafturile magazinelor, in timp de vara subtropicala.    Ultimele 2 randuri pe o ceapa la fel sint imposibil de mestecat pe langa ca le calesc incet si pe timp indelungat, dar acum intra direct intr-o punga speciala in congelator pentru supa de pui!  Done, cum spune si nepotul.  Cumpar doar cepe mari sa-mi raman ceva si in mana la tocat :meeting: si am rezolvat si problema asta.    

Nu mai am varza acra, am spalat si galetile si le voi folosi la colectat apa de ploaie!!!    Pentru sezonul urmator de varza acra, fac rost de alte galeti din magazine ca se arunca in gunoi.  Ultima oara mi-au dat una dupa ce l-au golit de smantana.   Acasa am mai scos o mare cantitate de samantana de pe galeata si capac, nu-mi venea sa cred.  Bine ca n-am bagat in apa imediat ca nu-l mai terminam de frecat de grasime.   Ne pregatim de vara, camara/debara isi pierde si functia de pastrat alimente chiar si in cutii de conserve ca for fierbe pesta o luna. 

Cartofii si altele vor sta in cutii de carton in bucatarie pe jos pe tiles reci ca A/C va functiona curand.  Voi face sarmale si mai bune peste scurt timp ca avem de onorat partnerii nostri de Mother's Day dar cu ocaziaa sta o sa bem si in onoarea barbatilor bravi ca pana ajungem la Father's Day doar Apa Rece cu Inghetata e pe menu!!! 

th?id=OIP.h3J7kf5i_zK4aI18OXD4_wHaE8&pid=Api&P=0

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am cumparat azi un saculet din asta de orez doar cu 10 kg sa am toata vara ca nu este aproape magazinul si azi a fost greu sa gasesc parcare pentru masina mea mare.  Deja s-a facut si foarte cald cand ma plimbam dintr-un magazin in altu dupa amiaza, sa-mi adun cele necesare pentru o oala de sarmale cerut in urgenta de un vecin pentru Luni seara.  Ii vin socri in vacanta pe la ei, nu stiu de unde, dar odata au mai mancat sarmale de la mine si doresc sa-l mai savureze.   Credeam ca pana la Thanksgiving ma odihnesc si voi face cateva Parikasuri cu galuste de faina foarte marunte doar.   Insa degeaba planific orice, mereu se schimba impotriva mea, si nu inteleg de ce???   

Am luat varza,  marar,  ceapa alba,  ardei gras,  ardei lung din Ungaria crescut aici, carne tocata, smantana, paine dintr-un alt magazin dupa o reteta speciala, patrunjel verde, rosii, dovlecei ca voi umple mai multe legume nu numai varza, asa ceva inca n-au mancat vecinii mei.   Poate reusesc sa-l trimit pe omu' la un vecin sa ceara frunze de struguri, daca nu atunci voi cumpara o legatura de frunze de Colard, o verdeata cu frunze mari lungi si destul de late.  

Ca sa ma antrenez in munca, am stors iar 2 litri de zeama de lamaie din nu stiu cate fructe si curatat bucatarie sa am loc de preparat ingredientele, ca dimineata doar prajesc ceapa si oparesc varza, altele vor fi tocate, macinate rosiile, ardeii curatati ca si frunzele si dovleceii scobiti gata de umplut si pus pe foc.  Si partea asta necesita un timp lung ca si calitul de varza cu care-l acopar si pun pe fundul oalei in care vor fierbe, sa aibe gust de Chimion Dulce = Caraway seeds sau Köménymag in maghiara, NU din ala arabesc/oriental!!!   Mai am un pic de varza acra sa-l mananc in loc de salata dar il voi pune la calit sa n-am atatea resturi in frigidere sa am loc de apa si pepeni in lunile urmatoare + fructele de sezon.   Ciresi n-am vazut nici azi. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sărmăluțe în formă de croissant pentru Macron. 

Un chef din România se află în ”echipa de gătit” a summit-ului din R. Moldova

*Doar o clipa vedem pe video din metoda de facut croissant, inca nu ma aventuriez in forma asta, mai am de invatat mult.  Sper ca doar titlul este scris gresit, ca sarmale vor putea manca si restul de la acea masa festiva, sau altii vor primi forma traditionala, doar Macron este special in acel summit*  

https://www.hotnews.ro/stiri-international-26304712-bunatati-moldovenesti-summitul-elitei-europene-sarmalute-glazurate-vin-forma-croissant-baba-neagra-sensibilizam-macron-video.htm

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Credeam ca am inchis business-ul de facut Sarmale pe timp de vara, pe calduri de peste 40*C, dar n-am anticipat ca va muri cineva drag, considerat un frate, nu precum la pocaiti.  Cand am trecut pe acolo zilele trecute, al 3-lea cuvant a fost Sarmale, iar acum incep sa ma pregatesc cu munca pe care o voi termina maine.

Pregatesc totul ca dimineata devreme doar le asamblez mai mult, ca voi cali varza azi, dau prin masina rosiile proaspete si le dau si in fiert, am gasit foarte ieftin rosii la pret redus pentru Vineri intr-un magazin si am cumparat 5 kg, jumatate sint verzi inca.   Mai folosesc si o conserva mare de tot in care le fierb, totul ce-i de tocat va fi facut acum, oala mare pregatit, frecat proaspat, doar orezul spal dimineata.   Din 3 kg de carne am de lucrat dar mai dau si la un vecin.  Nu pastrez nimic pentru mine, doar mananc cateva din cele mai mici.   Am si 6 ardei gras si o legatura de frunze de Collard in caz ca am nevoie.   Ceea ce n-am destul este putere, dar ma voi antrena dupa o cafea tare dimineata.  

   Collard (plant)    Collards | Recipes from Nash's Organic Produce  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sarmale răsucite ca la ruși, curcubeu pe cerul gurii. Secretul constă în pregătirea frunzelor de varză

Oricare idee este apreciat dar nu voi rasuci de curand sarmale, promit.    Abia am spalat vasele si am donat totul sa nu le mai vad.  

Pe poza abia se vad sarmalele, doar slanina sau ce o fi, dar la altii in Russia, nu la mine are acest aspect oala plina.   Mi-a spus coafeza mea ca sarmalele mele sint bune pentru bolnavii operati cu inima, ca in Russia de unde era si ea, au alt gust si arata altfel.   Copiii ei s-au bucurat de noutatea pe masa si de cate ori merg la ea, mereu duc si sarmale.   

Stiam de acasa din Secuime ca bunicul prepara afumaturile coborate din podul casei unde doar el avea cheie!!! 

Dupa o zi de tinut in apa rece care se schimba la 2 ore zi si noapte, pentru a fi usor de racait de fum si de sare, se punea in oala peste niste frunze tocate de varza cruda sa nu se lipeasca nici pielea de pe acele bucati de carne mai relaxate.   Urma varza acra din butoi bine stors de zeama, pe urma un rand de sarmalele si unu de varza tocata care acoperea oala.  

Cu apa curata din izvor s-a umplut oala de 50 de litri si mergea pe foc in curte, era o groapa pentru carbuni, special amenajat pentru aceste joburi grele si mirositoare ca si Piftia. 

Se manca pana se termina de dupa Craciun ca se congelea natural de la gerurile locale de -35*C cateodata, oriunde era oala, de congelare nu scapa.  Se pastra intr-o incapere unde aveam si cuptorul pentru paine, faina de toate calitatile, si altele de care ne foloseam.  Ciuperci uscate, toate aromele in mancaruri in mare cantitate erau uscate si in saculete de in agatate in tavan, muraturi in butoaie mai mici decat varza, ca acel butoi era cat o camera!!!   Urcam pe o scare sa ajungem la varza dar si coboram pe una mai mica fixat in butoi cand il umpleam si scoteam varza acra.  Avea echipament special pe ea cand intra o persoana in butoi cand nu mai ajungeam verzele nici cu instrumente special fabricare de scos.   

Aveam o vecina slaba care se imbraca de intrat in butoi si scotea destul pentru o luna, atunci acolo iarna tinea pana la sfarsitul lunii Mai.    

  https://retetesivedete.ro/sarmale-rasucite-ca-la-rusi-curcubeu-pe-cerul-gurii-secretul-consta-in-pregatirea-frunzelor-de-varza.html       

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×