Sari la conținut
Forum Roportal

Postări Recomandate

Ingredientul secret pus în sarmale de români. Puțini mai apelează la acest truc exotic - IMPACT (playtech.ro)

Nu stiu de unde l-au scos si pe asta, eu folosesc Ginger in multe locuri dar nu la dulciuri, si deloc in sarmale ca nu apartine acolo la nici o natia care gateste felul asta de mancare de la Adam si Eva incoace.   Ma uit la TV la YouTube la femei din Azerbaijan cum gatesc sarmale, turcoaice si altele din zona, dar niciuna din ele nu folosesc deloc niciodata Ginger sub nici o forma, si nici usturoi asa de mult ca mine de exemplu.  Doar cu cateva prafuri de arome folosesc mai multe ca mine la aromat mancare ce mie nu-mi plac dar ele le pun peste tot aproape, si nu cred ca e vorba de bani ca nu folosesc Ginger.   

Cand fierb Burta folosesc mult Ginger, Telina, Usturoi, Ceapa, Patrunjel si mai putin Cimbru ca taie acel miros ca si la fiert Piftie.   In mancaruri din India sau Mexico foloseam dar in ultima vreme sotul n-are voie sa manance deloc aceste iuteli asa ca am luat un pas in spate, mai nou doar in ceai folosim chiar mult Ginger, iar eu mananc si crud desi ma arde, dar nu zilnic. 

In oala de 6 litri fierb pe foc mic cam 200 grame de Ginger curatat si feliat, pana scade cam 3 cm din apa, adaug inapoi apa si-l mai dau in clocot, pe urma adaug si alte ceaiuri: Earl Grey, Verde, 1-2 cuisoare, 1 Anis Stelat, putin Chimion, mai am si ceaiuri din Ceylon cu flori uscate si seminte amestecate si pun putin din fiecare.  Las sa fiarba putin si-l acopar, sting focul.  Decand cu COVID, din Septembrie 2019 nu s-a terminat inca din casa noastra acest ceai si-l bem mereu cu miere, lamaie, zahar sau natur.  Le pun in sticle si in frigider ca este cald in casa altfel.   De la acea data inca n-am fost bolnavi, dar in sarmale nu le-as pune ca n-ar manca nimeni!!!   In linte razuiesc la fel cam cu o lingura mare cu varf pe langa usturoi si adaug in ceapa prajita imediat dupa boia si pe urma adaug si boabele bine spalate de linte rosu din India.   Pe deasupra un mare pumn de Cilantro tocat ii da gustul pe langa ceapa prajita.      

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Rodica a scris la Coronavirus la zi pagina 398: 

"La Las Vegas și la Miami vreau sa ma duc. Și la tine când fierb sarmalele. În rest nu ma interesează America. On topic nu am, scuzați. 

*******

La mine sarmalele vor fierbe imediat cand le vrea cineva.    Se si termina mult inainte de vizita desi mereu mai pregatesc si altceva de pus pe masa.   Si langa Curcanul de Thanksgiving am o oala mare de Sarmale, langa Lasagne la fel am Sarmale sa fie alternativa in caz ca nu place la cineva mancarea italiana.   Mereu este pe aragaz gata de mancat cand am musafiri ca sa fiu sigura ca se satura la masa!!!    Nu prea se mai prepara pe aici sarmale, tinerii nici din Ungaria nu stiu cum se face doar in general cam ce ingrediente sint necesare desi sint zeci de video-uri in computer in toate limbile.    Ori unde merg, trebuie sa le explic ca si la un copil mic ce si cum.   Multi au mancat undeva si ar mai manca dar s-au diminuat si acele locuri unde se vindeau decand cu COVID, s-a inchis totul.   Chiar daca se vor deschide, vor vinde ceva generic pe gustul tuturor.   

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Prepar sarmale ca asa s-a intamplat dupa amiaza ca e mai bine daca incep munca asta foarte "time-consuming" ca varza are frunze foarte mici pe langa ca erau capatini mari, dar n-au crescut frunzele sa se acopere, nu se vedea si nici n-am analizat atat varza in magazin.   M-a si plouat bine la iesire din alimentara, cu taria unui uragan parca era turnat apa, parea, nu se vedea deloc nimic si nici n-am pornit pana nu s-a terminat, vreo 15 minute lungi.   Merge incet munca dar se va termina si se va manca imediat.  Am de dus la un vecin peste drum ca m-a laudat ce arome "afara din lumea asta" produc in laboratorul meu :derisive:   Cica nu stie unde erau fetele care voiau sa gateasca dupa ce s-a terminat razboiul si s-au intors din Vietnam tineri ca el, ca toate voiau doar sa se marite!!!  Cu Certificatul de Casatorie li s-a dat in mana si formularele de Divort sa fie la indemana ca va fi necesar, asa de serioase pareau cuplurile.   A divortat si el ... si s-a recasatorit, ... am zambit, ce era sa fac.   I-am spus ca am auzit la Radio pe vremuri ca in State s-a inventat mancarea congelata si s-a facut un mare stoc sa aibe ce manca soldatii de pe toate fronturile ... in acele zile nici n-am vazut cum arata un frigider ca nici macelaril n-au avut, congelat era totul in lunile de iarna, 9 luni din 12.   Nici inghetata nu era la moda ca mereu era frig in Transilvania ... de aceea noi gateam mereu!!! :chef:    M-a intrebat daca stiu sa prepar Ficat ... hrana militarilor din Vietnam, am mai gatit la un sef al sotului cu ani in urma ca a poftit si el ca nu se gasesc in localuri sa nu goneasca clientii, ca aici putini mananca organe de animale, multe nici peste nu accepta in casa asa ne-am pricopsit de cateva ori cu un portbagaj imens de peste proaspat prins.   Pan'la miezul noptii vreau sa fiu gata cu toata procedura, am de grabit de acum incolo.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am pus la fiert acum sarmalele, trebuie sa iasa foarte bune ca doar bunatati am amestecat si am lucrat cu placere. 

Putin am facut, doar 53 de bucati dar mici, mi-am adus aminte ca acasa in locul natal pe 15 August aveam mereu sarmale, este un eveniment de familie de vreo 150 de ani. 

A fi acolo sau aici e mare diferenta pentru acest moment dar cam tarziu mi-am adus aminte, dimineata le voi imparti ca sa ma simt si mai bine. 

Din marea familie doar 2 urmasi mai sint in viata in Ardeal, iar inafara tarii sintem 4 foarte activi inca, dar dupa noi se va uita definitiv ca am existat vreodata ca n-a ramas nimeni acolo!!! 

Varza cruda am folosit, mie mi-e egal din ce lucrez si mereu aromez cum imi convine, mai mult eu le voi manca.  Am 3 feluri de smantana si 2 feluri de paine langa, daca vreau.     

     

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Lucrez la o comanda urgenta pentru sotul, el poate nici nu-l va gusta, dar se duce la un Goodbye Party, un fost coleg s-a pensionat, a vandut totul si merg inapoi "acasa" in Texas.              Vrea sarmale sa-i fie ultima mancare de care s-a bucurat la despartire de fosti colegi, pentru mine suna ca si ultima dorinta inainte de ...  Eu nu merg cu el, voi fi obosita.  

Urmeaza sa prepar frunzele, sa le scot ce nu vreau sa fie acolo si sa le rulez.   Ce as fi facut oare de nu aveam langa asta de transpirat, stiu deja, stateam la panda sa prind Raccoon-ul  :no:   ca el s-a saturat deja de hranit si acea familie.    

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sarmalele la care voi lucra mai tarziu cand va fi dimineata si aici, merg catre un alt party de Adio ca se pensioneaza o persoana la cerere, are varsta dar nu se vede pe ea si altii in acea meserie mai lucreaza 10 ani, insa sotul ei fiind mai invarsta si la fel s-a pensionat zilele trecute, o vrea si pe ea acasa langa el ca toata viata munca le-a separat.  Vor calatori mult si mi-a cerut instructii cu ce sa-si umple frigiderul in RV ca si-au cumparat unu mare de tot, visul sotului ei si va avea de servit pe el cate ceva.   I-am pregatit idei, am copiat din computer poze sa-i fie mai usoara viata ca strabunica ei era din Ungaria, stie din auzite mai mult, ca a crescut in alta parte.    Pentru vreo 20 de persoane pregatesc dar si pentru noi cu vecinii impreuna si se ridica la 100 de sarmale cel putin, dar am inceput deja munca prin a tocat ceapa, thyme, rosii, marar verde, patrunjel verde, am preparat conserva de rosii in bulion gata de folosit, l-am dat prin blender rosiile, am preparat si 4 ardei grasi rosii care vor fi umpluti sa aibe si aroma de ardei.   Am umplut cu apa oala de oparit varza, este pregatit si cratita pentru prajit ceapa, am orez Jasmine din Indonezia dar cumparat aici,  strecuratori, si vase pentru frunze de varza am totul langa aragaz, sa-mi fie viata mai usoara, ca-mi va lua toata ziua aproape ca mai iau si pauze.

Am luat si termin la doctor pe Vineri ca voi fi bolnava si in dureri de atata munca, m-a intrebat de scopul vizitei si n-am stiut ce sa-i spun, doar ca pe Vineri voi avea multe dureri  :eek:

   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

cat-orez-se-pune-la-1-kg-de-carne-pentru-sarmale.jpg

https://www.bzi.ro/cat-orez-se-pune-la-1-kg-de-carne-pentru-sarmale-secretul-unui-gust-senzational-4260483

100 de grame este rezultatul final, dar depinde de gusturi.   Eu folosesc mult mai mult ca nu-mi place doar carne, am gustat odata aici la o persoana din Bucuresti si mi-a fost deajuns.  Parca rodeam la friptura rece invelit in varza care avea un gust de inca ceva, cred ca de la container in care a fost acrit.

"Bunica lăsa la fiert sarmalele aproximativ 3 ore la foc mare, până dădeau în clocot, după care mai lăsa aproxiamtiv 40 de minute la un foc mai mic." 

Nici cu asta nu sint de acord  :no:  3 ore la foc mare nu poate fi real.   Acoperit cu o farfurioara??? 

La mine 3 ore pe foc mare, dar la multi mai putin timp = totul sare din oala, zeama, sarmale cu capac greu din sticla si se arde pe aragaz si pe oala, scoate un fum care-mi activeaza sistemul de alarma din bucatarie care invita pompierii ca arde casa!!!    

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sarmale (rollitos de carne con hojas de repollo o col) por Karlos Arguiñano ¡la receta más famosa de Rumanía!

https://evz.ro/un-celebru-bucatar-din-spania-a-gatit-sarmale-si-a-tras-o-concluzie-cum-i-se-pare-a-fi-mancarea-romaneasca.html

"Preparatele românești, gustoase, dar greu de conceput

„Vom face astăzi o rețetă românească. Este un fel de mâncare interesant cel de azi. Foarte interesant. Un fel de mâncare românesc. E foarte greu de făcut, arată foarte bine și o să aibă un gust foarte bun când e gata. Nimic scump, desigur”, a spus bucătarul înainte de a începe să explice cum se fac sarmalele."    

*Nu gluma, sint grele de facut o mancare ca lumea, deloc nu este scumpa, si satura o mare familie, a uitat sa adauge.*   

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ma aflu iar in mijlocul prepararii ingredientelor pentru sarmale: curat patrunjelul verde ca e cosit parca, legatura e pe jumatate buruieni ca si mararul verde, am gasit ultima legatura de Tarhon la 30 de km de mine, Thyme este destul peste tot.   Tarhonul este pentru  Sauce Béarnaise langa curcan, dar se cumpara cand se gaseste ca se prepara totul din timp, nu doar cu cateva ore inainte.   Si pentru ca am cumparat mai mult din fiecare sa am si de Craciun ca le congelez, am si mai multa munca pana la aleg, spal toc, dar inainte le scot de pe tulpini pe care le pastrez in alte pungulite, e foarte plictisitoare ocupatie dar n-am incotro, am nevoie de aceste arome mai ales acum de Thanksgiving.   

Totusi, inainte de toate trebuie sa termin sarmalele, ca Marti e ziua de impartit, deja am triplu cantitate de facut fata de cat am planificat.  Pe urma ma voi lupta cu o bucatica de curcan doar, care s-ar putea sa fie pui, depinde de rezistenta mea la stress, dar de patrunjel verde tot am nevoie. 

Se vinde si ciopartit in bucatele de o persoana mai nou curcanul ca sint foarte multi care nu stiu pur si simplu sa faca altceva decat de prajit orice carne.   

Maruntaiele se dau pe cativa centi, ficat, inima, tartita si pipota ca publicul american nici nu vrea sa recunoasca aceste organe!!!   

Eu le cumpar cate pachetele gasesc si fac o bunatate de umplutura in tava copt, merge langa orice, dar si separat cu Sauce Béarnaise este foarte bun.   

Tartita va intra in oala de piftie mai tarziu ca nu este material de umplut altceva, iar intre gheare de pui, oase si picioare de vita mai adaug si parti grase din puii folositi recent are valoare ca e plin de colagen, intra in congelator pana-i vine randul.   Adaug in apa de fiert piftia Sare, Ginger, Ceapa, Usturoi, Cardamom, Foi de Dafin, piper boabe, un pic de Cimbru, un ardei gras rosu, si n-are nici un gust rau sau aroma aparte respingatoare.       

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×