Sari la conținut
Forum Roportal
nnnnnnnnnnnnnn

Hipertensiune arteriala

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Sunt cardiac de mai multi ani si am probleme cu tensiunea. As vrea sa schimb tensiometrul vechi cu un model mai nou.Medicul cardiolog mi-a recomandat modelele din gama Omron sau Healthy Line.Acum nu stiu pentru ce model sa optez? M-ar ajuta mult un raspuns!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hipertensiunea arteriala

 

 

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o crestere permanenta a tensiunii arteriale si apare atunci cand tensiunea arteriala depaseste 150/90 mmHg.

HTA este de doua tipuri: hipertensiune arteriala primara, careia nu i se cunoaste cauza aparitiei si hipertensiune arteriala secundara, se manifesta secundar altei boli (hipertiroidie, feocromocitom, boli renale, boli ale inimii). Tratarea bolii duce la vindecarea hipertensiunii secundare.

Cauzele aparitiei HTA includ: - obezitatea (apare cand greutatea depaseste cu 20% greutatea normala in functie de inaltime si sex);
- fumatul;
- consumul de alcool;
- stresul;
-concentratia crescuta de grasimi din sange, in special colesterol;
- sedentarismul;
- rasa (HTA este mai frecventa la negri fata de albi);
- varsta (riscul de aparitie creste odata cu varsta intrucat vasele de sange devin mai rigide pe masura ce inaintam in varsta);
- sexul (pana la varsta de 50 de ani barbatii sunt mai afectati de HTA, dupa 50 de ani femeile ajung la menopauza si cantitatea hormonilor protectori scade, moment in care HTA apare mai frecvent la femei). Pentru toate varstele si pentru toate rasele, femeile cu hipertensiune evolueaza mai bine decat barbatii. - factorul familial (daca in familia dvs exista cazuri de HTA, sansele sa faceti aceasta boala sunt crescute)

Simtome:

De multe ori HTA poate fi asimptomatica, atunci cand nu sesizam niciun discomfort in modul de viata, nici modificari in realizarea activitatilor zilnice.

Cel mai important simptom al HTA este cefaleea fronto-occipitala. Este o durere sacaitoare, care cuprinde fruntea si se intinde pana in zona cefei. Apare dimineata si este ameliorata de o ceasca de cafea sau de un medicament contra durerii.

Resimtite pe termen lung, simptomele HTA cuprind:

ameteli;
- vertij (senzatie de lipsa de echilibru in spatiu);
- durere in piept;
- transpiratii;
- tulburari de vedere (vedere in ceata, neclara, uneori "stelute verzi");
- tiuituri in urechi;
- confuzie;
- constientizarea respiratiei (dispnee);
- palpitatii (constientizarea batailor inimii).

Tratamente cu plante:

-paducelul: un studiu al Universitatii de Medicina din Maryland, Statele Unite, confirma efectele reglatoare ale tensiunii ale extractului de paducel, inclusiv asupra pacientilor cu diabet de tip II.

-talpa gastei :un vasodilatator periferic (folosit pentru reglarea activitatii cardiace) si un sedativ puternic (tinctura are o actiune mai puternica decat valeriana si este indicata in nevroza cardiaca, diminuand frecventa pulsului chiar si in tahicardiile datorate hipertiroidismului). Planta este utila in angina pectorala, diminuand sindromul dureros si senzatia de sufocare. Ea regleaza presiunea sangelui, este un tonic cardiac puternic, fiind de ajutor in cazurile de hipertensiune si hipotensiune.

-traista ciobanului: au arătat că planta are un rol important în coagularea sângelui. De aceea, este recomandată în cazul hipertensiunii însoţite de sângerări sau în hipertensiunea apărută la menopauză.

-maslinul : conţin substanţe antioxidante puternice ­care acţionează în organism prin reducerea tensiunii arteriale, scăderea nivelului trigiliceridelor şi prin reducerea riscului de infarct şi de atac cerebral. Efectul benefic pe care îl au aceste frunze în cazul hipertensivilor i-a determinat pe cercetători să încerce realizarea unui medicament de sinteză pe bază de frunze de măslin pentru tratarea hipertensiunii.
-tribulus terestris : planta folosita in medicina chineza si ayurendica pentru abilitatile ei afrodisiace, dar si in tratamentul diverselor boli, precum : tensiune arteriala, diabet de tip 2 , chiar si cancer
-branca ursului : este important ca aceste comprimate sa fie luate regulat, la orele 6, 12, 18 si 22, deoarece ele actioneaza scazand presiunea arteriala, mai ales prin vasodilatatie, la nivel periferic, efectul durand o perioada de timp limitata si fiind, ca atare, nevoie de o noua doza de planta.

-saschiu : folosit încă din Evul Mediu, când se prescria în migrene, ameţeli şi pierderea memoriei. În prezent din el se extrage vincamina, care intră in compoziţia medicamentelor folosite pentru reducerea tensiunii arteriale, diminuarea ritmului cardiac, ateroscleroză şi oxigenarea creierului.

-usturoiul: una dintre cele mai vechi plante fiind menţionat în primul papirus egiptean consacrat plantelor medicinale, care datează din anul 1500 î.Ch. Studii laborioase, publicate în lumea intreaga au demonstrat ştiinţific că usturoiul este hipotensor, vasodilatator, cardiotonic, hipocolesterolemiant şi anticoagulant.

-telina: cercetătorii de la Universitatea Chicago au descoperit recent în ţelină un compus (3-butilftalidă) care scade puternic tensiunea arterială prin dilatarea şi relaxarea vaselor sanguine. Acest medica­ment hipotensor natural se găseşte în sucul de rădăci­nă de ţelină şi are efecte pe termen lung. Oamenii de ştiinţă consideră că o cură de scurtă durată (şapte zile), în care se consumă 100 ml pe zi, are efecte care pot dura şi trei săptămâni, producând o scădere a tensiunii arteriale.

-magneziul : joaca un rol important si in reducerea tensiunii arteriale, prin diminuarea constrictiei si a spasmului vascular. Si nu in ultimul rand protejeaza vasele prin scaderea colesterolului din sange, impiedicand formarea placilor de aterom.

-potasiul: un studiu de mari proportii a demonstrat faptul ca hipertensiunea arteriala poate fi redusa cu pana la 8 puncte procentuale, prin suplimentarea dietei cu potasiu. Pacientii inclusi in studiu au primit potasiu sub forma de suplimente nutritionale si in urma masuratorilor regulate s-a observat faptul ca tensiunea sistolica este redusa.
Desi in acest studiu subiectii au primit pastile cu potasiu, specialistii ne sfatuiesc sa incercam sa ne luam potasiul din natura, mai ales ca in acest sezon oferta de fructe si legume este foarte bogata.

-coenzima q10 : oamenii de ştiinţă din Australia susţin că Q10 poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu, jumătate din persoanele hipertensive, care au urmat un tratament cu suplimente alimentare cu tablete din coenzima Q10 şi-au adus tensiunea la valori normale.

-acidul folic : vitamină B necesară pentru formarea celulelor roşii din sânge. Aceasta poate ajuta la combaterea presiunii arteriale ridicate, prin reducerea nivelurilor crescute de homocisteină. Un studiu pe fumători a constatat că, după patru săptămâni de tratament cu suplimente cu acid folic, a redus în mod semnificativ tensiunea arterială.

-extractul din mladite de ienupar:se administreaza in hipertensiune portala (o hipertensiune portalaeste semnul al numeroase boli, de origine hematologica, tumorala sau infectioasa. ciroza este cauza cea mai frecventa, dar compresiile exterioare (cancerul de pancreas), invaziile tumorale (cancerul primitiv al ficatului), trombozele venei porte (sindrom mieloproliferativ, focar infectios local.).

Editat de Darianna
scos reclama

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×