Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Specialitate Marocana/Frantuzeasca - Cous-Cous Royal

Postări Recomandate

http://www.evz.ro/article.php?artid=266136

 

 

L'Harmattan * * * Restaurant marocan si frantuzesc

 

 

 

Totusi Lei 120 pentru Cous-Cous e cam mult ca aceasta mancare este ca si o tocana/gulas de toate zilele la ei !!! Fierbe o oala mare si maninca cat tine!

 

Nu contine nimic iesit din comun doar oala in care-l fac arabii dar se poate face in ori ce oala si cratita tot atit de bun o sa fie !!! Garantat !!! Exista un "cous-cousiere" si in Franta, o oala mare si pe deasupra o cratita cu gauri prin care trec aburii din oala

ca se potriveste la fix si asa se fierb boabele sub capac. Insa boabele trebuiesc rostogolite intre mana cu unt cald sa se umfle, altfel cad in supa si am facut mancare pentru "coshon" porc in franceza !!!

 

Marocanii fac cel mai bun Cous-Cous din Nordul Africii si-l numesc Regal !!!

 

Unii mai pun si cotlete de miel/oaie de pe gratar langa tot ce se vede pe poza de langa articol sau carnati Merguez foarte iuti, se vand si in Franta din belsug. In intestin de oaie o iuteala de te trazneste dar de pe gratar langa gulasul arabesc devine un deliciu.

 

Reteta mea personala de Cous-Cous

 

M-a invatat o tunizianca care in viata ei n-a gatit dar nu voia sa se faca de ras ca nu stie nici cel mai cunoscut fel de mancare al lor si-mi dicta. Eu l-am mai pus la puct ca nici eu nu maninc iute sau prea multa oaie sau carne rosu in general. Daca devine foarte iute, puneti pastarnac si va reduce iuteala ca la fiert ardeiul devine mai iute, daca n-a fost prajit inainte cu ceapa !!!

 

 

Un picior de miel taiat de macelar in cuburi maricele cu os cu tot.

 

1 kg de ceapa se caleste pe ulei destul sa devina rosu, se adauga rapid o lingura de boia de ardei dar cu mana cealalta carnea spalata si se amesteca rapid sa nu se arda. O lingura de lemn solid este important si oala cat mai mare sa fie loc comfortabil de amestecat si nu sare pe aragaz !!!

Se mai adauga o captina de usturoi ras pe razatoarea de lamaie si se amesteca cateva minute la foc maxim si se adauga rosii vreo 3 kg taiate in bucati de 3 cm partati, o lingurita de sare, piper negru macinat dupa gust si se acopera sa fiarba.

 

La inceput fierbe la foc maxim pana incepe sa clocoteasca iar apoi se reduce la medium. Intre timp se mai curata morcovi 4-6 depinde de marime, cativa cartofi si se taie in bucati mari de 5 cm lungime ca si morcovii, 1-2 dovlecei doar daca sint preferati, 2 ardei grasi la fel daca place la cineva, daca nu il puneti intreg dar fara seminte si e usor de scos si aruncat dar gustul este bun, rutabaga daca va place sau gulie, varza de Bruxelles daca este la indemana, dar naut in conserva e necesar !!! una mare.

 

Se spala foarte bine nautul sub apa fiarta in strecuratoare, fiind conserva sa dispare gustul de conservant.

Se adauga leguma cea mai tare: rutabaga, morcovi, cartofi, dovlecel si nautul la intervale de 10 minute si se fierbe incet.

Se adauga apa la fiert de carne sa fie sauce destul sisa nu se arda.

Cand carnea este moale si bun de mancat e gata cu fiertul.

Se presare patrunjel sau cilantro in original dar romanilor nu prea le place de aceasta planta aromatica desi este foarte deosebita

pe acest fel de mancare si se aseamana pana aici cu un gulas sau aproape.

 

Partea a doua este praparatul boabelor.

 

1 kg de cous-cous se caleste repede intr-o cratita mare pe unt, margarina sau ulei doar cateva minute sa nu se arda boabele, se pune o lingura de sare si 3 litri de apa fiarta, se mesteca, se da in fiert si se opreste focul.

 

Cratita acoperita se amesteca de cateva ori sa se umfle boabele si mereu se amesteca cu o furculita mare si acoperiti sa nu piarda caldura. Cand deja n-are apa si se vede ca boabele sint fierte, dupa cateva minute, masa se poate servi.

 

Pe o farfurie cat de mare se pune in mijloc boabe de cous-cous iar in jur vegetale si carne fiarta iar pe boabe din sauce cu polonicul cat mai mult ca-l absoarba !!!

 

Se zice ca cous-cous se umfla odata in cratita, a doua oara pe farfurie si a treia in stomac !!!

 

Fierberea lunga si lenta ii da gustul!

 

Boabele se pote servi si fara supa asta doar ca o garnitura langa ori ce!

 

Carnea se poate substitui, insa arabii il maninca cu miel sau oaie, se poate si fara carne sau fara multe din legume, depinde de gust si buget.

 

Carnea sa fie taiat cu circula electrica si cand spalati sa observati toate oscioarele care ar cade de langa carne ca sauce-ul se mananca cu lingura si sa nu faca pagube daca copiii sau cineva inghite. Asta pentru ori ce carne.

 

Arabii maninca foarte iute, ei incep sa puna in uleiul fierbinte ardei iuti rosii uscati intregi, cumin, 3 cuisoare,

un bastonas de scortisoara si cand cuminul a explodat in uleiul fierbinte ca floricelele, se adauga ceapa, radacina de ginger si dupa gust ardei iute verde.

 

Pe langa boia de ardei mai pune si Garam Massala, un condiment mix din mirodenii exotice:

Coriander, Green & Black Cardamon, Cinnamon, Cloves, Bay Leaves, Nutmeg, Ginger, Pepper, Cumin.

 

Se incalzesc toate astea sa iasa umiditatea din ele nu sa se arda si se macina pe rasnita de cafea, de obicei este unu special pentru acest scop ca lasa un miros in urma !!!

 

Cous-cous este o mancare rentabila cand vin musafiri sau lume multa ca se poate servi un numar mare de persoane dintr-o oala si se satura repede !!! Atentie, cartofii absoarba zeama, daca lasati si pe a doua zi. Acum in vara cand sint toate legumele in sezon si ieftine e bine de incercat cu ori ce carne.

 

Sper sa va placa. In State nu peste toto se gaseste ieftin boabele de cous-cous ca nu prea sint clienti pentru, la Sprouts un magazin mai natural are varsat, o libra costa $1.49, la alimentari in cutiute de 250 grame costa $3.99 in Phoenix, in Toronto, CA un sac de 10 kg costa $8 canadieni !!!

Editat de Olga Khan

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Draga Olga , chiar mi-ai facut pofta de un cous -cous ! Dar pe caldurile astea cred ca mi-ar cadea cam greu.

Aici in Franta , eu cumpar gata facut de la Carrefour , de la " coin chaud", extrem de bun facut ( nu ma prea am eu cu ale bucatariei) si la cit costa , si ce bun e , nici nu merita sa ma chinui. Pt cei de acasa , cred ca e cam greu sa faca prima data, daca nici nu au vazut cum arata ( macar sa aibe o idee) si nici nu stiu daca la noi se gasesc toate ingredientele ( de ex merghezii , nu cred ca este la noi) ; dar in orice caz, Olga are dreptate , e ROYAL :derisive:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

e foarte gustos Cous-Cous ,dar cand am vizitat Marocul ,in orasul Tanger ,m`am otravit cu acest Regal :doh:,erau sa`mi ramana moastele in Africa de Nord .E mai bine sa`l pregatim acasa dupa receta scrisa de tine

Olga Khan :derisive:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
no comment m-ai dat pe spate felicitari sincere

 

Incantata !!!

 

Aici in Franta , eu cumpar gata facut de la Carrefour , de la " coin chaud", extrem de bun facut e ROYAL

:doh:

 

Ai dreptate, pe caldura asta e cam multa treaba dar m-am gandit la legumele proaspete in sezon. Pe langa caldura de la noi de 47*C Sambata, eu l-am facut cu pui sa fie mai repede. Ori ce carnati de pe gratar este valabil pe farfurie sau friptura.

 

Gospodinele mai trebuie sa aiba putina fantezie dupa gusturi personale ca este loc destul pentru schimbare de articole sau eliminarea celor ne-cunoscute sau ne-placute.

 

Cat este de practic ca se vinde deja la Carrefour, precis este recent acest "colt chaud" !!!

 

e foarte gustos Cous-Cous ,dar cand am vizitat Marocul ,in orasul Tanger ,m`am otravit cu acest Regal :doh:,erau sa`mi ramana moastele in Africa de Nord .E mai bine sa`l pregatim acasa dupa receta scrisa de tine

Olga Khan :derisive:

 

Poate era foarte iute, stiu ca localnici pun foarte mult Massala si strica gustul de la inceput, si in plus il si arde !!! asta am patit si eu pana nu m-am ocupat serios de reteta si n-am mai mancat de la nimeni de atunci !!!

 

Nu toata lumea gateste la fel sau da atentie la ce cumpara, acolo carnea este o problema ca nu este verificat de guvern. Poate azi este mai organizat dar si in Los Angeles au fost cazuri de intoxicatii de la carne stricata vandut la un Deli, Parizer vechi in sandvici !!! ca nu voia sa arunce bucata mare expirata !!!

 

La aceste calatorii exotice trebuie bine privit si peste umeri inapoi ca la condus masina !!!!!

 

Cous-cous se face si in Siria si este la fel de bun. :doh:

 

Peste tot in Nord Africa se maninca si de un timp a cucerit lumea intreaga acest deliciu.

Este excelent daca este fiert incet sa se combine gusturile si de obicei si copii simandicosi adora !!!

Am mancat si eu Snitel cu pireu la Damascus si inca ce bun era !!! chiar ca mi-a placut enorm.

Ce coincidenta !!! si atunci Izrael bombarda ............ Siria in '79 vara, pe o caldura !!!

De la aeroport spre centru, ne-au ordonat jos din microbuzul hotelului si ne-am culcat in santul de langa drum iar gloantele inamicului zburau peste noi !!!!

 

Si snitelul jumate a ramas pe farfurie ca a trebuit sa ne ascundem de la un alt rand de munitii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Si snitelul jumate a ramas pe farfurie ca a trebuit sa ne ascundem de la un alt rand de munitii.

 

Ce de peripetii ai avut! :o:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Doar ca am terminat o mare oala de cous-cous royal ... ore in sir langa aragazul fierbinte, curg rauri pe spatele meu deja ...

In oala: multa ceapa la prajit, cu o bucata de scortisoara, dupa 2 ore de prajit ceapa la foc moderat devine rosu, se adauga boia si carnea de oaie, ginger si ustroi ras, se amesteca se pune focul mic si se acopera, fierbe ... dupa cateva minute se adauga rosii vreo 3 kg, eu le-am dat prin food processor, ardei iute sau gras sau amandoi, sare, piper, dafin, cuisoare, morcovi bucati mari, fierbe, se mai adauga cartofi taiat nu prea mic sa se vada la servit ce este, florete de conopida, naut din conserva bine limpezit, varza de Bruxelles 500 grame, fierbe incet si cand totul e aproape fiert, se opreste focul si se pune pe alt loc oala unde nu mai fierbe.

Pe urma se prepara boabele de cous-cous ... intr-o cratita mai mare se pune unt sau ulei in care se pun bobitele se amesteca rapid, se adauga apa cat scrie pe cutie, sare si se lasa la fiert cateva minute pana absoarbe apa, se opreste focul si se lasa in aburi acoperit sa se mai umfle, se amesteca incet cu o lingura.

In farfurie se pune peste bobite din ciorba preparata si multa zeama ca absorbe si nautul si catrofii ca si bobitele sucul. Cel mai bine este de pus putin in farfurie si mereu se mai adauga. Cu cilantro si niste carnati merghez iute de pe gratar sint grozavi.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Doar prepar ingredientele ca fiul va gati ceva asemanator, maine-mi spune numele specialitatii dar are si ceva din numele de Cous-Cous pe undeva dar si vinete intra in oala, ceea ce deja deviaza dar daca n-am eu de preparat, nu-mi pasa ce pune pe foc ca ei vor manca.    M-a sunat sa ma intrebe de unde se cumpara pulpă de miel, piciorul din fata, nu din spate.   Am colindat iar magazinele si doar arabii sau musulmanii vand dar de la ei nu cumpar carne pentru fiul.   M-a lamurit ca reteta cere un "shoulder" dar se taie in cubulete!!!  in cazul asta merge orice gasesc mai proaspat din Costco sau magazin organic.   Vine dimineata sa ridice ingredientele.  Am si curatat ceapa, usturoi, ginger si tocat marunt ca si cimbru, morcovi, conopida, telina, naut in conserva ca si rosii in bulion, boia si tot ce mai vrea ii dau sa aibe gust.  Da' tare mi-e ca eu voi avea de facut totul si boabele ca e mai repede pentru mine, el trebuie sa masoare totul si sa citeasca atent modalitaile de folosire al ingredientelor.

Just in case, frec oala mare cu bicarbonat sa fie gata de serviciu in caz ca voi avea nevoie  :chef:  si voi anula rezervarea unde voiam sa merg, nu-i prima oara si nici ultima.

Nu puteau si ei sa faca un gratar ca se pricep toti la preparat???

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×