Sari la conținut
Forum Roportal
Vriies

Va fi sau nu război în Ucraina?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Acum 9 ore, Vriies a spus:

Poi, da. și aici n-ai nici măcar un singur cuvânt de ocară la adresa Rusiei tale cotropitoare (indiferent că s-a numit Rusia sau Uniunea Sovietică) sau ești filorus convins? Ah, știu, vei spune: „Eu sunt doar obiectiv! Dar nu contest marile realizări teritoriale ale Rusiei în dauna vrcinilor săi, fie ea și România de care sunt foarte atașat”.

Aici înclin să-ți dau dreptate. În proporție, de, hai să zic, aproximativ 95,7%. :laugh:

Nu mai sunt copil demult asa ca ca nu mai ocarasc pe nimeni si exact acelasi lucru l-as face daca in locul Rusiei ar fi SUA, ori Turcia, ori Ungaria. 

Eu vad altfel lucrurile, de aceea sunt categoric impotriva razboiului:

Ambele conduceri sunt vinovate in aceeasi masura pentru ca aduc suferinta si mizerie unor oameni oricum amarati, mai amarati decat romanii daca putem spune asa. 

Intr-o lume in care oamenii s-au luminat putin, unde trans-lingvismul si trans-culturalismul au devenit realitati cotidiene acceptate, unde oamenii traiesc dupa salarii iar nu dupa un teren agricol si un acoperis deasupra capului, nu se mai justifica nici razboaiele si nici aberatiile nationaliste. 

Eu personal am invatat o limba straina peste romana si anume engleza dar si ceva franceza si italiana, toate de la tv si nu mi-au folosit la nimic, doar ca ma pot informa coplesitor mai mult decat din prea mica Romanie digitala. 

Nu am perceput asta ca ceva greu ori urat, ba din potriva au devenit la fel de apropiate ca limba materna. 

PS: Rusa si maghiara probabil ca le-as fi prins daca nu ar fi picat comunismul in 89.

Si apropo, am avut ocazia sa devin roman-canadian, apoi incet romanismul ar fi ramas o idee spirituala si nimic mai mult. 

Nu spun ca nu trebuie sa avem radacini, insa astazi chiar si cei fara radacini isi descopera radacini foarte reale prin testul ADN, adica isi pot reconstrui proprile radacini reale si le pot studia chiar si istoric, dar nimeni din Lumea Noua nu s-ar intoarce in Europa de dragul radacinilor. 

Si apropo, injurile si ocara sunt semn de slabiciune si in plus nu vor rezolva niciodata problemele reale. 

Pe de alta parte injuriile sunt mincinoase neavand valoare de adevar, sunt in fapt blocaje mentale. 

Injuraturile privesc practic ceea ce are mai pretios si mai sfant o fiinta iar nu ceea ce insinueaza cei care le prolifereaza, dar facem offtopic... 

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Acum este un moment greu pentru poporul ucrainean deoarece Rusia a fost fortata sa joace totul ori nimic, iar Putin a inteles jocul si ca nu poate astepta primavara cu mainile in san. 

Din perspectiva economica se prefigureaza un colaps financiar al investitiilor americano-europene in Ucraina si in acest razboi. 

Probabil ca de acum incolo se va pune problema cat va mai rezista Kievul iar nu altfel, desi astazi armata ucraineana pare a fi inca pe cai mari. 

Exista premisele ca acest razboi sa se incheie pana in iarna cu capitularea Ucrainei, deoarece Rusia va ataca cu toata forta Kievul si s-ar putea ca inclusiv Belarusul sa ia parte cu multe trupe la noua invazie a Ucrainei. 

Vor exista zeci de milioane de refugiati, in plus dupa anihilarea Ucrainei vor spulbera rapid Azerbaijianul pe mana Armeniei, la fel si Georgia care va pica la mijloc, in timp ce Turkmenistanului i se va ciunti desertul si legatura la Marea Caspica. 

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De asemenea este posibil ca Rusia sa ascunda adevaratele intentii jucand la cacialma. 

S-ar putea ca prin spatele acestor pregatiri si inrolari masive, sa pregateasca doua ori trei accidente nucleare catastrofice prin bombardarea centralelor nuclearoelectrice de la Zaporojie, Nicolaev si Cernobil ori Rivine, apoi sa isi retraga in graba trupele si etnicii fideli in teritoriul neinfestat, iar armata sa foloseasca aceste zone buffer radioactive ca bariere naturale. 

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Se pare ca adevarata catastrofa va fi cea industriala datorita energiei si scumpirii excesive a metalelor neferoase, mai exact penuria de energie si neferoase,in rest se mai descurca omul si cu o lacusta, doi-trei melci si mergi mai departe... macar ca melcii luneca usor pe gatlej in jos ajutati si cu putina apa. 

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
On 9/22/2022 at 5:08 AM, zod said:

Imperiul Persan dă naștere lumii elenistice, apoi devine nucleul imperiilor Part (250 î.Hr.-226) și Sasanid (226-651 d.Hr), două puternice state în permanentă rivalitate cu Imperiul Roman. Cucerit de arabi (635-651), Iranul adoptă islamismul, dar se desprinde, treptat, în secolele IX-X din Califatul Arab. Ismail I (1499-1524), întemeitorul dinastiei Sefavizilor, pune bazele unui nou stat iranian centralizat, care ajunge la o remarcabilă strălucire sub Abbas I cel Mare (1588-1629). În timpul dinastiei Kajarilor (1779-1925) Persia cunoaște o perioadă de declin, pierzând, în războaiele cu Rusia (1804-1813 și 1826-1828), Gruzia, Daghestanul, Azerbaidjanul de Nord și Armenia de Nord cu Erevanul. În a II-a jumătate a secolului XIX, influența britanică și rusă, devin predominante, cele 2 state împărțind Persia, prin tratatul din 1907, în 2 zone de influență. Sub dinastia Pahlavi (1925-1979), îndeosebi după Al II-lea Război Mondial, este urmărită modernizarea structurilor economice, sociale și politice, precum și europenizarea instituțiilor, apelându-se la resursele oferite de exploatarea zăcămintelor de țiței care transformaseră Iranul într-unul din marii producători mondiali. 

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Iran

PS: Partia = Persia. 

Chiar si astazi Iranul este format din mai multe natiuni bine conturate teritorial, iar cei care folosesc persana ca limba materna sunt o majoritate relativa. 

In afara de Iran mai exista si alte state persane cum ar fi Afganistanul, Tadjikistanul, teritoriile kurde, samd. 

 

 

Aiureli, tăticu! Dijaba o dai cu dinastiile nu știu care.  Pornisem de la afirmația ta că „ Imperiul Persan a supravietuit chiar si Imperiului Roman, apoi Bizantin, arab, mongol si chiar turc.”, ceea ce e total anapoda având în vedere că Imperiul Persan a fost realmente spulberat în urma loviturii date de Alexandru. Ah, faptul că ulterior în zona aia, de-a lungul timpului, din cenușa fostului Imperiu Persan s-au mai ridicat și au apus și alte imperii de mult mai mici dimensiuni, e cu totul altă poveste. Bine, tu ești liber să rămâi fericit în credința ta că Imperiul Persan a supraviețuit și dăinuiește și azi!

On 9/22/2022 at 5:08 AM, zod said:

  

Bucovina scapa de habsburgi aka austro-ungari abia la 1918, asa ca raman si aici un secol si jumatate  

Poi, asta ți-am spus-o io mai devreme, adicătelea cu o postare mai sus. Un secol și jumătate nu înseamnă „secole”, așa cum ai afirmat tu. Când induci ideea de „secole”, cum ai afirmat tu, oamenii înțeleg 3, 4, 5  secole, și nu 150 de ani. 

Și oricum ar fi , prin afirmația „in timp ce Bucovina si Transilvania erau de secole la Imperiul Habsburgic”, ce voiai să susții? Că acestea n-ar fi teritorii românești?

 

 

 

Editat de Vriies

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 18 ore, Vriies a spus:

Și oricum ar fi , prin afirmația „in timp ce Bucovina si Transilvania erau de secole la Imperiul Habsburgic”, ce voiai să susții? Că acestea n-ar fi teritorii românești?

Nici vorba.

On topic:

 

u7.jpg

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 2 ore, titi_greucean a spus:

Pe zi ce trece se tot contureaza fin ce in ce mai mult ideea de blat in razboiul din Ucraina.

Occidentul nu vrea Ucraina intreaga, Polonia nici atat si nici macar Ucraina.

La cata distrugere si probleme geo-politice si economice s-au creat in lume, nu poate fi vorba despre nici un blat.

Niciodata Rusia nu a fost atat de rupta si izolata de Europa cum este astazi.

Multi oameni vorbesc de parca situatia ar reveni la normal daca Rusia ar da inapoi, insa in realitate occidentul nu a luat in considerare aceasta situatie si nici faptul ca Rusia nu va mai avea niciodata incredere in vest.

Adevarul este ca occidentul nu trebuia sa sanctioneze si sa rupa legaturile cu Rusia si chiar daca ar fi sustinut Ucraina cu armament, Europa ar fi mers inainte.

Cea mai mare demagogie care n-i s-a varat pe gat a fost ideea cum ca Rusia va renunta, insa nu ni s-au prezentat motivele.

In realitate Rusia nu are de ce sa renunte la Ucraina deoarece motivele ascunse au fost extrem de puternice din moment ce s-au apucat sa invadeze o tara uriasa cu o populatie pe masura.

In situatia actuala Rusia nu isi poate recupera investitia din acest razboi decat castigand teritorii bogate.

Ceea ce se vede in acest razboi nu este un blat ci o radicalizare a ambelor pozitii.

Rusia va trebui sa anihileze Kievul si in acelasi timp sa ocupe Republica Moldova inchizand Odessa si Nicolaev intr-un cleste atat dinspre Crimeea si Herson cat si dinspre Transnistria si sudul Basarabiei.

Ucraina de asemenea va trebui sa sacrifice din ce in ce mai mult in estul si sudul tarii lasandu-le pe mana Rusiei pana la Nipru, pentru a putea rezista in vestul tarii in fata fortelor ruso-belaruse.

Cam asa se va desfasura razboiul pe mai departe, iar contraofensiva ucraineana din Donbas va deveni in curand dintr-o mare victorie un mare esec.

De data aceasta Rusia va porni un adevarat Blitzkrieg asupra Kievului si Republicii Moldova si nu vor mai aborda orasele ucrainene mari ci doar orasele mici ca puncte logistice.

Vor incerca de asemenea sa spulbere frontiera de vest a Ucrainei sigiland tara pentru a nu mai putea intra arme dinspre occident, iar aceasta o vor face alaturi de fortele belaruse.

Ucraina va trebui sa aleaga frontul pe care va dori sa joace si va alege probabil frontul apusean si sau frontul kievean, ceea ce inseamna ca jumatatea rasariteana cat si cea meridionala a Ucrainei va cadea in mainile Rusiei faraa razboi de data aceasta.

Practic Rusia ar fi trebuit sa atace cu prioritate frontiera polono-ucraineana si cea romano-ucraineana si Republica Moldova inca de la inceput insa au avut impresia ca occidentul va forta Ucraina sa negocieze cedand toata partea aflata la est de Nipru in mainile Rusiei, de aceea a fost si acea pseudo-invazie a Kievului dinspre primavara.

Acum lucrurile se pun complet diferit:

Rusia si-a dat seama ca se joaca totul ori nimic si ca nu se pot pastra teritoriile cucerite anterior, fiind mereu o joaca de-a soarecele si pisica.

Singura sansa a Rusiei este o invazie de proportii in Ucraina asupra Kievului si asupra frontierei de veest alaturi de fortele belaruse.

Nu va fi un masacru de data aceasta deoarece Kievul va fi blocat doar si se vor insera trupe de explorare, plus distrugerea de poduri si cladiri administrative si nici de-a-lungul frontierei de vest nu vor exista lupte in orasele mari pentru a nu bloca preluarea frontierei si stabilizarea logisticii.

De data aceasta ruso-belarusii ii vor astepta pe ucraineni studiind de la distanta deplasarile de trupe si armament pentru a le cuantifica si urmarii ca tinte ori posibile tinte.

De acum inainte incepe greul pentru Ucraina, iar occidentul va fi ingrozit cand se vor vedea cu o armata colosala de invazie la frontierele Romaniei si Poloniei, cu Republica Moldova anihilata in cateva zile, samd.

Jocul va fi atragerea trupelor ucrainene dintr-un capat in celalalt al Ucrainei intr-o miscare de hartuire la distanta si pe si mai multe fronturi foarte intinse.

Armata ucraineana va fi lasata sa avanseze, ca mai apoi sa pice in capcana.

In Ucraina nimeni nu va stapani nimic pana ce una dintre parti va fi anihilata si nu este greu de ghicit care va fi acea parte.

Iata cum norocul Ucrainei se va termina si el, iar balaurul rus de abia isi va fi facut incalzirea deoarece va urma Caucazul si Asia Centrala.

PS:

Acum Ucraina duce un razboi in care asteapta ca rusii sa cedeze, ceea ce este o naivitate.

In realitate Ucraina va ramane o tara inconjurata de Rusia si fara iesire la mare, care va plati daune de razboi uriase Rusiei pentru urmatorii 100 de ani.

 

 

uw.jpg

-                         00000000000 RUSIA WIN_ 2022 - Federative and autonom republics -XXI_ v10.png

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 5 ore, Enki a spus:

sau asa

image.png.cacfca6416ff568024362cc21e9501dd.png

Asa se vedeau lucrurile dupa 1992 din toate unghiurile, mai ales ca Sevastopolul se gasea in alta tara decat Rusia adica in Ucraina, la fel cosmodromul de la Bayconur in Kazahstan, fabricile aerospatiale in orasele Ucrainei si totul a culminat cu razboiul de secesiune din Cecenia. 

Se pare ca ne-am inselat, iar Rusia avea proprile planuri altele decat cele care apareau in prim plan. 

Pentru Romania semnalul a fost Transnistria, deoarece in timp ce Rusia renunta definitiv la Tarile Baltice se pare ca era foarte interesata de zona de la Marea Neagra desi pe atunci Ucraina era inca un stat foarte fidel Rusiei. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×