Sari la conținut
Forum Roportal
warmonger2020

Daca America n-ar fi existat?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Sa presupunem ca   britanicii n-ar fi impus taxe colonistilor americani, sau daca britanicii  ii invingeau pe revolutionarii americani si visul american era din start ucis. 

America pur si simplu n-ar fi existat! 

Cum ar fi aratat istoria ultimelor doua secole daca revolutia americana nu ar fi avut succes sau pur si simplu nu ar fi avut loc ? 

1. Franta n-ar fi intrat in faliment din moment ce nu a finantat miscarea revolutionara din coloniile americane , iar monarhia franceza n-ar fi impus taxe, nu ar fi rezultat foamete,  deci clasele sociale din starea a treia ar fi trait un pic  mai bine si nu s-ar fi revoltat. 

2. Regele Ludovic al XVI-lea ar fi domnit pana la moartea sa naturala, iar monarhia franceza ar mai fi rezistat inca multe decenii , probabil inca un secol .  Probabil ca ar fi rezultat insa un razboi civil intre familia regala de Bourbon si casa de Orleans pe parcursul secolului 19, si casa de Orleans ar fi venit la putere.  

3.Toata America de Nord  era ocupata de britanici,  iar America Centrala si de Sud ar fi fost ocupate de spanioli si portughezi,   si vestul Americii ar fi ramas dominat de triburile nativilor amerindieni.   

4. Neizbucnind revolutia franceza, Napoleon nu s-ar mai fi afirmat ca general si ar fi ramas un simplu locotenent-colonel. 

5. Neexistand America, modelul democratiei constitutionale si reprezentative nu s-ar mai fi raspandit la scara globala.  

Ce s-ar fi intamplat daca Napoleon nu ar fi venit la putere? 

 

1. Razboaiele napoleoniene nu s-ar fi petrecut, deci 3-5 milioane de oameni n-ar fi murit in sangeroasele razboaie revolutionare si napoleoniene. 

2.  Sfantul Imperiu Roman ar fi continuat sa existe in acelasi format in secolul 19 ca imperiu multietnic alcatuit din 1800 de state si teritorii.  Austro-Ungaria nu s-ar mai fi format, Germania nu s-ar mai fi unificat sub controlul Prusiei si nici Italia nu s-ar fi unificat.  

3. Neocuparea Spaniei n-ar fi sadit destramarea Imperiului Colonial Spaniol si declansarea revolutiilor in America de Sud 

4.  Codul Civil Napoleonian n-ar mai fi fost implementat, deci justitia moderna ar fi intarziat foarte mult. Codurile de legi locale ar fi persistat.

5. Statele Papale ar fi avut si acum o putere foarte  mare neexistand scanteia nationalismului italian influentat de Napoleon.  

6. Congresul de la Viena n-ar mai fi avut loc, deci nici consolidarea monarhiilor absolute si conservatoare si nici scanteia nationalismului n-ar mai fi pornit ce ar fi putut duce la revolutiile din 1848 

7. Imperiul Otoman  n-ar mai fi intrat intr-un declin accelerat.  Fara interventia lui Napoleon in Egipt si mai ales in Europa Centrala si chiar in Rusia,  probabil ca scanteia nationalismului balcanic nu s-ar  mai fi aprins.  Grecia, Tarile Romane, Bulgaria, Serbia nu si-ar mai fi dobandit independenta fata de Imperiul Otoman in secolul 19. 

8.Neexistand Confederatia Germana, probabil ca Karl Marx n-ar mai fi fondat marxismul in forma actuala.  Fara Marxism, revolutia bolsevica nu s-ar mai fi declansat in Rusia tarista. Austria ar fi continuat sa joace un rol mare.  

9. Britanicii, daca invingeau revolutia americana si ocupau in continuare America de Nord,  n-ar mai avut nevoie sa exploreze alte teritorii: Australia si Africa ar fi ramas neexplorate,  virgine si necolonizate inca cateva decenii , cu triburile  inca ramase in epoca de piatra, India n-ar mai fi fost necolonizata accelerat ,   iar China si Japonia  ramaneau  izolate si stagnate in epoca pre-industriala.   Asta pentru ca aveau suficiente zacaminte de carbune si paduri in America de Nord.   Mai degraba francezii s-ar fi ocupat de colonizarea Africii.   

10. Revolutia Industriala tot s-ar fi petrecut in Anglia in secolul 19, poate inca de la finele secolului 18 ar fi fost un avans tehnologic.

11. Conflictul anglo-francez ar fi continuat sa persiste multe secole 

 

Cum ar fi atatat  lumea  in secolele 19-21 ? 

 

Lumea occidentala din secolul 19  ar fi fost dominata de sase mari imperii in continua expansiune :

  •  Imperiul Francez (Lousiana, o parte din Canada), 
  • Imperiul Britanic (Cele 13 colonii, o parte din Canada si poate estul mijlociu),
  •  Imperiul Spaniol (Florida, Mexic, Caraibe, Columbia, Venezuela, Bolivia),
  •  Imperiul Portughez (Brazilia),
  •  Imperiul Otoman (Balcanii, Egiptul, Orientul Mijlociu, Peninsula Araba) ,
  • Imperiul Rus 

Este o formula geopolitica fara America si Germania.  

gcly3yyvu9v51.png

Secolul 19  fi fost un secol zbuciumat, haotic, cu incertitudini si razboaie coloniale periodice  la frontiere in care rezultau milioane de morti.Pana la finalul secolului 19, Imperiul Britanic al Reginei Victoria  ar fi avut cea mai avansata tehnologie, urmat de Imperiul Francez  condus de   regele Filip al VIII-lea  de Orleans.  Restul lumii probabil ca ar fi fost mult mai  inapoiat tehnologic.  

Probabil ca primul razboi mondial ar fi pornit mai devreme dupa jumatatea secolului 19 , cam pe la 1840-1850',    cert e ca Imperiul Britanic ar fi detinut monopolul oceanic si suprematia tehnologica fara adversari ca America si Germania.  

 

Primul Razboi Mondial   ar fi fost intre Imperiul Britanic, sprijinit de Sfantul Imperiu Romano-German-Habsburgic, Imperiul Rus si Imperiul Otoman    ,  si Imperiul Francez, sprijinit de alte imperii catolice ca Imperiul Spaniol, Regatele Italiene   Imperiul Portughez.  Ar fi fost un adevarat razboi religios intre imperiile protestante/non-crestine si imperiile  latino-catolice.     Fronturile principale ar fi fost Canalul Manecii, America de Nord, Africa de Nord,  America Centrala si  Marea Neagra. 

Ar fi fost un razboi catastrofal cu zeci de milioane de morti si probabil incheiat cu un armistitiu costisitor pentru ambele tabere.

Si asa ar fi fost constant si in secolul 20, niste razboaie interminabile cu multe victime si fara prea mari rezultate. 

Probabil ca lumea de azi ar fi fost de natura STEAMPUNK, cam cum vedem in jocul Dishonored, o lume inca dominata de traditionalism , conservatorism, monarhii si familii nobiliare, blocati in epoca carbunilor si a aburului.  E improbabil ca revolutia digitala si chiar cursa spatiala sa se fi intamplat datorita circumstantelor geopolitice si inexistentei  Americii care sa prospere ca o natiune izolata pe continentul ei si care sa intervina in incetarea razboaielor mondiale si instaurarea unei paci mondiale asigurata de organisme internationale gen ONU.

Mai ales ca fara democratia americana, consumerismul ar fi fost inexistent, iar masele de oameni de rand n-ar fi avut acces la tehnologii de comunicare.  

Asta ar fi fost secolul 21 fara AMERICA! 

Ar fi fost o lume care progresa  mai incet. 

 

 

 

Editat de warmonger2020

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 08.10.2021 la 8:02, warmonger2020 a spus:

Sa presupunem ca   britanicii n-ar fi impus taxe colonistilor americani, sau daca britanicii  ii invingeau pe revolutionarii americani si visul american era din start ucis. 

America pur si simplu n-ar fi existat! 

Cum ar fi aratat istoria ultimelor doua secole daca revolutia americana nu ar fi avut succes sau pur si simplu nu ar fi avut loc ?

 

 

 

Te rog sa ma corectezi daca gresesc, dar eu vad putin diferit lucrurile. 

Nobilimea de pretutindeni era extrem de risipitoare si rupta de popor care oricum nu conta decat ca servanti. 

Aparitia religiilor protestante a condus la aparitia democratiei prin tiparnita, educatie si adunarea de capital. 

Imperiul Britanic pe de alta parte a aparut si s-a mentinut prin politica defensiva a Angliei care a fost ocupata de Franta normanda, apoi de catre Spania. 

Prima revolutie industriala a avut loc in Tarile de jos in secolul 17.

Putem spune ca democratia si capitalismul chiar lumea moderna, apar prin lupta pentru supravietuire a Tarilor de Jos si a Angliei prin protestantism si noile inovatii tehnologice care i-a condus la suprematie. 

Nu cred ca Anglia a constientizat prea mult problematica coloniilor, de pilda Noua Zeelanda este un teritoriu ferit de vecinatati periculoase, era pustiu, are un climat mult mai bland decat climatul Angliei si o suprafata mai mare. 

Logica ne spune ca Anglia trebuia sa se mute in Noua Zeelanda si Australia. 

Imperiul Britanic a fost anihilatorul de imperii de la cel spaniol la cel francez, apoi Austro-ungar, Otoman, samd. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×