Sari la conținut
Forum Roportal
zod

Momente ratate ale istoriei unor state puternice

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Am ales sa dezbatem mai multe momente ratate din istoria unor state puternice din trecut si a unor situatii inedite cum ar fi state aparute peste noapte si state disparute peste noapte pe harta lumii, sau despre ce ar fi putut face România, samd.

1.) După ww1 si chiar dupa ww2, SUA putea anexa Canada, Cuba si Marele Desert Mexican.

2.) UE a ratat sa devina o adevarata confederatie precum SUA.

3.) In 1968 Franta a renuntat la judetul sau pardon departamentul sau numit Algeria, dar a renuntat si la Desertul algerian si la muntii nordici dinspre desert, teritorii de altfel nelocuite.

4.) Anglia după ww1 respectiv ww2 a ezitat in a anexa Portugalia si posesiunile acesteia din Africa respectiv Angola, Congoul belgian, Surinamul olandez ori Marocul de nord (o zona protectorat distincta de Marocul propriu-zis, apoi Libia o tara slab populata si in prezent, donata Italiei apoi luata si apoi lasata de izbeliste, la fel si Ciprul facut protectorat apoi abandonat, in timp ce Rodosul a fost cedat Greciei.

Tot Anglia putea invada Spania franchista sustinuta de Hitler, aceasta la finele ww2 si sa anexeze ca protectorat nordul Spaniei si Portugalia.

5.) Austria a uitat sa colonizeze macar Slovenia apuseana pentru a ramane cu deschidere la Marea Adriatica prin peninsula Istria.

6.) Rusia sovietica a acordat Ucrainei Crimeea si iesirea la Marea de Azov pe care azi incearca sa le recupereze cu forta si tot ea a renuntat gratuit la Marele desert al Asiei Centrale oferindu-l pe bucati  mai multor tari turcomane fara nici un motiv desi desertul nu era locuit, nu trebuia pazit si in plus era vast si cuprindea importante bogatii in subsol iar pe deasupra puteau avea Marea Caspica si Marea de Aral doar pentru ei.

Tot Rusia a ratat colonizarea Caucaziei a Georgiei si Azerbaidjanului un fel de Californie a Rusiei,  ocupandu-se de tot felul de nimicuri hartuind si deportand moldoveni si alte populatii neimportante geopolitic.

Tot Rusia a ratat anexarea unui culoar desertic intre Afganistan si Iran pentru acces la Oceanul Indian de unde fiind mai aproape de ecuator ar fi putut lansa sateliti mult mai facil.

7.) Incepand cu 1992 Romania a ratat un posibil schimb teritorial cu Ucraina reingloband Tinutul Hertei si chiar schimb de populatii, ori aducerea vlahilor timoceni si sarbi in zona Moldova Noua-Timisoara.

Tot Romania a ratat realizarea a 2-3 orase, unul intre Moldova Noua si Bazias pe Dunare, altul prin marirea Drobetei si altul prin marirea Oradiei spre Apuseni.

Tot Romania a ratat o uniune non-teritoriala dar vamala, monetara, informatica, samd cu Republica Moldova dupa modelul statelor asociate.

8.) Germania interbelica dar si cea nazista a ratat sansa alipirii Angolei, si Mozambicului colonii portugheze, cat si a coloniilor olandeze gen Surinam si Indiile olandeze orientale cu insula Timor, Sulawesi si Celebes,  (posibil si insula Madagascar) chiar si o asociere cu Africa de sud in loc de a ravasi lumea europeana.

9.) Tarile est-europene după ww1 au ratat sansa realizarii unei confederatii ori macar a unei asocieri statale.

10.) Greseala puterilor apusene de a inchide accesul Austriei si Ungariei la Marea Adriatica prin Slovenia o tara-judet si prin coltul de vest sud-vest al Croatiei, la fel iesirea la Marea Egee a Bulgariei acceptata cativa ani in interbelic apoi cedata Greciei desi Bulgaria ar fi fost un stat tampon intre Grecia si Turcia, in plus pe viitor in tiparul influentei Rusiei aceste trei tari ar fi scapat de influenta acesteia avand cai de acces spre ocean (vezi dezinteresul lui Churchil pentru tarile continentale izolate fata de Mediterana sau de ocean cand a negociat trasarea cortinei de fier).

11.) Somnul prelung al sarbilor care pana la caderea „Cortinei de Fier” nu au fost capabili sa retraseze frontierele interne ale statelor iugoslave conform noilor realitati etno-lingvistice lasand valabile frontierele mostenite prin destramarea Austro-Ungariei masluite apoi de Tito in favoarea Croatiei.

Conform raspandirii sarbilor si a majoritatilor astazi trebuia ca tot litoralul adriatic de la Zadar in Albania sa apartina Serbiei, in schimb Serbia a pierdut totul inclusiv Muntenegru locuit tot de catre sarbi, inclusiv estul Bosniei locuit tot de sarbi pana la mare si s-au trezit cu un stat intins si slab populat numit Croatia care a primit de la Tito statul anihilat al Dalmatiei plus jumatate slavonia locuita tot de catre sarbi.

 

-    00000 _Afrikander.jpg

6a599d819865d74ddc5caa14fb3d9521.jpg

3zo8mz22ktx21.png

world-history-wall-maps-africa-1914.jpg

- 0 156799a65c.jpg

-_1m_NA_master_GF075.jpg

tumblr_luupg0JrEm1qz4l75o1_1280.png

-     00000_1 Visegrad_Europe9 - Copy.png

-     10000fr_recon_europe_1918.jpg

xmexicoregion.png.pagespeed.ic.o5StLVcTC0.png

mexico_pop_1978.jpg

Mapa_Densidad_Poblacion_Portugal.jpg

12473584.png

32323977586_a216166da3_o.png

slide_5.jpg

mapyogoslavia.jpg

46495909_2222614278006981_6416790391307108352_n.jpg

ganges-river-on-asia-map-18.jpg

4232_1408015744_central-asia-py.jpg

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A.) Daca SUA ar fi mentinut statul Manciuria, astazi ar fi existat doua Chine in loc de una mare si puternica, ceea ce ar fi fost mult mai bine pentru americani astazi. 

Statul manciurian putea deveni parte a Japoniei ca gest reparatoriu si de prietenie fata de viitoarea Japonie, iar astazi ar fi existat o Japonie cat China dar pasnica si aliat al SUA. 

B.) Este curioasa aplecarea aliatilor pentru drepturile africanilor si arabilor cel putin la nivel declarativ, dar nu au facut acelasi lucru pentru indigenii statelor latino din Americi unde sistemul colonial si de Apartheid continua si astazi, la fel asupra indigenilor din Australia, Noua Zeelanda, Siberia, Canada si Suedia. 

C.) Este un mister de ce SUA nu a preluat controlul asupra Malaeziei si Indoneziei, adica puteau lasa independente zonele dens populate in timp ce restul puteau fi asimilate SUA ori state asociate. 

D.) Germania postbelica RFG, putea fi unita cu Austria si cu parte din Slovenia primind in administrare Libia, toate acestea pentru o prietenie de durata cu SUA si o dezvoltare comuna accelerata in viitoarea UE. 

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×