Sari la conținut
Forum Roportal
antiprostie

Razboiul din Afganistan (2001-2021)

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, America condusa de  administratia Bush jr.  a bombardat si invadat Afganistanul, atunci aflat sub regimul taliban din 1996 incoace (Emiratul Islamic Afganistan se numea atunci).  Regimul taliban, care era fanatic religios si fundamentalist,   a fost poate unul dintre cele mai oribile regimul de dupa incheierea razboiului rece  datorita Shariei implementate, datorita abuzurilor comise impotriva femeilor si copiilor si  pentru incalcarea drepturilor omului prin persecutii, tortura, arestari, executii si genocid in masa.Regimul taliban, condus de Mohammed Omar, un mujaheedin cu un singur ochi,    ar putea concura cu regimul khmerilor rosii  din Cambodgia de pe vremea lui Pol Pot  sau cu regimul  nazist din Germania de pe vremea lui Hitler    in ce priveste interventia autoritatilor in vietile individuale ale cetatenilor.

  • Muzica,  cinematografia, jocurile, sahul,  intretinerea cainilor, porumbeilor  si pisicilor ca animale de companie,   sporturile ca fotbalul care nu aveau tangenta cu instruirea militara,  jocurile de noroc,    internetul,  pictura,  fotografia si orice activitate recreationala, inclusiv zmeul, consumul carnii de porc si alcool erau interzise.
  • Cinematografele erau transformate in moschei.
  • Barbatii aveau interdictie in a-si rade barba si erau obligati sa poarte  turban in afara casei. Femeile erau obligate sa-i insoteasca pe barbati in afara casei.
  • Femeile erau obligate sa paorte burqa ca sa-si acopere tot corpul.  Cele care nu ascultau erau batute in public.
  • Femeile care mergeau in public cu barbati care nu erau rude sau soti erau biciuite de 100 ori in public sub acuzatia de adulter.
  • Femeile care isi ucideau sotii abuzivi  pentru a se apara erau impuscate in public
  • Hotii erau pedepsiti cu amputarea  mainilor sau picioarelor.
  • Traficul cu droguri  (opiucare se gaseau in cantitati mari in Afganistan) era interzis,  dar pe de alta parte, talibanii faceau trafic cu oameni, tratandu-i ca pe sclavi.
  • Femeile nu aveau voie sa se duca la  scoala si universitati  si nici sa munceasca.
  • Era interzis celebrarea sarbatoriilor occidentale.
  • Statui antice ale lui Buddha au fost distruse.
  • Populatiile hinduse si sikh aveau interdictie de a se duce la lacasurile lor de cult, sa critice musulmanii si sa acopere acoperisurile caselor in care locuiau cu o carpa galbena, inclusiv femeile  non-musulmane  erau obligate sa poarte rochii galbene cu un semn special distinctiv.
  • Crestinii au fost si ei persecutati

Regimul taliban a adapostit  i grupari teroriste, printre care si Al-Qaida, gruparea terorista responsabila pentru atentatele de la 11 septembrie din New York, care opera in Afghanistan si era condusa de Osama bin Laden.  

Bush jr. le-a cerut  printr-un ultimatul talibanilor sa-l predea pe Osama bin Laden si sa inceteze sa-i mai adaposteasca pe teroristi si sa le mai puna la dispozitie baze de antrenament.  
Talibanii n-au ascultat si pe 7 octombrie 2001, SUA si alte state membre NATO, ca Franta, Germania, Marea Britanie,  au condus operatiunea "Enduring Freedom", si au sprijinit fortele Aliantei Nordice.
In numai 2 luni , americanii au reusit sa rastoarne regimul  taliban , sa ocupe Kabul  si sa readuca tara la normalitatea seculara pe 17 decembrie 2001.

Alianta Nordica a preluat conducerea tarii si s-au desfasurat primele alegeri democratice in 2004, castigate de Hamid Karzai care a devenit presedinte.  
Bush a trebuit sa creasca numarul trupelor americane terestre trimise in Afghanistan in cadrul operatiunii Anaconda din martie 2002 pentru a curata valea  Shahi-Kot    si Mutii Arma  de talibani.  

Insa razboiul cu insurgenta talibana   era abia la inceput  , la fel si vanatoarea lui Osama bin Laden care a reusit sa scape dupa batalia de la Tora Bora din decembrie 2001.  
10 ani mai tarziu, americanii il omoara pe Osama bin Laden, adapostit in Pakistan, dar razboiul a tot continuat pana in 2014, administratia Obama incepand procesul de retragere al trupelor americane din Afghanistan.
In 2015 a debutat Operatiunea "Freedom's Sentinel" pentru a securiza democratia din  Afganistan   si pentru a instrui armata afgana in luptele cu insurgentii.

In 2020, Trump a inceput procesul de retragere  totala a trupelor americane din Afganistan, iar in 2021 , noul presedinte,  Joe Biden,  considera ca s-au cheltuit prea multi bani pe acest razboi (2 trilioane de dolari cheltuiti in 20 ani de razboi), ca e de datoria poporului afgan sa-si decida destinul   si declara ca trupele americane vor fi retrase pana la data de 11 septembrie 2021, ba apoi a ordonat sa fie retrase urgent pana la 31 august 2021.  

Din aceasta cauza, talibanii profita din plin si au ocupat deja  12 mari orase si multe regiuni sunt contestate prin lupte aprige. E o chestiune de 30-90 zile ca talibanii sa ajunga la Kabul si sa rastoarne democratia.  

Administratia Joe Biden incearca acum sa faca o miscare similara cum s-a intamplat la Caderea Saigonului -  trimite militari americani doar pentru a evacua personalul de la ambasada SUA.

Afghanistanul este in acest moment un al doilea "Vietnam", un al  cincilea razboi pierdut din istoria Americii. Se dovedeste a fi un loc blestemat si pentru americani dupa ce sovieticii au fost infranti, iar interventia sovietica in Afganistan a fost atat de costisitoare incat ca a grabit prabusirea Uniunii Sovietice. Nici Statele Unite ale Americii nu sunt intr-o situatie prea buna dupa pandemie, conflictele social-culturale  si catastrofala administratie Trump.
Nici britanicii  nu s-au descurcat bine: au pierdut primul  razboi anglo-afgan din anii 1839-1842, si dupa al treilea razboi anglo-afgan,  Afganistanul nu doar ca a castigat, ci si-a dobandit si independenta in 1919.  
In anii 1649-1653, Imperiul Mogul a  incercat sa cucereasca provicnia Afganistan al  Imperiului Safavid si a esuat.  Imperiul Mugal s-a prabusit  in 1857.   Nu degeaba a primit Afganistnaul porecla de "cimitirul imperiilor".  

Singurii care au   reusit sa cucereasca Afganistanul au fost  Alexandru Macedon, Genghis Han si Timur Lenk.  


In acest an, la 20 ani de la prabusirea sa, regimul taliban ar putea fi reinstaurat , iar Afganistan ar putea redeveni o grava amenintare la adr
esa securitatii internationale.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asa s-a dorit sa fie, altfel SUA putea imparti Afganistanul care de altfel nu este o tara ci mai multe tari tinute cu forta in acelasi stat sub opresiunea majoritatii relative pashtu cu 42%.

Pastu-talibanii au cea mai mare pondere in Pakistan, asa ca regiunea locuita de acestia cat si belucistanezii puteau trece la Pakistan, uzbecii, turkmenii si tadjicii la tarile lor. 

Iar Hazara cei oprimati de talibani puteau fi alipiti Tadjikistanului de care si apartin lingvistic. 

Nu cred ca ar mai fi miscat vreun taliban in interiorul frontierelor Pakistanului si in fata armatei acestui stat extrem de puternic militarizat. 

PS: Ca multe alte state sintetice si Afganistanul a fost creat de catre britanici pentru a pedepsi India cat si Iranul si a tine micsorat Pakistanul, plus alte interese de moment. 

 

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=lgTehqHE&id=61D6B90A301287988058DFE24031120D94B66A18&thid=OIP.lgTehqHET3Bs9wc4oadbPwHaKp&mediaurl=https%3A%2F%2Fmedia.nationalgeographic.org%2Fassets%2Fphotos%2F000%2F329%2F32912.jpg&cdnurl=https%3A%2F%2Fth.bing.com%2Fth%2Fid%2FR.9604de86a1c44f706cf70738a1a75b3f%3Frik%3DGGq2lA0SMUDi3w%26pid%3DImgRaw%26r%3D0&exph=1486&expw=1033&q=afghanistan+ethnicity+map&simid=607989952760469679&form=IRPRST&ck=483A7CABD60BA82B45BF55D785D8DAA6&selectedindex=0&pc=HWMB&ajaxhist=0&ajaxserp=0&vt=1&sim=11

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×