Sari la conținut
Forum Roportal
antiprostie

Isus Christos, un personaj mitic sau istoric?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Spre deosebire de porcaria de Zeitgeist care il compara pe Isus cu Horus, Dyonisos, Krisna pe informatii nefondate, de asta data chiar am gasit paralele interesante cu  o personalitate istorica : Alexandru cel Mare.  

 

1. Sursele 

  • Viata lui Isus Christos a fost consemnata in mai multe evanghelii, dar doar patru dintre ele (Luca, Marcu, Matei,Ioan)  sunt canonice si au supravietuit in intregime pana azi. 
  • Viata lui Alexandru cel Mare a fost consemnata in mai multe carti, dar doar patru dintre ele au supravietuit si sunt folosite ca surse principale (Arrian, Plutarh, Diodorus, Curtius).  

 

2. Tatal-Ceresc si mama-fecioara 

  • Evangheliile Noului Testament pretind ca Isus s-a nascut dintr-o fecioara, Maria, care ar fi fost fecundata de zeul Yaweh, zeul cerului si al furtunii al israelienilor, cand i-a aparut ingerul Gabriel ce i-a vestit nasterea Mesiei.   Maria era logodita cu tamplarul Iosif. 
  • In carti scrie ca Alexandru a fost nascut de regina Olimpia a Macedoniei, care ar fi fost fecundata de zeul Zeus, zeul cerului si al furtunii al grecilor.  Olimpia era casatorita cu regele Filip al Macedoniei.  Olimpia a visat intr-o noapte ca uterul ei a fost lovit de un fulger sau a  fost fecundata de un sarpe care era Zeus deghizat.  

3. Tata pamantesc neintelegator, dar ulterior iubitor 

  • Iosif a avut intentia sa o alunge pe Maria la aflarea bunei-vestiri, dar un inger l-a indemnat printr-un vis sa nu o faca.   Iosif l-a crescut ca pe fiul sau si l-a invatat tainele mestesugului. 
  • Filip  nu a primit bine vestea de la Olimpia cand i-a spus ca Alexandru este fiul lui Zeus si si-a luat alta nevasta.   Filip l-a iubit insa si l-a invatat tehnicile de lupta si cum sa comande o armata. 
  •  

4. Miracolele  din timpul nasterii

  • La nasterea lui Isus si-a facut aparitia Steaua Betlemului care i-a ghidat pe magii de la rasarit. 
  • La nasterea lui Alexandru,  Templul lui Artemis din Efes a luat foc 

 

5. Invatacelul

  • Isus, la 12 ani, s-a dus la Templu unde si-a dovedit iscusinta in fata preotilor si carturarilor. 
  • Alexandru,de  la 13 la 16  ani, a fost educat si instruit de Aristotel si si-a dovedit iscusinta in matematica, istorie, literatura, geografie, dar si in lupte.  

 

6. Pierderea tatalui pamantesc

  • Iosif ar fi  murit inainte ca Isus sa fie botezat si sa-si inceapa lucrarea
  • Filip a fost ucis inainte ca Alexandru sa-si inceapa menirea, succedandu-l ca rege al Macedoniei. 

 

7. Ritualul 

  • La 30 ani, Isus s-a dus in apa Iordanului unde s-a dezbracat si  a fost botezat de Ioan Botezatorul, iar Yaweh i-a conferit puteri miraculoase 
  • Dupa ce a traversat Helespontul, la inceputul campaniei in Asia, Alexandru, alaturi de Hefaiston, s-au dezbracat de hainele sale , s-au uns cu ulei si au alergat in onoarea lui Ahile, la mormantul sau, apoi a facut o jertfa lui Zeus. 

 

8.Infruntarea cu un rege

  • Isus l-a avut ca principal vrajmas pe regele Irod al Iudeii care se considera unicul rege al iudeilor si ii era frica ca Isus sa-i ia tronul. Moare bolnav.  
  • Alexandru l-a avut ca principal vrajmas pe regele Darius pentru suprematia Asiei.  Moare ucis de un slujitor. 

9. Plecarea in Egipt

Si Isus si Alexandru au fost in Egipt.  Isus si familia sfanta au fost intampinati de palmierii si bestiile desertului care i se inchinau. Alexandru s-a dus la oracolul din Siwa unde a fost proclamat zeu Ammon-Zeus. 

10. Discipolii

  • Isus a avut  multi discipoli care l-au urmat in calatoria sa, printre care si  13 apostoli :  Simon Petru, Andrei, Iacov, Ioan, Filip, Batolomeu, Matei, Iacov, Toma, Simon Canaanitul, Iuda Thadeus,    Iuda Iscariotul si Pavel.  
  • Alexandru a avut multi generali care l-au urmat in expeditia sa, printre care 12 generali principali:  Parmenion, Antipater, Ptolemeu, Hefaiston, Cleitus, Filotas, Perdicas, Coenus, Antigonus, Lisimach, Nearchus, Casandru si Seleucos. 

11.  Miracole

  • Isus a infaptuit miracole - a mers pe apa, a vindecat bolnavi , a inmultit painea si pestii, a prefacut apa in vin, a inviat mortii.  
  • Alexandru a infaptuit miracole: a taiat nodul cordian cu sabia devenind regele Asiei,  a construit portile Caspice, a  facut dragoste cu 300 de amazoane,  a comandat cerului sa dea ploaie cand soldatii sai erau insetati,  a gasit fantana nemuririi,  i-au crescut doua coarne. 

12. O lume schimbata cu pana si cu sabia 

  • Isus Christos a predicat si in urma sa a luat nastere religia crestinismului, reformata si originala din religia iudaica. Ucenicii sai au raspandit crestinismul in toata Mediterana, scriind evangheliile in limba greaca.     Totodata, crestinismul a fost raspandit prin sabie  si varsare de sange : Cruciadele din Orient si tarile baltice, Reconquista spaniola,  genocidul din America Precolumbiana si Africa, razboaiele religioase dintre reformisti si contrareformisti, Inchizitia catolica.   Multe civilizatii pagane au fost eradicate de pe fata pamantului.  
  • Alexandru Macedon a cucerit Asia si a raspandit cultura greaca , punand bazele elenismului, extins si mentinut de  generalii si succesorii sai, diadochii.  Din pacate,  pe langa raspandit cultura greaca prin redactat manuscrise in limba greaca , Alexandru si trupele sale au comis masacre si multe orase si culturi au fost eradicate de pe fata pamantului. 

 

13. Armasarul

  • Isus a venit calare pe un magar in Ierusalim, intampinat ca un rege
  • Alexandru a venit calare pe calul sau numit Bucefalus la Babilon, intampinat de populatie ca un rege. 

 

14. Moartea si Zeificarea 

  • Isus a murit la 33 ani, rastignit pe cruce dupa ce a fost tradat  si abandonat de cativa dintre discipolii sai, fiind arestat in urma Cinei  cea de Taina. Isus a umplut o cupa de ceramica cu vin . si le-a dat apostolilor, cerandu-le sa bea vinul ca si cum ar fi "sangele sau".    A inviat la 3 zile dupa moarte si s-a inaltat la cer dupa 40 zile. I-au fost dedicate biserici, manastiri,  catedrale, orase  numite dupa el, icoane, picturi si sculpturi, printre care si statuia lui Cristos Mantuitorul  de la Rio de Janeiro.  
  • Alexandru a murit la 33 ani , rapus la pat de febra, dupa ce a fost otravit si tradat de cativa dintre generalii sai, chiar in cadrul unei festivitati inchinate lui Dionisos  cand a baut o cupa mare aurita  cu vin. A fost inmormantat in Alexandria si  venerat ca zeu dupa moarte, fiindu-i dedicate peste 10 orase numite dupa el,  temple, mozaicuri, picturi  si statui, inclusiv Colosul din Rodos 

 

15. Mielul si Berbecul  - figura ovina 

Si Isus si Alexandru sunt exponenti ai epocii zodiacale a Berbecului. Isus e reprezentat ca Miel in Apocalipsa si in Evanghelii, ca mielul care va fi jertfit pentru a mantui lumea.  Alexandru apare cu doua coarne de berbec pe cap pe multe monede si statui. 

 

 

Depiction of Jesus - Wikipedia

File:Alexander the Great mosaic.jpg - Wikipedia

 

 

 

Editat de antiprostie
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

" Alexandru s-a dus la oracolul din Siwa unde a fost proclamat zeu Ammon-Zeus.  " De fapt, a fost proclamat drept fiul lui Ammon/Zeus. Iisus - fiul lui Domine Deus (Zeus), Alexandru - fiul lui Zeus. Citeste istoria lui Alexandru scrisa de Cvintus Curtius Rufius, e ca un roman de aventuri.

Pe langa Alexandru cel Mare, creatorul mitului lui Iisus, Josephus Flavius, a folosit si detalii precise din viata lui Iulius Caesar, fratii Gracchi, imparatul Vitellius, apoi s-a inspirat din figuri mitologice precum Hercules, Orfeu, Moise, Iosif din vechiul testament, Osiris, Adonis/Tammuz, Mithra, Dionisus, Asclepios, Sol Invictus, Attis sau Buddha.

Un talmes balmes de efect!

Editat de observant

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

" Spre deosebire de porcaria de Zeitgeist care il compara pe Isus cu Horus, Dyonisos, Krisna pe informatii nefondate "

Mitologia comparata este o stiinta in sine. Trebuie sa citesti mult ca sa intelegi fenomenele de aculturatie, transmitere memetica intre culturi chiar foarte indepartate, imbogatire a miturilor cu marci distinctive ale altor figuri legendare, aria de raspandire a unui mit, si asa mai departe.

Daca nu ai citit mult in domeniu, paralelele intre mituri ti se par insailate. Daca ai citit mult, incepi sa le vezi tu insuti, atunci cand citesti carti de istorie antica sau studii moderne asupra unui fenomen mitic/religios.

Baza o poti asimila in acest articol bine documentat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_in_comparative_mythology

 

Mi-au trebuit si mie decenii ca sa le inteleg si sa le admit veridicitatea. Aceste paralele intre mituri nu sunt nascocite tezist, ci sunt rodul experientei de o viata a unor cercetatori care numai asta au facut, si doar asa au putut sa observe similaritati structurale si sincronicitati istorice.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ca să răspund și eu la întrebarea și subiectul propus din capul topicului, respectiv „Isus Christos, un personaj mitic sau istoric?”, aș zice așa:

Mitic. Însă inspirat dintr-un personaj istoric.

 

Mai departe, paralela dintre Iisus și Alexandru mi se pare forțată rău. De aceea aș trece peste.

Pentru că topicul a fost lansat pe secțiunea Istorie, aș zice că mult mai interesantă ar fi o dezbatere pe marginea mărturiilor istorice care ar putea să aducă oareșce răspunsuri la întrebarea pusă pe tapet.

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Interviu cu doi frati (fosti) preoti: "Am predicat evanghelia catre mii de oameni, dar ne-am dat seama ca era doar mitologie".

205667946_10159436242808631_2855498667082124757_n.thumb.jpg.3a2eb1d559442bdde6729fcc2a874e63.jpg

Cine e onest cu sine si cu altii intelege singur escrocheria mitologiei vandute drept realitate istorica, doar punand cap la cap indiciile deconcertante ale acestui puzzle epustuflant.

In Romania trendul crestinilor care se trezesc din pacaleala va ajunge abia peste decenii/secole, caci romanii sunt desincronizati de la evoluarea ideilor in civilizatiile avansate, conform teoriei sincronismului a  lui Eugen Lovinescu.

Iar romanii ca popor nu au onestitatea ca valoare etnica solida, conform studiului facut de psihologul Daniel David asupra psihologiei poporului roman ( "Ne considerăm ospitalieri, inteligenţi, cu simţul umorului,  patrioţi, adaptaţi/bine orientaţi şi prietenoşi; recunoaştem că în comparaţie cu atributele de mai sus, onestitatea, autodisciplina/conştiinciozitatea şi educaţia sunt mai scăzute")

Sursa: https://danieldavidubb.wordpress.com/2015/03/25/despre-psihologia-romanilor-avanpremiera-ii-a-lucrarii-psihologia-poporului-roman-de-daniel-david/

Ce se discuta in interviu:

• The heavy influence of Jimmy Swaggart in their lives, due to their ignorance and the emotionalism of that branch of Christianity.
• Feeling the call early in life to a preaching ministry.
• The way that the church uses fear tactics to keep people in the cult of Christianity.
• Realizing that Christianity was a lie, and that despite being sincere, Christians are sincerely wrong in proclaiming the Bible and Christianity as true.
• Grieving the loss of time lost to Christianity, and dealing with the shame of preaching Jesus and the Bible during our time in the cult.
• The way brainwashing into Christianity includes trauma bonding and Stockholm syndrome toward the psychopathic Yahweh character.
• The unfairness of the exclusivity of the Christian gospel, in light of most people on the planet never ever even hearing about Jesus.
• Realizing when you're not alone in your skepticism, and that there are actually many other who are also seriously examining the claims of Christianity.
• The ways Christians hope everyone else will question their own worldviews, but Christians won't seriously question their own because they "know" they alone have the truth.
• The ways that the characters of Christianity are based on characters in older mythologies.
• The fact that the Bible is fallible, errant, and was heavily influenced by religious and political leaders, and by scribes.
• The fact that Christianity is a blood magic death cult focused on human sacrifice and scapegoating.
• The ways that Christians treat those who deconvert as traitors, and respond with attacks or shunning.
• How the Christian teaching on scapegoating through Jesus is just a form of not dealing with personal responsibility.

 

Interviul poate fi audiat aici:

http://www.youtube.com/watch?v=Khxeek9kdag

Editat de observant
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
On 6/23/2021 at 2:43 PM, Vriies said:

Ca să răspund și eu la întrebarea și subiectul propus din capul topicului, respectiv „Isus Christos, un personaj mitic sau istoric?”, aș zice așa:

Mitic. Însă inspirat dintr-un personaj istoric.

 

Mai departe, paralela dintre Iisus și Alexandru mi se pare forțată rău. De aceea aș trece peste.

Pentru că topicul a fost lansat pe secțiunea Istorie, aș zice că mult mai interesantă ar fi o dezbatere pe marginea mărturiilor istorice care ar putea să aducă oareșce răspunsuri la întrebarea pusă pe tapet.

 

 

 

Cu siguranta! 

Personajul Isus din Evanghelii e unul mitologic.

Dar cineva , o persoana reala, tot a stat la baza lui, plus ca tot niste oameni reali au scris acele evanghelii, inspirandu-se dupa  niste evenimente reale. Cineva care a predicat despre iertarea pacatelor, egalitatea dintre rob si stapan in fata lui Dumnezeu, viata de apoi, lupta dintre bine si rau.............chestiuni inspirate din filosofia greceasca si  zoroastrismul persan si transmise mai departe prin ELENISM. 

Avand in vedere ca in Evanghelii apar  consemnate personalitati istorice reale ca Augustus, Tiberius , Irod cel Mare, Quirinius,  Irod Antipa, Pilat din Pont,  Preotul Caiafa.

Apostolii ca Simon Petru si Pavel din Tarsus chiar au existat si sunt mentiuni istorice de la alti autori non-biblici ca au fost executati in timpul domniei imparatului Nero.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din ce am citit, nu pare sa existe marturii scrise in legatura cu un anume personaj IIsus.

Totul trebuie sa fi inceput cu esenienii, care vorbeau de un invatator, similar lui Mesia ce avea sa vina.

Dar esenienii nu au putut finaliza credintele lor, fiind dati uitarii, pana la jumatatea primului secol al erei noastre, cand au aparut primele evanghelii si toti autorii lor, vorbeau de acelasi personaj IIsus, ale carui fapte se petrecusera cu aproape o generatie in urma. Se puteau compila tot felul de povesti si pilde atribuite aceluiasi personaj, pentru ca acei contemporani care puteau depune marturie despre veridicitatea faptelor erau prea batrani sa-si aminteasca, sau pur si simplu murisera. Ma refer la speranta de viata din acele vremuri.

Ceea ce ramane un mister, este faptul ca deodata, toti autorii de evanghelii se hotaresc sa aleaga un personaj unic si sa-l impuna in acest fel peste secole si milenii. Mi-ar place sa stiu cum s-a intamplat asta. Pentru mine, acesta este adevaratul mister.

Dupa Tiberius, imparatii romani au fost ori slabi, ori paranoici. Lumea vechiului imperiu se afla in pragul colapsului, era un fel de sfarsit de lume si parca cineva a simtit ca trebuie sa faca ceva.

Vechii zei incepeau sa fie uitati si erau destui din cei ce nu mai credeau in ei. Poate gresesc, dar imaginea asta imi vine in minte si imi pare o situatie similara cu situatia actuala.

Problema noastra este daca vom fi la fel de inteligenti ca cei de demult si vom gasi repede un alt zeu, si ce se va intampla, daca nu vom reusi asta.

De multe ori, lucrurile sunt cu totul altfel, de cum le stim din istoria scrisa.

 

 

 

Editat de adal*
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

@antiprostie

"Personajul Isus din Evanghelii e unul mitologic.

Dar cineva , o persoana reala, tot a stat la baza lui"

Iisus care merge pe ape si vindeca orbi nu a existat cu siguranta. Niciun autor antic nu il pomeneste, in afara de Josephus Flavius, care l-a pomenit doar pentru ca el a scris evangheliile. Pomenindu-l in lucrarea "Antichitati iudaice" (cartea 18, capitolul 3, 3) a dorit sa valideze cealalta opera a sa, evangheliile.

Niciun alt autor antic nu il pomeneste. Stim cine a fost Tacitus, stim cine a fost Suetonius, dar cum se poate ca  un facator de minuni sa nu fie pomenit nicaieri in cronici, inscriptii, epigrame, poeme,  ca alte personaje istorice?

 

Cand lui Petrache de la Maglavit i s-a aratat Mosu, multimi de curiosi au navalit la el. Daca un om ar fi vindecat paralizati si ar fi inviat morti, vestea s-ar fi raspandit in tot imperiul roman, care era foarte bine organizat in materie de drumuri si mesageri. Ar fi venit oameni cu probleme din toate tarile imperiului in Iudeea, ca sa il vada pe magician. Cine nu are o ruda sau un prieten bolnav sau mort, cine nu ar bate drumuri pentru a cere vindecarea sau invierea magicianului din Iudeea? Asa ceva nu s-a intamplat, pentru ca nu exista nicio mentionare a cronicarilor antici. Mentionarea lui Iosif Flaviu e doar o minciuna, Iosif Flaviu voia sa para valida minciuna sa cu evangheliile, menita sa-i pacifice pe rebelii iudei, pentru ca sa fie casa imperiala flaviana (al carei lingau era) multumita ca a rezolvat definitiv problema in Iudeea.

Nu o singura persoana reala a stat la baza figurii compozite a lui Iisus, ci foarte multe.

"Nu face altuia ce nu vrei sa ti se faca tie" e luata de la rabinul Hillel cel Batran.

"Vulpile au vizuini si pasarile cerului cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde sa-si plece capul" e o parafraza dupa Tiberius Gracchi. Alte figuri istorice care au stat la baza mozaicului "Iisus": imparatul Titus, Iuda din Gamala.

"plus ca tot niste oameni reali au scris acele evanghelii, inspirandu-se dupa  niste evenimente reale."

Nimeni nu stie cine au fost Ioan, Matei, Luca si Marcu, pentru ca acesti "scriitori" nu au binevoit sa-si dea numele real. Doar niste prenume nu ajuta la identificare, iar in antichitate nicio persoana reala nu era cunoscuta doar dupa prenume! Acesti "scriitori" au fost inventati de catre cineva care dorea sa ramana anonim, dar a presarat in Evanghelii suficiente indicii pentru ca sa fie recunoscut de catre cititorii bine pregatiti in lectura manuscriselor, prin cealalta opera a sa. Indiciile trimit catre un singur scriitor antic: Josephus Flavius. Cine vrea sa vada indiciile din Evanghelii si opera lui Josephus puse in paralel trebuie sa citeasca lucrarea "Caesar`s Messiah" de Joseph Atwill.

"Cineva care a predicat despre iertarea pacatelor, egalitatea dintre rob si stapan in fata lui Dumnezeu, viata de apoi, lupta dintre bine si rau.............chestiuni inspirate din filosofia greceasca si  zoroastrismul persan si transmise mai departe prin ELENISM."

Iertarea pacatelor a fost politica lui Iulius Caesar. El si-a iertat dusmanii de moarte dupa ce i-a infrant, si a socat antichitatea, pentru ca era primul om puternic ce facea asta.

Nasterea lui "'Iisus" este pusa la exact 100 de ani de la nasterea lui Iulius Caesar. Coincidenta? De fapt, inventatorul lui "Iisus" a semnalizat cititorilor inteligenti care este una dintre sursele personajului inventat, pentru ca acestia sa nu creada in noua religie, care predica pe fatza canibalismul (trupul si sangele mancat la euharistie). Evanghelia trebuia sa prinda doar la cei inculti, saraci, naivi, care ar fi auzit-o de la preoti, acestia nefiind pregatiti sa inteleaga indiciile, pentru ca doar bogatii aveau pregatire in Imperiul roman, doar ei citeau manuscrise, doar ei stiau sa citeasca si sa analizeze istoria.

Egalitatea dintre rob si stapan e ideea lui Seneca.

Viata de apoi e o idee din mitologia greco-romana. Campiile Elizee vs. Hades/Tartar.

Lupta dintre bine si rau e specifica zoroastrismului si spiritualitatii din comunitatea de la Marea Moarta (manuscrisele de la Qumran).

"Avand in vedere ca in Evanghelii apar  consemnate personalitati istorice reale ca Augustus, Tiberius , Irod cel Mare, Quirinius,  Irod Antipa, Pilat din Pont,  Preotul Caiafa."

Era usor pentru inventatorul facaturii sa ia persoane istorice reale, sa brodeze povesti pe marginea lor, ca pacaleala lui sa para veridica. Si eu pot sa inventez un roman despre un rechin zburator care a schimbat apa in vin la nunta din Cana, si sa introduc persoane istorice reale, ca sa creada cei cu minte slaba farsa mea.

"Apostolii ca Simon Petru si Pavel din Tarsus chiar au existat si sunt mentiuni istorice de la alti autori non-biblici ca au fost executati in timpul domniei imparatului Nero."

Nu au existat, si nu sunt mentionati nicaieri de catre autorii antici seriosi. Doar autorii crestini i-au mentionat, mult dupa presupusa lor existenta, dar ei deja vindeau moaste pentru bani, asa ca e de inteles ca si-au autovalidat inselaciunea colectiva numita crestinism.

Editat de observant
  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cel mai puternic argument ca Iisus nu a existat ca o figura istorica reala este acesta: ati putea crede ca romanii cei pasionati de vinuri bune ar fi permis iudeilor sa condamne la moarte pe un magician care putea transforma apa in vin?

Romanii apreciau vinuri de Falerno (Italia), Vienne (Galia), Ceret (Hispania), Mosel (Germania), Britania.

Doar romanii din orasul Roma consumau la apogeul puterii lor in fiecare an cate 180 de milioane de litri de vin, adica o sticla de vin zilnic de persoana. Beau vinul in loc de apa!

Ce-ar fi facut un prefect roman, un consul, un guvernator, un comandant de garnizoana daca ar fi aflat ca un iudeu transforma apa in vin? N-ar fi permis iudeilor sa distruga asa o mina de aur. L-ar fi inchis pe Iisus intr-un turn, si l-ar fi biciuit pana ce le-ar fi transformat sute de butoaie de apa din râu in vin.

De ce nu s-a intamplat asa? Pentru ca romanii din Iudeea nu au avut niciodata ocazia sa-l vada pe eroul din povestile nemuritoare antice, Iisus!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu toti ar fi aflat de minunea - posibil metaforica - cu vinul. Oamenii imbatati de la nunta vorbesc fara ei...se stie.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×