Sari la conținut
Forum Roportal
Vriies

Basarab și Posada

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Dacă stau să le număr, n-au fost multe chestii care să-mi fi plăcut în mod deosebit din istoria românilor. În primul rând, pur și simplu, nu mi-a plăcut fila cu războaiele dintre daci și romani care a avut ca rezultat cucerirea Daciei. Când eram copil și-i auzeam la școală pe profi că tre să ne mândrim că suntem urmași ai lui Traian și Decebal, mă tot întrebam în sinea mea: „Ce dreak au căutat romanii ăia în Dacia, ce le-o fi trebuit de au dat năvală, de ce n-or fi stat frumușel la ei acasă?”.  Mai târziu, nu mi-a plăcut chestia cu năvălirile. Tot timpul năvăliri peste năvăliri....goți, gepizi, longobarzi, sarmați, huni, avari, bulgari, unguri, cumani, tătari, slavi și pizda mă-sii câți or mai fi fost, că nu stau acu să-mi aduc aminte de toți.

 Băh, da au fost și câteva chestii care mi-au plăcut. Una dintre ele, cu siguranță e pagina din istorie în care Basarab, cam prin 1330, la Posada, i-o dă rău în barbă lu' ăla de-și zicea Carol Robert de Anjou și era rege al Regatului Ungariei pe vremea aceea. Băh, asta m-a uns pe suflet, zău! Adică a venit colea arogantul ăla, să ia banu și să-i pună cu botu pe labe pe ăștia de aci, pe care-i desconsidera, și și-a luat-o nesimțitu de nu s-a văzut, ha! 

Chestie interesantă, pe care n-o știam, e posibilitatea ca alături de Basarab să fi luptat la vremea respectivă niscai templieri. Știm că Ordinul Templierilor , înființat pe la 1096, devenise deja o forță financiară, politică, cât și militară și a fost distrus prin contribuția regelui franței Filip cel Frumos (He, he, la îndemnul Papei clement al V-lea, sic!) care numai frumos nu era, ci era o șulfă fără scrupule și de toată frumusețea și pe deasupra mai era și dator vândut Ordinului. Cert e că prin 1307 conducătorul Ordinului, Jaques de Molay, este prins și executat, templerii sunt maziliți în mare parte, iar partea din ei care a mai rămas fug în est și-n vest. 

O fi ceva adevăr în chestia că unii templieri l-or fi ajutat pe Basarab? 

https://ionitescucostica.wordpress.com/2020/04/08/tihomir-tugomer-printul-mostenitor-al-voievodului-basarab-i/

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×