Sari la conținut
Forum Roportal
Vriies

Transcendent și transcendental

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Aș zice că-i utilă o astfel de dezbatere, din care să rămânem cu esențialul.

Trancendent, simplu spus, ar fi ceea ce se află dincolo de granițele experienței obișnuite, dincolo de posibilitățile perceptive și cognitive ale subiectului cunoscător. În acest sens, anumite concepte teologice sau fenomene ar fi transcendente.

Transcendental, la fel de simplu spus, ar fi tot ceea ce ține de structurile de cunoaștere a priori ale subiectului cunoscător. În sensul ăsta, conștiința, subconștientul, inconștientul, procesele mentale ar fi transcendentale.

  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Prima chestie la care m-am gândit, indiferent că ne pasionează filosofia, poezia sau cultura la modul general, e că, dincolo de a-i scrie corect, ar fi util pentru noi să facem distincția între termenii transcendent și transcendental.  (Dacă ești supi pe mine, te-aș ruga să mă ierți!)

A doua chestie ar fi că o dezbatere ar consta în anumite amănunte și puncte de vedere pe care eventualii preopinenți le-ar pune pe tapet cu privire la aceste concepte. Respectiv, explicații mai bune și mai cuprinzătoare ale termenilor, comparații, relevanță etc.

Până la urmă, am început dezbaterea prin însuși faptul că am pus problema. Dacă cineva va fi interesat de acest subiect, cu siguranță că va posta. Dacă nu, asta e, măcar vor rămâne explicațiile din capul topicului. 

Editat de Vriies
  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×