Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Vriies

Transcendent și transcendental

Rate this topic

Recommended Posts

Aș zice că-i utilă o astfel de dezbatere, din care să rămânem cu esențialul.

Trancendent, simplu spus, ar fi ceea ce se află dincolo de granițele experienței obișnuite, dincolo de posibilitățile perceptive și cognitive ale subiectului cunoscător. În acest sens, anumite concepte teologice sau fenomene ar fi transcendente.

Transcendental, la fel de simplu spus, ar fi tot ceea ce ține de structurile de cunoaștere a priori ale subiectului cunoscător. În sensul ăsta, conștiința, subconștientul, inconștientul, procesele mentale ar fi transcendentale.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Prima chestie la care m-am gândit, indiferent că ne pasionează filosofia, poezia sau cultura la modul general, e că, dincolo de a-i scrie corect, ar fi util pentru noi să facem distincția între termenii transcendent și transcendental.  (Dacă ești supi pe mine, te-aș ruga să mă ierți!)

A doua chestie ar fi că o dezbatere ar consta în anumite amănunte și puncte de vedere pe care eventualii preopinenți le-ar pune pe tapet cu privire la aceste concepte. Respectiv, explicații mai bune și mai cuprinzătoare ale termenilor, comparații, relevanță etc.

Până la urmă, am început dezbaterea prin însuși faptul că am pus problema. Dacă cineva va fi interesat de acest subiect, cu siguranță că va posta. Dacă nu, asta e, măcar vor rămâne explicațiile din capul topicului. 

Edited by Vriies
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×