Sari la conținut
Forum Roportal
Stu'

Misiunea parintelui Dan Damaschin

Postări Recomandate

Demult, tare demult, pe cand imi faceam eu un internship in Germania, m-am imprietenit cu o nemtoaica foarte misto. 

Tin minte ca m-a plimbat cu o masina decapotabila - fara fite, doar ca era decapotabila - la tara si vinerea avea zi libera, dedicandu-i-o aproape in totalitate unui ,,bunic'' de la un azil de batrani. 

Dar nu de asta era misto.

Tipa de care va spun infiase, pe langa un bunic, si o copila taman din lumea a treia, printr-un program international. Nu mai stiu daca UNICEF sau altul, oricum nu are relevanta numele. Si invata spaniola la casti, pe drum spre birou. Ca sa poata sa ii scrie mai bine fetitei asteia, ,,infiata'' de 8 ani si care avea acum 12 ani. Corespondau exclusiv prin scrisori la posta.

Nu o mai lungesc, vreau doar sa explic ce insemna toata implicarea asta : ii asigura FAMILIEI fetei in permanenta un numar de 2-3 capre, alimente de baza si, bineinteles, haine si rechizite scolare - necesare pentru ca aceasta sa continue scoala. De altfel, asta era conditia UNICA ca familia sa ramana in program - sa isi incurajeze fata sa continue studiile. Mai mult, ii trimitea o data sau de doua ori pe an cadouri. Primeau si parintii mici atentii, precum ciocolata, cafea, haine. Aici fac o mentiune - in urma cu 10 ani, nu stiu acum, unei familii de 4-5 membri din lumea a treia ii ajungea 10 Euro, doar 10, pentru cumparaturile uzuale de la piata.

Visa ca odata sa o intalneasca pe copila fata in fata. Isi imagina ca nu le-ar ajunge zile sa povesteasca cate-n luna si-n stele. 

Tin minte ca am intrebat-o de ce nu o aduce langa ea, in Germania, sa o infieze cu tot tacamul si mi-a spus ca si-ar dori, dar stie ca pentru fata e cel mai bine sa fie acolo, in mijlocul familiei ei, in timp ce creste. 

De ce imi amintesc toate acestea? Pentru ca programul acesta de sustinere a copiilor la scoala mi s-a parut nu doar foarte uman, dar si deosebit de practic. Parintii NU mai pot fi educati, decat foarte putin si foarte greu. Si acest lucru sta de multe ori stavila dreptului la educatie al copiilor. Astfel ca - o chestiune pe care atatea guverne, inclusiv al nostru, nu o iau in calcul de parca efectiv nu ar exista logica pe lume - consta in a MOTIVA parintii sa isi sustina benevol copiii la scoala, INDIFERENT daca ei cred in educatie sau nu - indiferent de cultura pe care o au.

Iata ca si la noi, parintele Dan Damaschin - aplica o astfel de solutie in a-i ajutora pe micuti sa isi continue studiile, la modul cel mai concret si, precum gandeste si Yunus Muhammad - parintele business-ului social - ,,lucreaza'' mai mult prin mame, pentru ca ele sunt, de obicei, cele mai sensibile cu privire la viitorul copiilor.

Ajutandu-i pe altii sa se ajute singuri mai bine!

Las si aici un mesaj, asadar.

De ce, pe langa faptul ca e un act 100% caritabil - consider ca ,,solutia'' preotului Damaschin este una cu adevarat practica?
Pentru ca nu sustine doar partea materiala necesara mersului la scoala (rechizite scolare, haine, alimente, uneori mobilier, servicii medicale, diverse probleme cotidiene) dar ofera o MOTIVATIE in plus familiilor, in special mamelor - sa isi incurajeze ELE insele copiii sa isi continue studiile cu constiinciozitate - pentru a ramane in program INTREAGA familie. De data aceasta - cu doua caprite de lapte + ideutii din burtica.
De aceea cred in mod deosebit in misiunea preotului Damaschin si o dau mai departe!
Frunzariti putin pagina lui si articolele despre el (da, el e preotul acela care duce anual copiii nevoiasi la mare) - e o sursa de inspiratie, va promit eu!
 
Si daca si voi credeti in misiunea preotului Damaschin, va rog, dati mai departe!
 
 
 
Editat de Stu'
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×