Sari la conținut
Forum Roportal
warmonger2020

Ce crize vor mai urma?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

1. Criza Fundamentalista    (2001)
In 2001, dupa atacurile de la 9/11 din New York, a inceput prima criza a secolului 21 si a mileniului III - Terorismul.   Si ne-a afectat pe toti.
De cand cu Patriot Act , de la tara la tara,  aeroporturile sunt mai bine securizate cu controale , avioanele au devenit mai securizate, vamile de la granite si frontiere au inceput sa foloseasca baze digitale de date. Apelurile telefonice, mesajele, mail-urile, istoricul navigarii pe internet, descarcarile, incarcarile, toate sunt monitorizate de serviciile informationale locale si internationale, autoritatile au  inceput sa faca exces  de zel in combaterea terorismului.  
Destabilizarea tarilor din cauza interventiei americane a dus la cresterea atentatelor teroriste. Au rezultat doua razboaie mari in Irak si Afghanistan  care nici in ziua de azi nu sunt incheiate la mai bine de 20 ani, depasind Vietnamul la costuri, victime si distrugere.  
Occidentalii au devenit mai paranoici si fricosi  in relatiile cu musulmanii, ceea ce a dus la nasterea a doua trenduri:
-corectitudinea politica - progresistii europeni si americani  incearca sa le faca pe plac musulmanilor  
-conservatorismul crestin - crestin-conservatorii  europeni si americani  au revenit la vechile comportamente fundamentaliste pentru a-si apara identitatea si cultura crestin-europeana

Aripile extreme ale ambelor  tabere religioase, si Islamul Fundamentalist  si Crestinismul imbinat cu nationalismul ,   au dat nasterea unor teroristi, ca Osama Bin Laden si  Abu Bakr Al-Baghdadi sau  Anders Breivik si Elliot Rodger care au comis crime in masa.    
Beneficiarii: Serviciile informationale de securitate , politia si armatele din toate tarile   au primit fonduri mai  mari de la guverne, iar majoritatea oamenilor isi pun tot mai multa incredere lor, sacrificandu-si cateva drepturi precum intimitatea, viata privata  si libera circulatie.    

2. Criza Climatica  (2005)
Imaginile cu New Orleans scufundat de uraganul Katrina  i-au facut pe oameni sa se teama si mai tare de schimbarile climatice cauzata de poluare. A inceput sa se predea programe prin scoli si ONG-uri ca sa-i educe pe oameni sa economiseasca, sa mearga mai des cu bicicleta si transportul in comun si sa renunte la automobilele pe baza de combustibili fosili. Companii ca Tesla au inceput sa fabrice masini electrice in masa. Rezervatiile , speciile de plante si animale extincte  au devenit tot mai bine protejate. Desi defrisarile si pescuitul excesiv continua,  guverne europene au inceput sa depuna eforturi pentru a le reduce, inclusiv sa devina mai putin dependente de combustibilii fosili.  In  UE se introduc taxe auto pentru folosirea  automobilelor pe baza de combustibil.   In 2015, toate statele lumii au semnat Acordul Climatic de la Paris prin care se angajeaza sa reduca poluarea atmosferica, cu toate ca nu toti si respecta angajamentul.    

Beneficiarii: Ecologia a devenit  o reala afacere, producatorii de masini electrice, panouri solare si turbine eoliene au inceput sa faca profit de neglijat, iar ONG-urile ecologiste si activistii pentru protectia mediului sunt mai bine finantati pentru a depune efort in salvarea planetei si implicit, a speciei umane.  



3. Criza Financiara (2007-2008)
Crahul de pe Wall-Street  si  marea recesiune  declansata de lacomia unor afaceristi speculanti din domenii precum cel bancar si cel imobiliar au dus la scaderea burselor, la deficit, la somaj si faliment in masa pentru multe companii , intreprinzatori si banci mici. Milioane de oaeni au ramas fara locuri de munca, si automat fara locuinte.   Iar guvernele au inceput sa se imprumute de la FMI si sa impuna masuri de austeritate. Oamenii de rand n-au mai putut sa se imprumute si sa cumpere plasma cu buletinul si sa calatoreasca in tari fara bagaje, doar cu hainele si cu cardul dupa ei. Am inceput cu totii sa invatam sa economisim de pe urma recesiunii, sa nu mai ne irosim banii pe nimicuri , sa nu ne mai imprumutam excesiv de la banci.  Statul a inceput sa intervina mai putin in  asigurarea bunastarii pentru oamenii de rand, fiind timpul ca fiecare cetatean sa fie responsabil pentru viata , cariera si veniturile sale.  Corporatiile, dar si institutiile bugetare care depind de bani publici  au inceput sa puna mai mult accent pe productivitate, eficienta si profit si au devenit mai stricte si mai dure privind interviurile de angajare.  Toate curtile de justitie au inceput sa combata mai aprig coruptia si evaziunea fiscala.  
E o criza din care America a avut de pierdut, indatorandu-se enorm si  externalizandu-si productia industriala in China care poate sa managerieze mai bine productia, cu toate ca incalca drepturile muncitorilor.   Corporatiile    Big Tech ca Microsoft, Apple,   Amazon, Facebook, Google, si branduri mari de supermarkete   au monopolizat piata globala si  au inceput sa-si sporeasca profitul prin automatizare si digitalizare, dar si servicii de calitate pentru mase de populatii.      Oamenii au avut o vreme un trai auster, dar economia si-a revenit, consumerismul a  luat o fata noua:  oamenii tind sa cumpere mai des smartphone-uri care le usureaza viata, comunicand mai usor.
Beneficiarii:   China si corporatiile Big Tech.    


4. Criza refugiatilor  (2011-2016)
Primavara Araba, caderea dictaturilor si declansarea unor razboaie civile si ascensiunea teroristilor Daesh/ISIS  a dus la un val mare de refugiati care au intrat in Europa. Europa a fost afectata direct de atentate teroriste comise de teroristi.  In America, mexicanii , din cauza saraciei si razboaielor dintre cartelurile de droguri, au emigrat ilegal in numar mare. Toate astea au dus la ascensiunea nationalismului in  SUA, Marea Britanie, Ungaria, Romania, Polonia, Italia, Turcia si Rusia si alegerea unor lideri de stat de extrema dreapta precum Donald Trump sau iesirea Regatului Unit din UE ,  dar si la amploarea progresismului globalist  in Germania, Suedia, Canada, Franta, Olanda si Belgia, rezultand razboaie informationale si conflicte socio-culturale, ajungandu-se la proteste pe strazi , insurectii si ciocniri violente cu fortele de ordine, fiind martori la imagini apocaliptice. Criza asta nu e incheiata nici acum, dar   tabara conservatoareo-nationalista pare sa inregistreze cele mai multe esecuri pentru ca se opun globalizarii , iar simpatizantii ei sunt lipsiti de rationalitate , toleranta si empatie.  

Beneficiarii:     ONG-urile care lupta pentru drepturile omului  au inceput sa fie mai bine finantate.     Vorbele activistilor politici si civici au inceput sa cantareasca tot mai mult datorita retelelor de socializare pe cand jurnalismul televizat si presa scrisa au murit in epoca post-adevar a stirilor false.   Minoritatile etnice, oamenii de alte orientari sexuale, oamenii vulnerabili au inceput sa-si faca auzite nemultumirile. Retele de socializare    au dus la proteste, revolte, caderea unor dictaturi, aparitia unor partide noi peste noapte,  dar si la rezultate socante la scrutine electorale.  Primavara Araba, alegerea lui Trump ,  Brexit,   Vestele Galbene, USR,    BLM, #METOO, #PRIDE  si #REZIST  sunt unele exemple. Multe infractiuni ca hartuirea sexuala,  homofobia, misoginia,  fanatismul religios  si rasismul nu mai sunt tolerate. 



5. Criza Pandemica (2020-prezent)
Declansarea pandemiei de SARS-COV 2, care e un coronavirus contagios si mortal, i-a facut pe oameni sa fie mai responsabili cu igiena si sanatatea lor. Banalul "spalat pe maini" pe care multi nu-l practicau inainte a devenit obligatoriu. Oamenii au adoptat un nou accesoriu vestimentar pe care trebuie sa-l poarte in spatiul publoc: masca de protectie.  Guvernele au impus masuri de distantare sociala, au inchis cluburile, restaurantele, hotelurile, cinematografele,   barurile, cafenelele, salile de sport,  scolile, birourile,  aeroporturile, frontierele, iar concertele, jocurile olimpice, evenimente sportive, religioase si culturale au fost anulate,  declansandu-se o criza financiara catastrofala la nivel mondial.
Elevii si studentii urmeaza cursurile online acasa,  profitand de oportunitatea de a folosi internetul ca sa "copieze la examene".  
Informaticienii,  programatorii,  operatorii bancari si telefonici   muncesc de acasa tot in format online.
Distractiile sunt altele: jocurile video, muzica, filmele si serialele Netflix.  
Oamenii au inceput sa-si aprecieze mai mult familiile, prietenii si cei din jur, avand obligatia morala de a nu-i contamina cu coronavirus.
Medicii au capatat mai mult respect pentru ca depun eforturi monumentale ca sa salveze pacientii, iar toate companiile din lume s-au mobilizat sa produca vaccinuri.  
Conspirationistii anti-vaccin si  bisericile  anti-stiinta  care au contrazis medicii si cercetatorii   si-au pierdut credibilitatea dupa ce  multi dintre ei s-au imbolnavit si au murit.  

Institutiile de stat au inceput sa-si faca mai bine treaba, ba chiar si-au digitalizat serviciile publice, iar oamenii comanda tot mai des prin serviciile de curierat.  
Pandemia a afectat si scrutinile electorale din toata lumea, oamenii votand  mai  rational cu politicieni mai potriviti si corespunzatori sa faca fata problemelor.  
Beneficiarii:  Medicii, companiile farmaceutice, cercetatorii din domeniul medical si companiile de livrare la domiciliu 

 

 

 

 

 

Editat de warmonger2020

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri


Si acum..... ............ce crize credeti ca se vor mai declansa in secolul 21? Ce probleme ne vor provoca? Cum ne vor afecta stilul de viata?    Ce lectii ne vor oferi? 

Sunt vreo cateva pe care le-as nominaliza: 

Criza Energetica  (aprox. 2030)  - astronomii sunt de parere ca  in urmatorii 10 ani  vom fi loviti de o furtuna electromagnetica (EMP) provocat de Soare,ceea ce va duce la pana mondiala de curent si distrugerea a tot ce este electric. Pandemia de COVID va fi o nimica toata in comparatie cu magnitudinea acestei crize care va intoarce omenirea dependenta de tehnologia digitala inapoi la 1860-1940. Cate spitale, cate banci, cate baze militare, cate companii si supermarkete vor avea de suferit din cauza ca nu vor mai avea curent electric?  Dar cati sateliti si avioane se vor prabusi?   Asta ar putea duce la un deceniu de anarhie si razboaie pentru resurse.    Criza asta ne-ar da o oportunitate sa dezvoltam noi aparaturi mai avansate  care sa fie rezistente la urmatoarele furtuni solare 
Criza Petroliera ( aprox. 2050-2070) - epuizarea zacamintelor subterane   de petrol la care are acces tehnologia extractiva actuala  ne-ar putea lasa efectiv in pielea goala. Tot ce avem, de la plastic si electronice  pana la  medicamente, masini, frigidere, computere, telefoane, cauciuc  si hamburgheri, are la baza petrolul. Chiar si masinile electrice si panourile fotovoltaice.   Va trebui  sa cautam noi surse  regenerabile si nepoluante  de energie. Din fericire, mai avem rezerve de gaz natural si carbuni, plus lemn, dar nu va fi prea bine pentru mediul inconjurator. Construirea de centrale nucleare, turbine eoliene, panouri solare si hidrocentrale ne-ar  putea ajuta sa trecem cu bine peste stagnare.   Sa speram ca nu vom ajunge sa discutam despre CRIZA LEMNULUI, care ar putea sa fie in 200 ani.  
Criza apei potabile (aprox. 2050) - o alta problema grava care deja afecteaza Africa si Lumea Araba.  Se pot gasi solutii:  masinarii de desalinizat apa 
Criza  inundatiilor (dupa 2050-2100)  - cresterea nivelului oceanelor si marilor din cauza topirii ghetarilor de la poli multumita poluarii si incalzirii globale ar putea inunda regiuni si tari intregi.  Se va ajunge la construit diguri pentru a proteja orasele de pe coasta. 
Criza Oxigenului (dupa 2100-2150) - poluarea atmosferica excesiva si defrisarile in masa , plus arderea de petrol si eliminarea cantitatii uriase de dioxid de carbon poate insemna un aer toxic si irespirabil. Asta inseamna ca vom ajunge sa purtam masti cu oxigen  si sa platim pentru rezervele de oxigen. Mai mult smog in atmosfera, inseamna mai multi bolnavi si morti de la astm,  afectiuni respiratorii,   cancer, probleme cardiace. 
 Criza somajului declansat de automatizare - a inceput demult. Nu vom avea razboaie intre oameni si roboti controlati de un AI malefic, dar vom avea in schimb foarte mult somaj.  Sunt multi care se plang ca au ramas fara locuri de munca fiindca au fost inlocuiti de  soft-uri si roboti.Deja exista supermarkete fara casieri si paznici, fiindca camerele video,sistemele alarma, casele de scanat automate unde clientii isi scaneaza singuri produsele si platesc produsele cu telefonul isi fac mai bine treaba. Guvernele vor trebui sa gaseasca o solutie, precum Venitul Minim Universal Garantat, sau sa creeze noi locuri de munca de secolul 21.  
Criza nucleara: in caz ca vreo criza mentionata escaladeaza  intr-un razboi nuclear,  radiatiile ar putea fi o mare problema pentru omenire si planeta.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Crize au fost mereu in Istoria Omenirii, scrise in multe carti din cate am invatat la scoala si am constatat mai incolo in viata fara filtre.  :lol2:    Vazand ca banii economisiti si investiti in diferite stockuri se duc vazand cu ochii la TV, cateva sute de mii de dolari au fost economiile noastre si n-ai ce sa faci :eek:  in cine am investit, si-a scos totul din banca sa nu piarda nici o centima si noi ne-am ales cu ZERO ca asta e un fel de loterie.   

Tot ei ne-au educat sa NU mai avem incredere in ei si sa NU mai investim in descoperirile lor instabile, ci unde este garantat ca nu pierdem si banii cu care am inceput, doar ce am castigat.

Motivul este acelas, imbogatirea unora pe spatele celor naivi, denumirea crizei se schimba numai, Piata de Desfacere/Marketul este "mobilul" mereu desi Planeta nu intra la apa dar se fabrica prea mult pentru lumea care nu consuma acele produse: - arme, tancuri, avioane doar State cumpara, nu țața Mița din Obor, etc., iar producatori sint mult mai multi decat cumparatori!!!  

Acum insa marfa este Canabis care se vinde Planetar cel mai bine si rentabil de politicieni ca ei sint cu legile, ba le scot la LEGAL or le INTERZIC sa castige doar un partid, si castiga membri noi ca si oponentii vor niste bani.   E foarte interesant ca mereu in jurul lor este puterea si vietile noastre de sclavi.   Cu un virus ne rade de pe suprafata Planetei fara vina!!!  Nu vom fi pomeniti ca Holocaust sau Apocalipsa sau NIMIC, ca nici n-am existat.  Si asta mintea lor bolnava de Dementa este inventata plus alte pierderi vitale de functionare produc fenomene de ne mai auzit, asa a fost mereu in istorie daca mai rasfoiesti putin creierul inapoi la egiptieni si alti antici.    Atunci n-au fost Americani si arme nucleare care nici nu mai sint la moda doar intre tari minuscule care se vor TARE si de speriat dar n-au aripi sa zboare desi sint cu mațele goale, care ar trebui sa ajute la zburat :crazypilot:   E criza momentului, inventeaza tu alta!!! 

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×