Sari la conținut
Forum Roportal
warmonger2020

Al 69-lea premier

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pentru moment, Iohannis l-a numit pe generalul Ciuca ca premier interimar ca o lovitura de imagine  ca sa para ca inca are forta.  In realitate tremura de frica, stiind ca are un parlament in mare parte ostil predominat de PSD, si AUR.  Din noua configuratie a parlamentului,   are suportul garantat al PNL-istilor (25%).   Pentru a obtine suportul UDMR-ului  (6%) si al  USR-PLUS  (15%)  care a devenit un sfert important , va trebui sa negocieze si sa lase de la el, sa faca multe compromisuri si sa treaca peste conflicte.  PMP, care era un paridulet mic, dar  un "asset"  important pentru PNL in situatii extreme, a fost pierdut.  

Ciuca nu rezista mai mult de 2 saptamani. Degeaba vrea Iohannis, dar guvernul nu are sprijin pe termen lung de la noua configuratie parlamentara.    Hai, poate 2 luni daca Iohannis  reuseste sa forteze o "STARE DE URGENTA" avand in vedere ca la ora actuala   nimeni din partidele mari n-are  chef sa guverneze  in cea mai grea IARNA de la  iarna 1989-1990 incoace, acum in perioada asta cand avem cel mai nimicitor val al pandemiei de covid si cea mai dificila criza economica din ultimul secol.  Iohannis vrea musai sa aiba "GUVERNUL SAU " din care sa faca parte numai PNL.    Mai devreme sau mai tarziu  tot va trebui sa aiba suportul celor de la USR-PLUS si UDMR pentru a vota legile favorabile lui. Peste 2 luni s-ar putea sa fie suspendat de majoritatea parlamentara, inclusiv de USR-PLUS, UDMR, PSD si AUR, inclusiv de cativa tradatori si ex-pesedisti care abia asteapta sa-l injunghie pe la spate. Am auzit ca pana si cu Orban a inceput  o stare conflictuala si PNL este acum divizat in tabara pro-Iohannis si anti-Iohannis. 

 

 Cica multi penelisti  aka ex-pesedisti  au sunat-o pe Firea sa faca coalitie cu ei, dar Firea, in stilul ei caracteristic, i-a trimis la plimbare.  PSD refuza sa mai alcatuiasca un nou USL si   sa guverneze alaturi de PNL. Prefera sa fie  singur la guvernare sau cu AUR. De aceea,  Iohannis trebuie cat mai curand sa gaseasca o solutie de mediere pentru ca acum e cam suspendabil la ce configuratie are noul parlament,    iar soarta lui prezidentiabila , dar si a partidului national liberal depind  de USR-PLUS care este acum un SFERT in parlament.  Asa ca cel mai probabil in weekend se vor desfasura negocierile si luni sau cel tarziu in 2 saptamani vom avea  cel de-al 69-lea premier.  Iohannis are trei optiuni acum:

1.  cea mai buna, dar compromitatoare:  sa-l numeasca pe Ciolos premier,  sa formeze un guvern de coalitie PNL-USR-PLUS-UDMR  de 30 ministere (PNL sa ia 15 ministere, USR-PLUS 10 ministere, UDMR- 5 ministere)  si va avea astfel suportul a jumatatii din parlament  , automat isi mentine si simpatia partidului liberal  si a multor votanti PNL si USR si UDMR, coaguland o coalitie de guvernare de dreapta intarita pentru o vreme. Daca ar fi sa faca si o lovitura de imagine foarte buna,  sa le dea si ceva functii  catorva membri de la AUR, automat ar putea sa produca un "split " intre AUR si PSD, prevenind o potentiala alianta.      

2. cea mai proasta:  numeste guvern  de coalitie PSD+AUR, poate scapa de suspendare, dar devine groparul partidului national  liberal, va atrage automat si ura propriului partid care se va diviza, si a votantilor  ...in 2024 abia o sa faca si PNL pragul, iar Iohannis va ajunge in cartile de istorie ca cel mai las presedinte, inca un presedinte batut de PSD. PSD va continua sa controleze tara inca 30 ani pana o va vinde Chinei si Rusiei.    

3. SINUCIGASA:   il lasa pe Ciuca in continuare premier...sau numeste alt PNL-ist  Siegfried  , Catu, Rares, Turcan,   Hellvig si forteaza formarea unui guvern PNL cu premier PNL. Caz in care USR-PLUS isi ia jucariile si pleaca de la negocieri    si pana la  primavara, alaturi de PSD, AUR, UDMR  si cativa tradatori pesedisti din PNL  il suspenda pe Iohannis si  ii vor demite si guvernul, oricate grade militare ar avea un premier ca Ciuca sau Hellvig.  Si o coalitie PNL-UDMR e sinucigasa, mai ales dupa ce Iohannis i-a insultat si nu-i suficient ca sa-l salveze de suspendare.  Iohannis poate ca o sa fie salvat de nereprezentarea la referendum,  multumita legii trecute de PDL-isti, dar foarte multi vor vota pentru demiterea sa.   Va ajunge oricum intr-o lumina proasta si va ajunge ca Basescu, sa candideze pentru un post de senator si apoi  de europarlamentar, si la viitoarele alegeri sa nu mai ia nici macar 5%.  

 

 

Cei de la USR-PLUS au cerinte clare:  il vor pe Ciolos premier,  cateva ministere, vor  reforme progresiste  imediate  privind administratia locala, justitie, securitate, invatamant si sanatate. PNL-istilor nu le convin conditile impuse, mai ales cand USR-istii vin cu initiative de tip  "fara penali in functii publice" si alte conditii nedigerabile pentru PNL-isti care sunt parte din mafia romaneasca. 

  • Fără penali - referendum în cel mult un an;
  • 0 Taxe pe salariul minim;
  • DNA-ul pădurilor;
  • Eliminarea pensiilor speciale - în primele 100 de zile;
  • Desființarea secției speciale - primele 100 de zile;
  • 300 de parlamentari;
  • Primari/președinți de consilii județene aleși în 2 tururi;
  • Creșterea numărului de reprezentanți aleși în Diaspora;
  • Extinderea votului prin corespondență și la votul intern;
  • Introducerea votului electronic și de trecere la un sistem de vot pe bază de liste deschise;
  • Publicarea online și accesul cetățenilor la toate cheltuielile publice, la toate contractele de achiziții publice și la toate informațiile relevante privind instituțiile statului, de la Guvern până la primării;
  • Fără mii de agenții;
  • Fără baroni locali;
  • Primării mai puține și mai eficiente;
  • Fond de finanțare pentru o infrastructură sanitară modernă;
  • Stimulente pentru a ne menține sănătoși, nu bolnavi;
  • Dreptul de a alege în sănătate;
  • Fără politică în școală - Analiza situației numirilor de inspectori și directori de școli. Modificarea criteriilor de numire pentru deschiderea profesiei și implicarea absolvenților de masteruri educaționale;
  • Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală;
  • Bani europeni investiți în industrii ale viitorului;
  • Acces la finanțare pentru antreprenori;
  • Gazele la Marea Neagră contribuie la pensiile românilor;
  • Protecție socială și muncă legală în domeniul serviciilor

 

Editat de warmonger2020

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×