Sari la conținut
Forum Roportal
Vriies

Ce ar trebui să facem pentru a redeveni competitivi?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Acu vreo 20-25  de ani ne băteam de la egal la egal cu orice echipă din lume. Ultima performanță notabilă a fost calificarea la Campionatul European din 2016. 

Oricum, lucrul cert e că fotbalul românesc a luat-o pe o pantă descendentă. Și asta din varii motive...

Problema e, putem face ceva pentru a redeveni competitivi?

***

Prin comparație, hai să tragem cu coada ochiului la vecinii noștri, respectiv la Ungaria. Un om de fotbal de fotbal avizat spunea ceva de genul: „Diferența dintre unguri și noi la fotbal, în momentul vorbirii, este cam de zece ani!”. Și pe bună dreptate pentru că, iată, ungurii s-au calificat la Euro 2020 și sunt la un pas să intre și-n league A europeană, dintr-o grupă cu Rusia, Turcia și Serbia. Bașca fiind faptul că, la echipe de club, Ferencvaros e în grupele Champions League. Cum or fi reușit ungurii? Poi, hai să vedem ce s-a întâmplat în perioada 2011-2019 în fotbalul maghiar:

- program de ridicare a fotbalului de la nivelul copii și juniori;

- peste 2 miliarde de euro pompați în fotbal; 

- 500 de milioane de euro orientați către Academii; 

- 400 de milioane de euro pentru federația de fotbal, plus federațiile de handbal, baschet, volei, polo și hochei, considerate sporturi-etalon. Comparativ, aceeași sumă vine dinspre Guvern drept ajutor pentru realizarea fabricii BMW de la Debrecen! Fotbalul și-a luat partea leului: circa 230 de milioane euro;

- 30 de milioane de euro investiți pentru construirea a 650 de terenuri de fotbal în toate colțurile țării; 

- buget al federației care a ajuns să depășească 150 de milioane de euro, după ce, în 2010-2011, atingeau circa 35 de milioane de euro; 

- 630 de milioane de euro pentru ridicarea noului stadion "Ferenc Puskas", 67.000 locuri, inagurat în noiembrie 2019. Costul inițial prognozat în 2011: 115 milioane euro;

- în 2017, potrivit unui raport UEFA, bugetele cluburilor din prima ligă maghiară ajungeau la 89 de milioane de euro, adică o medie de 7,4 milioane de euro pe echipă. Suma plasa Ungaria pe locul 20 în topul celor mai bogate campionate din Europa. De altfel, în intervalul 2008-2017, liga maghiară a avut cel mai spectaculos salt financiar la nivelul întregului continent! Iar cluburile importante puteau gestiona deja în 2017 de cinci-șase ori mai mulți bani decât în 2008! Între timp, cifrele au rămas pe un trend ascendent. 

Și ar mai fi.

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Au mai contribuit la succes si acei cativa secui din Ardeal care n-au reusit acasa la ei in meseria asta sa avanseze, nu necesar in fotbal.

Pe langa ca au investit masiv in infrastructura sportiva, paralel au construit si caile rutiere de acces la acestea!!!   

Vinul bun si femei frumoase :bb: e un bonus pentru suporterii echipelor ...

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Să joace jucătorii fotbal de data asta, că de scuze precum șefi de federație și de ligă incompentenți, hoți, sau corupți, până și unui copil de 10 ani îi par absurd de penibile.

Editat de Ciocârlan
  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 15.11.2020 la 3:10, Vriies a spus:

Și ar mai fi.

Ce s-a intamplat in Romania?  Din cate stiu cei care ofera fonduri ne-rambursabile ofera si romaniei pentru a face ceva in interesul tarii si locuitorilor, sa nu fi depus cerere nimeni???

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mie mi se pare nașpa de ce io nu mă lipii de un like, din moment ce deschisei o așa problemă pe cât de adevărată, pe cât de importantă. Și chiar mă străduii cu date puse pe tapt, da. Iar like-ul îl luă doar domnu Ciocârlan, pentru o frază. :laugh: Bre, o fi corect așa? :sad:

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Recordurile Campionatului Mondial de Fotbal - Wikipedia

Daca treci printre randurile recordurilor istoriei, ai raspunsul la intrebarea ta, Romania apare o singura data, iar Ungaria foarte des, deci este mai veche prezenta lor in acest sport!!! 

Iar despre admiratorii topicelor e greu de facut statistica, cine da like-uri la cine si pentru ce!!!  Unii sint atrasi de forumist, altii de fraze, zic intamplator, ca n-am dezbatut tema asta inca.

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Emeric Dembróvszki: Dezvăluirile celui mai bun fotbalist român la Cupa Mondială din 1970 (historia.ro)

" ... redăm o declarație cât o caracterizare făcută de legendarul antrenor Constantin Teașcă: „Dacă la Mondialele din Mexic erau 11 jucători ca Dembróvszki, luam titlul mondial”.

*Eu am vazut in direct si acel CM, sintem dintr-o localitate, bunicii erau in bune relatii cu familia atletului de mai sus.  Cautam altceva si am dat doar de fotbal, fraza asta zice ceva!!!   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

La 27 de ani de la moartea fulgerătoare, rămâne fără egal în România – Evenimentul Zilei (evz.ro)

„Nu am mai avut fundaș stânga ca Klein. Era extraordinar”, spunea Mircea Lucescu despre Mișa, fostul internațional român care a fost om de bază la Corvinul Hunedoara, Dinamo și echipa națională. Mulți oameni de fotbal îl consideră cel mai valoros fundaș stânga din istoria României pe ardeleanul care a fost răpus de un atac de cord la vârsta de 33 de ani."

*De necrezut sa moara un atlet la acea varsta de inima!!!*

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ți-am dat o bilă albă, Olga. :smile:

Klein a fost într-adevăr unul dintre cei mai mari fotbaliști români ai anilor 80 și începutul anilor 90. A murit la 33 de ani, la un antrenament, când încă juca la Bayer Uerdingen în Bundesliga unde se transferase după 90. 

Văd că pe wikipedia ăștia nu spun decât că era fundaș stânga. Dar n-a fost așa. La Corvinu, unde s-a lansat, era mijlocaș și practic conducător de joc. Toate mingiile treceau pe la el, avea o finețe și o tehnică de excepție. Io l-am văzut jucând de multe ori, în multe meciuri. Era tătic în teren, atât la Corvinu, cât și la Dinamo ulterior. Abia când a ajuns la Dinamo în 88, Lucescu, care  era antrenor, l-a reprofilat ca fundaș stânga. Și asta pentru că Klain, în ciuda faptului că fuma, mai avea și o condiție fizică de excepție. Lucescu a gândit bine, pentru că punându-l pe Klein fundaș stânga, avea practic atât un fundaș cât și un mijlocaș în plus, pentru că Klain făcea f bine și faza ofensivă. 

Cam asta e cu Mișa Klein.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×