Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Vriies

Când a fost scris V T, de cine și în ce limbă?

Rate this topic

Recommended Posts

Știm că ebraica antică a fost limba vechilor israeliți și limba în care au fost scrise majoritatea cărților Vechiului Testament. Mai știm că alte cărți ale VT au fost scrise în aramaică. 

Richard Friedman, cică o autoritate în domeniu,  afirmă că Biblia nu este o carte, ci un conglomerat de cărți, o întreagă bibliotecă având între 100 și 150 de autori, scrisă de-a lungul unui mileniu. Se mai spune că data cea mai timpurie la care a început scrierea Bibliei ar putea fi 922 î.Hr., conform lui Richard Elliott Friedman. Oricum, cele mai vechi manuscrise cunoscute ale Bibliei sunt sulurile de argint, care ar data cam din 587-586 î.Hr. și sunt scrise în paleo-ebraică.

Mă gândeam că, dincolo de credință, unii ar fi interesați să găsească răspunsul la aceste întrebări, fie și numai din cauză de curiozitate culturală.

Așa că vă aștept cu păreri.

Edited by Vriies
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Până una alta , hai să vedem care sunt, în accepțiunea noastră, câteva din cele mai vechi limbi scrise din lume:

1. Sumeriana - aproxim. 3500 BC.

The OldestDigital Photograph

2. Egipteana - aproxim. 3300 BC

Egyptian Language

 

3. Miceeană - 1600 BC

Mycenaean Greek

 

Chineza veche - Circa 1250 BC

Old Chinese

 

Aramaica - 900 BC

Aramaic

 

Latina - 700 bC

Aramaic

 

Tamil - 500 BC (cu mențiunea că poate fi și mult mai devreme).

Tamil

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Câteva cuvinte despre sulurile de argint.

Până la descoperirea acestora, cea mai veche mărturie scrisă a VT o constituiau sulurile de la Marea Moartă, datate cam de prin sec. II- III BCE.

 În timpul excavării unui mormânt lângă Ierusalim în 1979, s-au descoperit ceea ce avea să constituie cele mai veche copii cunoscute a unor texte din Vechiul Testament. E vorba despre două suluri de argint, considerate a fi fost folosite la vremea respectivă ca amulete,   

Descoperirea este importantă cel puțin din două puncte de vedere:

1. Până atunci nicio inscripție cu numele lui Dumnezeu (IHWH), nu fusese găsită. Ne-a luat trei ani pentru a desface sulul cel mare, a spus Barkay. Când a fost desfăcut, era acoperit cu caractere zgâriate delicat. Primul cuvânt pe care l-am putut descifra a fost ‘YHWH’ – uneori anglicizat ca ‘Iehova.’ Acesta este numele Domnului în Biblia Ebraică.”

2. Aceste suluri predatează faimoasele suluri de la Marea Moartă cu 4 secole, adică ar data din perioada primului templu (587-586 BCE), adică exact începutul robiei babiloniene. Ca o paranteză, să spunem că robia babiloniană a început în 597 BCE și s-a încheiat în 538, odată cu căderea Babilonului în fața regelui persan Cirus, care le-a permis evreilor să se întoarcă în locul din care fuseseră luați în robie. 

http://www.voxdeibaptist.org/Suluri_de_argint.htm

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×