Sari la conținut
Forum Roportal
observant

Monomanii medievale in gandirea ortodoxa

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Citez aici un articol recent:

"Părintele Episcop Ignatie al Huşilor a lansat vineri, într-o replică la afirmațiile gazetarului Cristian Tudor Popescu, și o critică la adresa purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, despre care spune că i-ar fi plăcut să fi avut „un discurs creştin apologetic inspirat”.

„Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut ca şi domnul Vasile Bănescu să fi avut un discurs creştin apologetic inspirat, iar domnul Cristian Tudor Popescu o retorică demnă de principiile elementare ale bunului simţ”, se arată în mesajul intitulat ”CTP și Ț” publicat pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Reacția acestuia vine după un schimb de replici între Biserica Ortodoxă Română și cunoscutul gazetar. Totul a început cu Patriarhul Daniel care, marţi, în predica ținută în fața celor câteva sute de credincioşi prezenţi la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, a afirmat că "Dumnezeu nu se lasă batjocorit".

Vorbind despre "minunile Sfântului Dimitrie", Patriarhul a spus că în toamna anului 1989, la Hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă. "Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut", a spus Patriarhul Daniel.

Miercuri, CTP a publicat articolul „Satană în sutană” în care scrie: „Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește: ascultați ce vă spun, fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni. Post hoc, ergo propter hoc – după, deci, din cauza. Carevasăzică, așa o să pățească acum și guvernul la alegerile din decembrie. „Dumnezeu nu se lasă batjocorit!”, a mai cuvântat pescarul de oameni cu prostovolul”.

A urmat joi o reacție virulentă a Patriarhiei care, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, vorbește despre o "deversare a unor atacuri suburbane”, o "zvârcolire a unor inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile care nu au nici cea mai vagă idee despre istoria reală, frecvent însângerată a României creștine".

Vasile Bănescu mai vorbește aici și despre „ipocrizia convenabil camuflată cameleonic, dar constant monstruoasă a acestor oameni mici și veninoși care în anul de răscruce morală a României, 1990, îi demonizau și răstigneau public de pe pozițiile gazetărești ale <<adevărului>> pe protestarii reali și curați din Piața Universității, unde comunismul travestit pervers în democrație era denunțat lucid”.

Vineri, CTP a publicat un nou articol, tot pe republica.ro, intitulat „Oameni și vite”, în care scrie: „(...) nu toți credincioșii din țara asta cred în nerușinarea sinistră a minciunii că BOR, pupătoarea în dos a Ceaușeștilor când nu erau încă moaște, a dat jos comunismul cu ajutorul lui Dumnezeu. Dacă ipoteza se dovedește greșită, atunci nu mai am nimic de spus”.

Legat de acest ultim articol, episcopul Hușilor, care subliniază că nu a avut „niciun fel de părtăşie cu acest sistem totalitar, mincinos şi agresiv” care a fost comunismul, face o paralelă între torționarul Eugen Ţurcanu, prezentat în cartea lui Virgil Ierunca, „Fenomenul Piteşti” și Cristian Tudor Popesc.

„Similitudinile dintre limbajul comun al domnului Cristian Tudor Popescu şi al torţionarului Ţurcanu mi s-au părut atât de evidente încât am spus în sinea mea: Ţurcanu redivivus: „Imaginaţia delirantă a lui Ţurcanu se dezlănţuia mai ales când avea de a face cu studenţi care credeau în Dumnezeu şi se străduiau să nu se renege” (Humanitas, 2013, p. 40)”, arată episcopul."

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24387414-episcopul-husilor-placut-vasile-banescu-avut-discurs-crestin-apologetic-inspirat-iar-cristian-tudor-popescu-retorica-demna-principiile-elementare-ale-bunului-simt.htm

Ce observam?

Aberatia patriarhului de a afirma ca din cauza ca a interzis pupatul de morti, comunismul a cazut dupa cateva luni. Dzeu a pedepsit pe comunisti pentru ca a interzis cultul oaselor de morti, nu pentru ca au schingiuit nevinovati in inchisori odioase. Asa gandeste patriarhul. Ca sa ascunda colaborarea si tacerea vinovata a episcopilor in timpul prigoanei comuniste.

CTP a vazut corect, aplicand logica: "fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni. Post hoc, ergo propter hoc – după, deci, din cauza. Carevasăzică, așa o să pățească acum și guvernul la alegerile din decembrie."

Apoi mai observam faptul ca biserica ortodoxa, care adaposteste in continuare preotii turnatori, pe care nu i-a dat afara, ci ii promoveaza, acum face pe eroina luptei anticomuniste. Acum se da persecutata, martira, viteaza. Ea acum este de partea celor batuti crunt in Piata Universitatii. Dar in acea perioada se pupa cu Iliescu si gasca lui!

Mai observam ca episcopul Husilor, care vine din judetul pedofiliei bisericesti, care nu a luat nicio masura contra pedofililor din propriul teritoriu, acum e mare luptator contra comunismul (dupa ce acesta a cazut, nu in timpul prigoanei, cand a tacut ca mortu-n popusoi), acum se prevaleaza de suferintele bietilor torturati de catre comunisti, pe care biserica lui i-a abandonat, neluandu-le partea, ci sprijinind tortionarii, si isi face reclama pe tema durerilor celor persecutati de comunisti, comparand un jurnalist cu un tortionar. Curat murdar, coane Ignatie!

Iar purtatorul de cuvant al BOR vorbeste despre "o "deversare a unor atacuri suburbane”, o "zvârcolire a unor inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile". Multa iubire crestina se simte aici! Sau ura ascunsa ipocrit fatza de cei ce nu sunt total de partea lor>?

Asta e gandirea medievala. Bizantinismul. Sectarismul rigid, isteria, ura, furia, rautatea, care in evul mediu a dus la crime contra celor de alte pareri. Astazi se lauda cu Maxim Marturisitorul, pe care l-au facut sfant, dar cand acesta traia, i-au taiat limba si mana dreapta, ca sa nu mai poata vorbi si scrie parerile sale, ce ii deranjau, apoi l-au ucis.

Si au ucis si pe altii, cei care aveau alte opinii erau exilati, mutilati, asasinati, persecutati cu ajutorul administratiei imperiale sau regesti.

Gandirea axata pe o idee fixa (monomanie, gandire patologica), sau cateva idei fixe, aplicate cu forta in trecut, cu vorbe veninoase in prezent.

Voi ce mai observati in articol?

De exemplu, faptul ca aceste personaje bisericesti n-au zis absolut nimic de pedofilia celor inca neacuzati, care au fost spalati si pastrati in functii. Dar devin curajosi cand e vorba de moaste. Pentru ca de acolo ies banii?

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am uitat ceva: comunismul a cazut pentru ca bietii oameni agasati de taierea apei calde si a curentului electric, de lipsa produselor de baza, au iesit cu piepturile goale in fata armelor, riscandu-si viata, si sute de oameni au murit, sacrificandu-se pentru un viitor mai bun. In timp ce episcopii se lafaiau in lux, adulau pe comunisti si ii abandonasera total pe cei din inchisori. Cata ipocrizie trebuie ca sa ai tupeul sa iti arogi meritul celor care au murit disperati ca sa dea jos un regim odios, pe care tu ca institutie l-ai sprijinit cu articole elogioase si colaborare pe fatza?

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din aceeasi serie, evul mediu se intoarce

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iulian-bulai-amendat-cu-5-000-de-lei-de-cncd-pentru-postarea-in-care-a-facut-o-mama-surogat-pe-fecioara-maria-1441910?fbclid=IwAR0WQGHn1M3RJjSvEFmU4YGapdb-Ntq3qJdTpsM4zFod7EtJqRHhqs-jtf0

Iulian Bulai, amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru postarea în care a făcut-o „mamă surogat” pe Fecioara Maria. Reacția deputatului

 

Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după o postare pe Facebook din decembrie 2019, în care a scris că Fecioara Maria ar fi fost „mamă surogat”, iar Iisus s-a născut „fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți”. Iulian Bulai spune că încă nu a văzut motivarea deciziei, dar precizează că și-a „cerut scuze la momentul respectiv” și că nu a vrut să jignească pe nimeni, fiind și el credincios.

 

Potrivit CNCD, Iulian Bulai a fost reclamat pentru o „postare pe Facebook, denigratoare, ofensatoare la adresa creștinilor cu referire la sărbătoarea Crăciunului: Un copil. Sărac şi provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinereţe şi o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi. Naşterea lui arată extradordinarul dar şi limitele societăţii în care a apărut”.

 

Colegiul director al CNCD a hotărât, cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă, că postarea deputatului aduce atingere demnității umane a creștinilor.

„Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credința creștin – ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparații cu ”mamă surogat”, ”Mama Adolescentă”, ”fără ca părinții lui să fi făcut dragoste”, dintr-o familie foarte ciudată”, ”tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit” duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credința creștinilor, reprezentând miracolul nașterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnității umane a creștinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertății de exprimare”, se arată în comunicatul CNCD.

 

Unde am ajuns sa traim, in Iran? Ce este acest abuz? Suntem un stat teocratic cumva?

Editat de Enki
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Acum 19 ore, Enki a spus:

Din aceeasi serie, evul mediu se intoarce      Unde am ajuns sa traim, in Iran? Ce este acest abuz? Suntem un stat teocratic cumva?

Asa se pare, ca reiese si din articolul de mai jos cand barbosii stabilesc ce au nevoie tinerii in scolile tehnice sa invete obligatoriu!!!   Ca de ce nu se opune nimeni, nu inteleg, de aceea avanseaza dogmele cu virgine si alte basme si minciuni ca adevarat n-a fost nici un cuvant din tot ce se povesteste la religie!!!   A fost o forma de viata simpla cu multe lipsuri si atacuri la persoanele feminine de barbati maturi, ceea ce se practica si azi in tarile islamiste ca ele n-au nici un cuvant de spus, altfel mor de mana parintilor.    Aceste idei se vor dadacite???

Ora religie păstrată liceele tehnologice profesionale (evz.ro)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×