Sari la conținut
Forum Roportal
warmonger2020

Se repeta istoria?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

O comparatie intre epoca greco-romana si  America moderna de azi. 

RAZBOIUL PENTRU INDEPENDENTA 

  • Anii 499-449 i.Hr.  -  Razboaiele greco-persane : orasele-state grecesti ca Atena si Sparta opun rezistenta invaziilor efectuate de Imperiul Persan.  Astfel, orasele-state grecesti isi mentin autonomia si libertatea. Atena ca democratie prospera.  
  • Anii 1775-1783  -  Razboiul de Independenta American: coloniile britanice din America de Nord ca Massachussetts, Pennsylvania, New York , Virginia, Rhode Island , Connecticut sau Carolina isi declara independenta fata de Imperiul Britanic si opun rezistenta invaziei. Coloniile devin Statele Unite ale Americii si democratia americana prospera.  

RAZBOIUL CIVIL

  • Anii 431-404 i.Hr. - Razboiul Peloponesiac dintre Liga Deliana  (Atena) caracterizata ca pro-democratie  si Liga Peloponesiaca (Sparta) caracterizata ca pro-militarism  a fost ca un razboi civil  al lumii grecesti  intre aceste doua coalitii de orase-state.  Pericle se remarca cu discursurile sale si nu supravietuieste razboiului. Liga de la Delos e invinsa, Atena ajunge sub hegemonia spartana. 
  • Anii 1860-1865 - Razboiul de Secesiune American dintre Statele Unite ale Americii, ca fiind pro-abolirea sclaviei, si  Confederatia Statelor din  Sud, care e pro-sclavie.    Se remarca Lincoln cu discursurile sale si nu supravietuieste razboiului, doar ca Statele Unite castiga si statele sudiste ajung sub controlul republicii federale unioniste, iar sclavia e abolita definitiv. 

DOUA RAZBOAIE CU CEL MAI MARE INAMIC

  • Anii 264-201 i.Hr. - Cele doua Razboaie Punice dintre  Republica Romana si Cartagina, cel mai fioros inamic al ei. Roma castiga primul razboi punic pe cale navala.  In al doilea razboi punic il infrunta si il invinge pe Hannibal , liderul cartaginez care a planuit invadarea Italiei.   Hannibal se dovedeste un inamic fioros pe care romanii il inving cu greu prin debarcarea in Africa.   Roma  incendiaza si distruge Cartagina in 146 i.Hr. si intemeiaza o noua Cartagina-  Cartago Nova, cladita dupa valorile romane.   Razboiul e incheiat de Scipio, provenit dintr-o mare familie.  
  • Anii 1917-1945 - Cele doua Razboaie Mondiale dintre Statele Unite ale Americii si Germania, cel mai fioros inamic al ei.  America castiga primul razboi mondial prin interventia in Europa si invinge Imperiul German dupa confruntari navale.  Ca razbunare, Germania nazista ,condusa de Hitler , invadeaza Europa.    Hitler se dovedeste un inamic fioros pe care americanii il inving cu greu prin debarcarea in Normandia.  America bombardeaza intens Germania, iar pe ruinele sale fondeaza o noua Germanie, Germania de Vest sau Republica Federala Germana  cladita dupa valorile americane, si o Uniune Europeana.  Razboiul in mare parte e incheiat de  Franklin Roosevelt, provenit dintr-o mare familie.  

 

UN RAZBOI PIERDUT 

  • Anul 9 -  trei legiuni romane sunt anihilate in ambuscada germanicilor cherusci  de la Padurea  Teutoburg. Romanii inceteaza tentativa de expansiune la nord de Rin.  
  • Anii 1964-1973 -  SUA pierd peste 58 000 de soldati in Vietnam pentru apararea Vietnamului de Sud de atacurile comunistilor din Vietnamul de Nord.  Americanii se retrag si inceteaza orice tentativa de expansiune in Asia de Sud-Est. Vietnamul este in totalitate cucerit de comunisti.  

 

UN LIDER ASASINAT

  • Anul 44 i.Hr.- Iulius Cezar este asasinat in urma unui complot dus de senatori
  • Anul 1963 - John F. Kennedy este asasinat in urma unui complot organizat de mafie si servicii secrete 

 

CREAREA UNUI HEGEMONII 

  • Anul 27 i.Hr. - Octavian Augustus , dupa ce cucereste  Egiptul, cea mai bogata provincie din orient, si il invinge pe Marcus Antonius,  instaureaza principatul, el devenind imparat Imperiul Roman devine o mare putere hegemonica.   Principalul rival este Parthia.  
  • Anii 1981- 1991 -  Sub mandatele presedintilor Ronald Reagan si George Bush, America invinge Uniunea Sovietica in cursa inarmarilor , care da faliment si se desfiinteaza,  invinge Irakul in primul razboi din Golf,  America capata astfel control asupra Europei de Est care devine piata de desfacere si devine unica mare superputere globala.   America devine un regim neoliberal corporatist, imperiile financiare corporatiste de provenienta americana ajungand sa domine lumea.  Principalul rival devine China.  

 

ATACAREA DE DOUA ORI A UNEI TARI CARE REPREZINTA AMENINTARE LA SECURITATE 

  • Anii 101-102, 105-106 : Romanii ataca de doua ori  Dacia dupa incursiunile de jaf la sud de Dunare , a doua oara  ocupa teritoriul sudic al Daciei.  
  • Anii 1990-1991, 2003-2004:  Americanii ataca de doua ori Irakul condus de Saddam Hussein pentru atacarea Kuweitului si folosirea/fabricarea de arme chimice, a doua ocupa Irakul.  

 

DECLINUL UNEI DINASTII

  • Dupa Augustus, urmeaza numai imparati prosti si nebuni:  Tiberius care era un paranoic si un pervers, Caligula care era un dement pus pe razboaie si un dictator maniac care organiza  orgii ,  Claudius care era un imparat benevolent  si populist  , dar cam balbait, lipsit de autoritate  si incompetent,  si Nero,  imparatul excentric, risipitor , narcisist, arogant si  nebun, a carui actiuni a dus la  incheierea dinastiei, urmand dupa el perioade de anarhie, criza  si lovituri de stat . Dupa Nero, dinastia iulio-claudiana se incheie,  urmeaza  o serie de imparati  militari  impusi de pretorieni, acestia fiind niste lideri mai autoritari si militaristi.    Sub Nero au avut loc persecutarea crestinilor , rascoala din Britania si Iudeea,   Razboiul cu Parthia,  si incendiul Romei.  
  • Presedinti incompetenti: Nixon care era un corupt e foarte similar cu Tiberius,  dar si  Bill Clinton care era un parsiv, fatarnic,    corupt,  pervers si hartuitor sexual,     George Bush jr.  care era un dement drogat pus pe izbucnit razboaie in orient, paranoic privind terorismul  si cu atitudine de dictator dupa impunerea lui Patriot Act in epoca post-9/11,   Barack Obama, un presedinte populist si cu initiative bune, dar lipsit de autoritate, incompetent si mincinos,  si Donald Trump- presedintele excentric, risipitor,  narcisist, maniac, egocentrist si nebun.  Actiunile sale ar putea duce la declinul democratiei americane asa cum o stim.  Sub Trump au avut loc persecutarea afro-americanilor  si imigrantilor mexicani,  protestele   din toate orasele americane,  incendiile din California ignorate,  razboiul comercial cu  China si pandemia de Coronavirus cu milioane de infectari si sute de mii de morti.  Dupa Trump ar putea urma perioada indelungata de criza, anarhie si instabilitate. Ar putea insemna sfarsitul democratiei neoliberale asa cum o stim. La conducerea Americii vor veni o serie de generali si comandanti  militari    controlati de complexul industrial militar si de  marile corporatii din industria militara si elitele bancare.  America ar putea deveni un autoritarism militar ca pe vremea Romei din timpul imparatilor  Vespasian, Traian, Hadrian sau Aurelius.   Insa exista o veste buna: pentru America ar putea urma 150 ani de prosperitate si expansiune la fel cum a urmat si pentru Roma.  

 

Editat de warmonger2020

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

da, se repetă, USA este succesoarea Romei, catolica, cu arhitectura romana a cladirilor guvernamentale, cu grafie latina, cu organizare politica romana

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×