Sari la conținut
Forum Roportal
no-user-name

Cum ar arata viata pe alte planete?

Postări Recomandate

 

Am citit un articol despre existenta vietii pe planete ce se rotesc in jurul  piticelor rosii.  
Habitability of red dwarf systems - Wikipedia

O stea pitica rosie ca Proxima Centauri  sau TRAPPIST-1 emite mai putine radiatii  ultraviolete.   Arde greu, are temperatura mai mica,  cantareste mai putin si e mai mica decat Soarele.  
57bddc22ce38f239008b8a08.jpg

Dar si traieste mai mult - 100 miliarde de ani, poate chiar trilioane de ani.
Ar fi o problema: piticele rosii sunt mult mai instabile  si mai variabile decat stelele mijlocii.  Sunt deseori acoperite de pete solare, diminuand cu 40% luminozitatea.  Iar atunci cand au loc furtuni solare, emit ejectii si protuberanțe solare care pot extermina viata de pe planetele din apropiere, erodandu-le stratul de ozon.  Daca are spectrul electromagnetic redus, atunci viata pe aceste planete ar fi imposibila.  
Iar majoritatea planetelor se intampla sa nu poata sa se roteasca in jurul axei proprii si sa fie blocate, partea expusa la stea fiind fierbinte, iar cealalata parte intunecata fiind inghetata. Si planetele ar putea arata altfel,doar portiunea dintre cele doua zone, cea fierbinte, si cea rece,  ar fi locuibila.   Iar daca ar fi planete ce se pot roti in jurul propriei axe, tot ar avea temperaturi mai mici, deci ierni mai indelungate si mai geroase.  
unnamed (1).jpg



Dar sa presupunem ca ar evolua viata din intamplare pe o planeta ce se poate roti in jurul axei sale si se roteste in jurul unei pitice rosii ceva mai stabila.  

1. Cerul ar avea nuanta galbui/portocaliu  ziua, iar la apus si rasarit, ar avea nuanta rosiatica.  
planet-Artist-impression-surface-mass-b-Proxima.jpg unnamed.jpg


2. Plantele ar fi  in mare parte negre, poate de diferite nuante rosiatice, dar negre la lumina vizibila ,   caci nu primesc multe radiatii UV.  Fotosinteza pe o planeta ce se roteste in jurul unei pitice rosii ar necesita fotoni suplimentari.

foliage2.jpg 182_0250B5F4.jpg Two-Suns-JMajor1.jpg




3. O planeta cu viata ce se roteste in jurul stelei pitice rosii  precum Trappist-e sau   Proxima Centauri b ar arata cam asa vazuta din spatiu.
TRAPPIST-1e_artist_impression_2018.png Artist’s_impression_of_Proxima_Centauri_b_shown_hypothetically_as_an_arid_rocky_super-earth.jpg



4. Deoarece apa absoarbe puternic lumina rosie si infrarosu, ar fi putina energie disponibila pentru viata acvatica. Insa absortia preferentiala de apa inghetata ar creste temperatura planetei.  Presupunand ca planetele ar avea o atmosfera densa si oceane precum Pamantul primordial,  fiinte maritime ar fi de mare varietate.
0_LhLQaD6UxG3psnhu.jpg




5.  Sa presupunem prin absurd ca ar evolua forme de viata inteligenta, mamifera  si sapienta pe o planeta ce se roteste in jurul unei pitice rosii. Fiindca pitica rosie emite mai putine radiatii ultraviolete, ar fi firesc ca oamenii de acolo sa aiba o piele de culoare mai deschisa, adica sa fie ALBI sau GRI.   Ar arata exact ca Omuletii Cenusii.  In plus, datorita luminozitatii scazute, oamenii ar avea  ochi mai mari si intunecati, dar si capacitate mai mare de a vedea pe intuneric evoluand pe o planeta cu cer rosiatic.

Product_image_full_329569_24cd935562ad79e5425c6f0193acc180.jpg

 

 

In ce priveste posibilitatea existentei vietii pe o planeta ce orbiteaza o stea pitica alba:
-steaua pitica alba trebuie sa aiba temperaturi de suprafata mai mici de 10 000 grade C.  
-planeta sa fie intr-o zona locuibila la o distanta de 0,0005-0,02 AU (unitati astronomice), incat ca majoritatea planetelor ar ramane inerte, fara posibilitatea de a se roti in jurul axei proprii,cu rotatie sincronica
-viata ar avea la dispozitie sa de dezvolte si sa existe doar timp de 3 miliarde de ani  
-discul de praf ce inconjoara pitica alba si  efectul de sera n-ar putea totusi sa sustina viata

In ce priveste stelele de tip O, cele gigantice, extrem de fierbinti si de culoare albastra/alba,   cu durata de existenta 10 milioane de ani,  formarea planetelor ar fi cam imposibila.  
Oricum, ambele categorii emit   radiatii ultraviolete  cu grad mai crescut.In preajma acestor stele albastre e imposibil de trait.  
White Dwarf | World Builder's Guide Wikia | Fandom

 

 

 

 

Ar mai fi un scenariu -  sistem solar binar.  
Habitability of binary star systems - Wikipedia

1. Cum ar arata un rasarit sau un apus cu doua sori. Planetele respective ar avea temperaturi mari- 30-40 de grade.  
Gliese_667_Cc_sunset.jpg



2.  Plantele ar avea culori de toamna, ori frunzele ar fi chiar albastre.  Stelele mai stralucitoare ca Soarele, precum tipurile spectrale  F, A, B si O emit  mai multa lumina albastra si ultraviolete decat Soarele.  Presupunand ca planetele din jurul lor ar dezvolta un strat de ozon,  viata ar dezvolta un tip de fotosinteza ce ar absorbi lumina  albastra   daca una dintre cele doua stele ar fi albastra.  
Plantele ar reflecta culori precum galben, portocaliu si rosu, precum  cele de toamna.   Frunzele ar putea fi negre.   Ar putea evolua plante fosforecente spectaculoase in mediul subteran.  
201_174100main_planet_plants_lg.jpg a1.jpgE8EA69E4-82E0-4C18-B820-6668981262B1Default.jpg



3. Cum ar arata planeta din spatiu
1280px-Gliese_667.jpg



4. Fauna: ar putea evolua fiinte complexe cu carapace, cochilii,   solzi sau epiderma dura care sa le protejeze de ultraviolete
582ea78f4935245fca3f8030c1230eba.jpg maxresdefault.jpg f1bde21ffe6dcf876b9382c93ca4b3e8.jpg


5. Oamenii -  din cauza radiatiilor ultraviolete, caldurii si luminozitatii,   ar avea pielea de culoare mai inchisa la culoare din cauza melaninei , precum africanii, arabii sau amerindienii.
Dar daca o stea este albastra si una galbena, ar putea dezvolta un pigment diferit.
Oamenii ar putea avea piele de culoare rozalie inchisa  sau mov. Ca Thanos din Marvel....
Din cauza temperaturilor crescute, oamenii ar dezvolta  musculatura si piele  mai intarita, ar fi mai inalti, mai puternici, mai rezistenti si cu mai multa forta fizica.  

josh-brolin-cast-as-the-voice-of-thanos_1861.jpg d1389ee7455458cf51e506424a50d8ec.jpg

 

 

Editat de no-user-name
  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 9 ore, no-user-name a spus:



5. Oamenii -  din cauza radiatiilor ultraviolete, caldurii si luminozitatii,   ar avea pielea de culoare mai inchisa la culoare din cauza melaninei , precum africanii, arabii sau amerindienii.
Dar daca o stea este albastra si una galbena, ar putea dezvolta un pigment diferit.
Oamenii ar putea avea piele de culoare rozalie inchisa  sau mov. Ca Thanos din Marvel....
Din cauza temperaturilor crescute, oamenii ar dezvolta  musculatura si piele  mai intarita, ar fi mai inalti, mai puternici, mai rezistenti si cu mai multa forta fizica.  

josh-brolin-cast-as-the-voice-of-thanos_1861.jpg d1389ee7455458cf51e506424a50d8ec.jpg

 

 

Acum intelegem de unde vine Thanos. Ai putea colabora cu cei de la Marvel, ca sa fii consultant la urmatorul film, care se va petrece pe planeta de origine a lui Thanos, unde Avengers il vor urmari necrutatori.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sa presupui ca exista viata pe alte planete e sa presupui ca "legile fizicii" au fost aceleasi de-a lungul istoriei. Sunt multe constrangeri pornind de la fine tuningul constantelor in fizica pana la chimicale specifice in corpul nostru care au trebuit sa fie just right ca toata treaba sa se intample. O posibilitate de cum s-a intamplat asta e ca la fiecare pas constiinta a selectat conditiile de care are nevoie si pe baza lor a construit mai departe. Iar fiintele care n-au fost acolo la fiecare selectie au pierdut trenul. Gandeste-te la ceva de genu: esti cu un grup de oameni care mergeti prin desert in cautare disperata de apa, si in departare e o nava spatiala cu apa care decoleaza in 5 minute. Din grupul ala 10% ajung la nava in timp, apoi nava decoleaza. Care e soarta celorlalti 90% ? Moartea. Poate ca peste 10 ani va incepe sa ploua si in desertul ala, dar ei sunt morti de mult. Fix asa si cu viata pe alte planete. Indivizii din analogia mea sunt planetele. Sa zicem ca aparuse viata pe 100 de planete, dar la un moment dat constiinta pe 10 dintre planete a trebuit sa faca un salt care sa o ajute sa supravietuiasca. Viata pe celelalte 90 de planete care nu au facut saltul fix atunci nu e ca si cum lasa ca il vor face mai incolo, nu, ci au murit direct. Pentru ca "legile fizicii" s-au schimbat la momentul ala, si nu e ca si cum si-ar fi putut ele vedea de drum pe baza "legilor fizicii" anterioare. Nu. Ori te urci in tren cand pleaca, ori mori.

Avand in vedere multele astfel de constrangeri ca totul sa fie just right pe care le vedem in corpul nostru, e foarte putin probabil ca viata pe alte planete sa fi prins trenul fix de fiecare data cand viata pe Pamant o facea. Asa ca cel mai probabil nu exista nicio viata pe alte planete.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cum incearca aia in experimente sa amestece chimicale simple intr-o supa, sa le expuna la lumina si fulgere, in ideea ca imita conditiile de pe Pamantul primordial, si sa spere ca se formeaza viata. Nu mai are ce sa se formeze. Au fost alte "legi ale fizicii" atunci. Nu mai ai ce replica. Nu mai merge azi. Planetele care n-au prins trenul atunci, poti sa torni in ele cate chimicale vrei si sa amesteci cu talent, ca degeaba, nu mai iese nimic.

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ai dreptate, si cu conditile primordiale, si cu analogia facuta.

 

Dar mi-e greu sa cred , sa concep un univers pur si simplu GOL.  

Vechime de 13 miliarde de ani,  un diametru probabil de 90 miliarde de ani lumina   in continua crestere, sute de  trilioane de stele si numai 100 miliarde in galaxia Calea Lactee,  si  400 miliarde de planete, plus alte trilioane de luni.  

E imposibil sa nu existe forme de viata complexa si chiar inteligenta pe macar vreo 10 planete din galaxia asta.   

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca mergem asa, poate nici noi nu trebuia sa aparem.

De fapt, "noi" oamenii suntem o secunda din toata istoria planetei.  130 000 de ani de cand exista Homo Sapiens..........3 miliarde de ani de cand exista viata pe Pamant. 

"Noi" s-ar putea sa disparem si maine daca un bou ca Trump apasa butonul nuclear. Sau daca Putin elibereaza un virus caruia niciun tratament sau vaccin sa-i faca fata.   Si sa nu ramana absolut nimic de pe urma noastra, ca si cum nu am exista...bine, vor ramane cateva particule de plastic si radiatii.  

Editat de no-user-name
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu suntem singuri în Univers?

evz.ro

”Semnalul repetat a fost localizat într-o galaxie spirală masivă aflată la aproximativ 500 de milioane de ani-lumină distanță.  Ar putea să însemne că nu suntem singuri?”   

Asteptam musafiri din departari ar insemna ... dar nu la cina ca acei ani nu-s de colea, se va raci mamaliga!!! 

 

 

Editat de The Unknown
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 30.05.2020 la 4:00, no-user-name a spus:

Daca mergem asa, poate nici noi nu trebuia sa aparem.

Dimpotriva. Noi suntem constiinta care conduce mersul existentei. Prin actiunile noastre si prin interactiunile dintre noi fixam "constantele universului" de la inceput. Fine tuningul ala al "constantelor fizicii" a fost facut de constiintele de pe Pamant prin intermediul evolutiei lor. Cand mai aveau nevoie sa mai evolueze cate un pic, mai modificau un pic "constantele" alea. Odata "constantele" alea modificate, viata pe alte planete nu mai avea ce tren sa ia, asa ca disparea.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×