Sari la conținut
Forum Roportal
Sandra25

Facultatea de Istorie | UNIBUC - ca a doua facultate

Postări Recomandate

Buna tuturor,

Daca avem printre noi absolventi sau de ce nu, chiar studenti ai Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, m-ar ajuta foarte mult cateva informatii.

Pentru ca istoria a fost si va ramane intotdeauna un domeniu drag mie, pe care l-am studiat si inca studiez cu placere, am luat in calcul sa urmez cursurile facultatii de profil, pentru ca desi ma consider autodidacta, ceea ce reusesc sa citesc eu singura, nu mi se mai pare a fi suficient. Poate cumva sunt motivata si de aroganta de a mai detine inca o diploma de licenta, de data aceasta intr-un domeniu care sa ma pasioneze :o:.

As dori sa urmez cursurile de Istoria Artei, care din ce inteleg de le site, sunt disponibile doar in forma de invatamant la zi, nu si la distanta. Aici vin cu prima intrebare:

- Cat de multa toleranta exista pentru cei care trebuie sa mearga si la job? Stiu ca prezenta este un aspect important, dar stiu din experienta anterioara, ca sunt multe cazuri in care nu este tocmai obligatorie in proportie de 100% (neoficial vorbind).

Si o a doua intrebare ar fi: merita efortul? Sau e doar impresia mea eronata ca urmand cursurile unei asemenea facultati, o sa devin mai inteligenta? :lol2:

Mentionez ca sunt deja absolventa a facultatii de drept din cadrul universitatii bucuresti, asa ca volumul mare de informatie nu ma sperie.

Va multumesc anticipat si astept parerile voastre!

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna,

Ca absolvent al acestei facultati (domeniul Istorie) iti pot da detalii cam cum sta treaba la istoria artei fiindca am facut cursuri ce s-au intersectat cu cele ale studentilor de acolo.  

Sugestia mea e ca daca vrei sa faci ceva serios, trebuie sa te duci la "Zi" ca sa poti intelege ceva. Daca te duci la "fara frecventa", te duci degeaba doar sa iei diploma pentru ca mai mult de 2-3 intalniri pe semestru  ,  comunicare prin mail, ceva eseuri si examene   nu o sa fie.  

Nu exista toleranta prea mare in ce priveste studentii cu locurile de munca, pentru ca majoritatea seminariilor necesita prezente. Poti sa treci examenele chiar daca nu te-ai prezentat deloc la seminar cu riscul de a fi depunctata la examen , dar degeaba daca nu te faci remarcata cu nimic absentand la cursuri.  N-are niciun farmec asa.  

In Anul 1, in semestrul I,   o sa studiezi arta si preistorie (un curs foarte captivant despre picturi rupestre, traditii, ritualuri preistorice, triburi) ,  Societate, religie si arta in Orientul Antic (de la arta egipteana si sumeriana pana la cea chinezeasca) ,  Arta si antichitati grecesti la care ai de ales intre Grecia Arhaica unde  o sa beliti ochii la poze cu ceramica greceasca  sau Grecia Clasica (o perioada mai captivanta despre teatru, filosofie, poezie, arhitectura, jocuri olimpice),  Patrimoniul Arheologic cu seminar despre relicve si piese de arta, si apoi  doua cursuri despre Arta Medievala   in Tarile Romane si Europa  Medievala  (in realitate, e mai mult un curs despre istorie politica decat despre arta, dar merita fiindca va dechide orizonturile daca ati facut istorie din aia prastie la liceu scrisa de propagandisti comunisti nationalisti).   In semestrul II o sa studiati Arta si Antichitati Romane  si Arta Crestina Timpurie (si asta mi-a placut fiindca o sa analizati statuile si efigiile romane, arhitectura romana) , precum si un curs despre Arta Renasterii in Europa Medievala si in lumea islamica/amerindiana/asiatica (de la religia islamica pana la marile descoperiri geografice), precum si un curs despre arta tracica si cea dacica (atentie mare ca acolo se pica la greu).  In Anul 2   nu prea am interferat decat la un curs despre Istoria Europei Moderne, care de fapt era un curs de istorie politica - revolutia americana, revolutia franceza, fara nicio treaba cu arta moderna,  un curs despre baroc,   un curs despre istoria Bizantului unde se preda foarte mult despre cultura si arta,   un curs despre   societatea si cultura romaneasca moderna, cat si un curs despre societate si cultura in Romania interbelica.Mai e apoi un curs despre istoria contemporana universala - societate si cultura, cu mai multa politica si putina arta, iar in semestrul II mergeti spre perioada postbelica.  Sunt si cursuri optionale : Muzeologie si Muzeografie,  Managementului Proiectului cultural, decoratii europene, arta publicitara, colectii si colectionari etc., si in anul II si in anul III. 

 

In mare, sunt profesori exceptionali, foarte deschisi la discutii,    e chiar pacat sa absentezi...........mai gasesti si uscaturi bugetare comunistoide.......dar n-are importanta.  

 

Editat de no-user-name
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cat despre efort, depinde ce vrei sa faci.  

Daca vrei sa astepti ani de zile pana vei gasi un job la stat, la vreun muzeu,  ONG, institutie culturala ori pana iti gasesti ceva ca sa predai un curs online de istoria artei ca autodidact fara sa scoti nici macar bani de un covrig..........way to go! 

  In tara asta, arta e foarte neglijata de catre statul roman.  Nu te astepta sa faci bani din domeniul asta.  Poti sa faci psiho-pedagogia si masteratul   si sa devii profesoara de istorie sa predai la liceu chiar daca va insemna sa predai doar bataliile si tratatele liderilor politici , imperii, organizatii si  legislatie la greu , iar daca te faci remarcata, poti sa devii chiar asistenta unui profesor universitar sau conferentiar.  Dar rar, odata la zeci de ani exista oportunitatile astea.  Arheologia e deja un domeniu mort in tara asta.  

 Si fara sa faci facultate, daca chiar te pasioneaza,  poti sa gasesti destule materiale pe internet despre istoria artei, toata Wikipedia la dispozitie in limba engleza, o gramada de biblioteci si sali de lectura - facultatea are o sala de lectura unde poti sa-ti faci abonament, clipuri pe You Tube cu toate monumentele si exponatele filmate in 4k/3D/ULTRA HDR , documentare la greu.  Eu nu prea mai vad utilitatea facultatii de istoria artei in epoca asta digitala.  



 

Editat de no-user-name
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ai putea sa faci altcumva: 

-faci un curs de grafica/modelare/animatie   3D cateva luni -fie contra-cost, fie exersezi acasa pe niste programe

-te angajezi la Electronic Arts si Ubisoft ca grafician, modelator sau animator pentru jocuri video.  Jocuri de istorie s-au facut, inca se fac si inca se vor mai face .  Ubisoft de exemplu a lansat anii trecuti jocuri precum Assassin's Creed Origins si Odyssey despre Egiptul antic si  Grecia Antica, anul asta lanseaza ceva despre vikingi, si fii sigura ca in anii urmatori vor mai lansa si alte jocuri pe teme precum Japonia feudala.   La Electronic Arts poti sa modelezi obiecte decorative antice ,  relicve  sau monumente pe diferite harti de multiplayer din jocurile Battlefield , poate chiar uniformele soldatilor moderni si armele de epoca daca te pasioneaza, inclusiv automobile.  

Sau poti sa te duci la companii  de gaming  mai respectabile din strainatate care te platesc mai mult....   precum Rockstar care implica multa arta istorica! Tu ai putea modela multe obiecte, automobile, arme, costume   si locuinte din GTA 6  sau Red Dead Redemption 3  de exemplu.

Poti sa te angajezi la CD Projekt sa ajuti la dezvoltarea lui Witcher 4 care implica multa arta si arhitectura poloneza medievala.    

 

IN CONCLUZIE:

Daca te pasioneaza istoria artei si ai si ceva talent,  mai degraba se cauta graficieni, animatori si modelatori decat arheologi , profesori  si muzeografi. 

Poti sa te angajezi si ca designer vestimentar, sau in publicitate pe salarii de 1000-2000 euro.  

 

Ai mai multe oportunitati in sectorul privat decat in sectorul bugetar  daca te pasioneaza istoria artei.  

Editat de no-user-name
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×