Sari la conținut
Forum Roportal
no-user-name

Aspecte pozitive ale coronavirusului

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Poate ca o sa fiu facut neomarxist, dar dimpotriva, militez impotriva irosirii resurselor, pentru profit facut cu scop contructiv,  pentru productie si plus valoare.Cum ar trebui sa se faca intr-un sistem capitalist bazat pe productie, nu pe consumerism.  
Societatea s-a depravat rau de tot in ultimii 10-15 ani, iar aceasta pandemie ar putea corecta anumite aspecte.  
Ne plangem ca resursele sunt insuficiente, ca resursele planetei sunt finite, si populatia planetei e prea crescuta.
Ba dimpotriva, resurse sunt, ba chiar orice obiect poate fi reciclat sau transformat in orice altceva care sa aiba scop util.
Sunt cantitati enorme de alimente din restaurante si supermarkete  care sunt aruncate la gunoi, dar sunt cersetori la intrare si  multi copii din sate  care nu au ce manca.  
Sunt cantitati mari de hartie, plastic sau ambalaje  pe care le aruncam aiurea prin padure, pe strazi, prin rauri sau lacuri,   sau le ardem in loc sa le trimitem spre reciclare. Ganditi-va cati elevi saraci ar avea nevoie de hartia aia pentru caiete.  Sunt multi dintre noi care avem mobilier din lemn degeaba si nu-l folosim deloc.    Ne mai si plangem la modul ipocrit ca de ce avem atatea defrisari.  
Se irosesc resurse aiurea pe smartphone-uri , console si computere  scumpe pe care le folosim doar 2-3 ani.  E adevarat ca smartphone-ul reduce gradul de poluare, adica nu mai esti nevoit sa folosesti hartie, creioane, pixuri, calendare si face sarcinile mai facile, dar de ce 2-3 ani? De ce sa nu folosesti smartphone-ul ala pentru 10-15 ani? La ce iti trebuie grafica si ecran cat mai lat care sa nu incapa nici macar in buzunar? Un telefon modest cu aceleasi functii isi poate face treaba.    Ne plangem apoi ca de ce se descarca repede si practic consumam energie aiurea incarcandu-le periodic.    Si de ce trebuie sa irosim metale rare, diamante  si aur ca sa produca smartphone-uri  crestate cu diamante?  
Gamerii sunt nevoiti   sa schimbe PC-ul la 3-5 ani , sa-si schimbe chiar anual  placa video si procesorul ca sa ruleze noile jocuri la setari Ultra.  Noroc ca au aparut serviciile prin cloud de tip Google Stadia, cel putin se poate remedia aspectul asta.  
Nu mai spun cati cheltuie bani aiurea pe masini scumpe si poluante ca sa mearga cativa km pana la serviciu cand pot foarte bine sa mearga cu bicicleta sau cu autobuzul.
Din pacate, si femeile irosesc foarte multe resurse.    Se irosesc resurse aiurea in silicoane, botox,  truse de machiaj ( cosmetice care sunt toxice),  coafor si pentru alte inutilitati trecatoare. Ajungi sa consumi energie electrica si apa pentru  o coafura de seara. Se irosesc resurse pentru o  poseta de fite   crestata cu diamante in care nici macar o carticica   nu poti sa bagi, dar se vinde la 10 000 euro bucata.  Ajung  femeile  sa cheltuiasca mai multi bani pe o jacheta de piele  scumpa de 1000 euro doar pentru ca are nu stiu ce nasturi, fermoare ,tepi, logo cu AC/DC, accesorii captusite,  gulere de blanita,  snururi la maneci. Pana la urma, jacheta e pentru sa te protejezi de frig/ploaie, sau sa te dai in stamba sa infierbantezi hormonii din barbati?
Sau mai nou, ajung sa cheltuiasca 500 lei pentru niste blugi rupti.  
Se irosesc multi bani in cluburi , distractii depravante , bordeluri, saloane de masaj erotic,   si alte afaceri evazioniste cand am putea investi in parcuri unde putem sa ne purtam ca oamenii normal, sa relationam normal, fara sa platim pentru sex sau sa ne maimutarim ori sa ne imbracam ca niste prostituate.  
Se iroesc bani pe concerte, biserici , catedrale   si parade cand am putea investi in autostrazi, spitale, muzee, biblioteci, computere mai performante si durabile,   panouri solare.  

Mai este apoi ipocrizia multora.  Adica, esti impotriva egalitarismului,  sustii ca saracii n-ar trebui sprijiniti,   dar tot te plangi  pe net  ca dimineata, cand te duci la serviciu cu metroul,  ca esti  agasat   de cersetorii de la intrare, urati, nespalati, imputiti, plin de bube, ba cu piciorul amputat expus la vedere.   Sau de aia care se apuca sa cante prin autobuz.  
Sau cand te duci cu masina si te trezesti cu un tIganus care vine sa-ti spele parbrizul si iti murdareste geamul scump al masinii   de clor ieftin.  
Pai de ce nu facem ceva in privinta asta, sa interzicem cersetoria si sa-i punem pe toti la munca?  
Se cheltuiesc  miliarde de euro/dolari  in toate tarile   pe armament, dar foarte putin in educatie si sistem medical,  se irosesc resurse degeaba  pe gloante si rachete pentru razboaie de cotropire in tarile din lumea a treia in loc sa se investeasca in scoli care sa-i educe pe oameni sa nu mai fie agresivi.
Se iroseste mult petrol pe porcarii in loc sa investim in productia de masini electrice, fuziune nucleara, cercetare spatiala   sau  panouri solare.  

Sau in spitale si sistemul medical, poate chiar in nanotehnologie care sa combata orice virus.......fiindca uite, ne-am pomenit cu pandemia asta si ne miram de ce mor atatia. Pai culegem ce am semanat.
 Pandemia asta a venit la fix sa ajusteze, chiar sa reseteze societatea in care traim.
-se va schimba clasa politica la nivel global - nu vor mai fi afaceristi si corupti fara scrupule sau politcieni de cariera cu studii la facultati de stiinte politice. Vor fi medici, ingineri,  profesori, oameni de cultura, savanti.  In special medicii, ca ei vor conduce lumea de maine.
- vom scapa de cluburi, cazinouri si agentii de turism inutile
-gata cu  bugetarii frecatori de menta si sinecuristii, de acum vor exista doar   joburile cu adevarat utile si esentiale pentru societate care aduc plus-valoare societatii  
-gata cu  concerte inutile, costisitoare si producatoare de poluare fonica , si cu decoratii consumatoare de curent
-gata cu  electronicele chinezesti pe care le folosim doar 2-3 ani
-oamenii vor invata sa nu-si mai faca rate la banci pentru toate prostiile
-vom renunta la  depravarea de a plati pentru sex si alte maimutareli
-industria vestimentara care mai ieri producea blugi zdrentuiti vanduti la 500 euro perechea, acum fabrica masti de bumbac
-statele vor incepe   sa investeasca   mai mult in sistemul educational si in sistemul medical decat in armament,  distractii inutile precum concerte si parade   si alte pomeni
-gata cu aruncatul mancarii aiurea  si gata cu restaurantele si fast-foodurile ; oamenii vor invata sa-si gateasca mancarea acasa
-de bun simt  ar fi sa sisteze lucrarile la catedrala mantuirii neamului, ba chiar s-o demoleze si sa o transforme intr-un spital.
Maine-poimaine poate vine un asteroid,  n-avem cu ce sa ne aparam, hai sa nu mai irosim banii si resursele aiurea si sa investim  la nivel global  in dezvoltarea  unui laser sau statie orbitala cu lansatoare de rachete care sa distruga sau sa devieze asteroidul de pe traiectorie

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Zici tu multe lucruri rationale aici, insa exista o problema ascunsa, pe care oamenii rationali nu o pot vedea in analiza de obicei, tocmai pentru ca e ascunsa: sistemul e setat tocmai ca sa produca inegalitate, nedreptate si suferinta cat mai mare, asa ca degeaba se propun solutii rationale.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×