Jump to content
Forum Roportal
no-user-name

Cele mai marete orase din istorie

Rate this topic

Recommended Posts

 

Unde v-ar fi placut sa traiti daca va nasteati in alt secol?  

Eu am facut o lista de orase pe fiecare secol (incepand cu anul 500 inaintea erei noastre), selectandu-le dupa gradul de dezvoltare, prosperitate economica,  demografie,  securitate,   infrastructura, igiena ,  educatie si cultura. Si evident, orase in perioada lor de glorie,  ferite de conflicte. 

 

 

 

Secolul  VI  i.e.n.-  Babilon  - din timpul domniei regelui  Nabucodonosor, care era un oras plin de ziggurate, palate , statui , ziduri intarite, irigatii si portile albastre. Pentru majoritatea istoricilor, Babilonul e primul mare oras.  

Secolul  V i.e.n. -  Atena   -  in epoca lui Pericle, inainte de razboiul peloponesiac, in perioada cand traiau marii filosofi, artisti, medici,  sculptori, poeti, cand se construiau teatre,  scoli, temple , agora  si  parthenonul    

Secolul  IV  i.e.n.-  Cartagina  - inainte de razboaiele punice,  avand acel  port circular ce i-a adus  succes comercial si crestere economica   

Secolul  III  i.e.n. -   Antioch  -  foarte putini stiu despre acest oras, dar era foarte frumos, fiind capitala Imperiului Seleucid, fiind primul oras iluminat nocturn cu felinare si lampi.  

Secolul  II i.e.n.-     Alexandria   - cand s-au construit farul si marea biblioteca  

Secolul I i.e.n. - tot   Alexandria  -  cel putin,  pana la  domnia reginei Cleopatra si razboaiele cu romanii 

Secolul I -Roma, exceptand  perioadele de domnie ale  unor mparati nebuni ca Tiberius, Caligula si Nero, era cel mai avansat oras al vremii datorita canalizarii, apeductelor, bailor publice, amfiteatrelor, templelor, clinicilor, scolilor, gimnaziurilor.     

Secolul II- Roma  - mai ales  dupa construirea Colloseumului de catre Titus si dupa ce  Traian   a construit forumul, panteonul   si piata si poate pana la domnnia imparatului Caracalla care a construit  termele si baile publice.      

Secolul III-  Ctesiphon - capitala imperiului sasanid, avand in vedere ca dupa 235 treaba s-a cam imputit la Roma, urmand puciuri dupa puciuri, epidemii, razboaie civile, anarhie si dictaturi militare. 

Secolul IV- Constantinopol  

Secolul V- Constantinopol

Secolul VI- Constantinopol  - mai ales in perioada domniei imparatului Iustinian,  orasul  era in fond cel mai ferit oras de invaziile germanice, de razboaie, anarhie si foamete, fiind si cel mai dezvoltat oras al epocii. Statea bine la toate aspectele,   de la zidurile intarite si saturi  , pana la catedrala Hagia Sofia, hipodrom,  scoli, apeducte, canalizare, spitale,  drumuri,  palate   

Secolul VII- Constantinopol 

Secolul VIII- Chang' an  - capitala imperiului chinez, avand in vedere ca in aceea perioada Imperiul Roman de Rasarit a intrat in declin, fiind invadat de arabi.    Chang'an era un oras frumos cu pagode, canale,   piscine,  manastiri budiste,  carciumi,  gradini, 

Secolul IX- Bagdad  - in era de aur a Islamului era cel mai dezvoltat oras, un centru de stiinta, arta , medicina si filosofie,  cu multe biblioteci, fantani arteziene, moschei frumoase , irigatii si iluminat public, parcuri , inconjurat de zid si santuri.   

Secolul X- Cordoba  - mai frumos ca Bagdadul 

 

 

Secolul XI- Kaifeng  - avea un turn  cu ceas si era un oras prosper comercial   

Secolul XII-Kaifeng 

Secolul XIII-  Hangzhou - era cel mai frumos oras al secolului, si chiar era de locuit, exceptand perioada invaziei mongole  

Secolul XIV-  greu de spus fiindca atunci a fost marea ciuma bubonica, dar cred ca as alege   Cairo  

Secolul XV -  Venetia    -  in plina renastere italiana si prosperitate comerciala 

Secolul XVI-   Venetia 

Secolul XVII-   Madrid- drept capitala noului imperiu spaniol ce cucerea si coloniza  Lumea Noua.

Secolul XVIII-   Londra  

Secolul XIX -   Londra  (as fi preferat si Parisul sau Viena) 

Secolul XX-  New York - evident!  

Secolul XXI - Tokyo (ar mai fi  Singapore , Hong Kong sau Dubai pentru toate facilitatile tehnologice si infrastructura avansata care le au) 

 

Secolul XXII-   probabil intr-un oras pe  Luna   :) 

 

 

 

Edited by no-user-name
  • Like 3
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orasele erau periculoase, daca nu erai un luptator iscusit sau un bogat cu garda personala. Riscai sa te toace hotii, coruptii, inarmatii, oficialii. Pentru pitoresc as fi ales Venetia sau Kyoto, insa in orice alta circumstanta viata in munti intr-o comunitate mica mi s-ar fi parut preferabila. Sau pe vreo insula ferita. 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ur, in primul secol al celui de al doilea mileniu B.C. As fi vrut sa-l intalnesc pe Avraam si sa stiu cine a fost.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 18 ore, adal* a spus:

Ur, in primul secol al celui de al doilea mileniu B.C. As fi vrut sa-l intalnesc pe Avraam si sa stiu cine a fost.

Sunt anumite curente religioase si quasi religioase care spun ca in alte vieti sau alte dimensiuni, tu ai fost acele persoane cu care iti doresti sa te intalnesti ;)

 

On:

Alexandria, Egipt

Edited by Kleopatrah
  • Like 2
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Kleopatrah said:

Sunt anumite curente religioase si quasi religioase care spun ca in alte vieti sau alte dimensiuni, tu ai fost acele persoane cu care iti doresti sa te intalnesti ;)

 

On:

Alexandria, Egipt

Sau ca sunt din familia ta de suflete si pe alte vieti oricum ai mai avut legaturi cu ele :o:

 

Cairo, Alexandria, Paris, Sarmizegetusa, Delphi etc

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×