Sari la conținut
Forum Roportal
Enki

Despre deciziile grele - situatii ipotetice

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Deschid acest topic ca sa discutam despre deciziile pe care le luam in situatii mai putin obisnuite, in situatii in care sunt multi factori de luat in considerare, situatii care nu ne afecteaza doar pe noi, sa discutam ce ne motiveaza sa mergem intr-o directie sau alta. Propuneti situatii ipotetice in care subiectul sa se gaseasca in postura de a lua o hotarare dificila, si hai sa vedem ce am face. Pentru formularea situatiei ipotetice dati frau liber imaginatiei, cu cat mai incalcita si mai dificila situatia, cu atat mai bine, dar pentru raspunsuri e de preferat ca acestea sa fie cat mai sincere, dupa o cercetare temeinica a ceea ce simtim.

Va astept cu idei, cat si cu raspunsuri la ce se va posta, si voi incepe eu.

Editat de Enki
  • Like 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Situatie ipotetica, si sa incepem cu un level 1 de complexitate. E inspirata dintr-un citat.

Este noapte, undeva pe timp de vara, esti la tine in casa ta dichisita cu tot ce ii trebuie, casa ta din cartierul tau din orasul tau, esti cu familia si cineva bate la usa. Este un cuplu, un barbat si o femeie insarcinata, cu pielea destul de inchisa la culoare, murdari de pe drum, si dupa haine sunt de undeva din Orientul mijlociu, refugiati. Ce faci, ii primesti in casa la tine sa doarma, sau nu?

O a doua situatie: esti cu familia ta undeva sus pe munte, departe de lume, intr-o excursie, esti intr-o cabana oarcare, destul de modesta, noaptea, e frig afara, a nins. Auzi ca la usa bate cineva, deschizi, si acelasi cuplu de mai sus, un barbat si o femeie insarcinata, amandoi imbracati in stilul traditional din Orientul mijlociu, cu pielea inchisa la culoare, murdari de pe drum, aratand a refugiati. Ce faci, ii primesti in cabana sa doarma, sau nu?

Va puneti in aceasta situatie si raspundeti cat mai sincer ce ati face.

 

Editat de Enki
  • Like 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu putem fi siguri ca femeia este insarcinata. Nu cred ca suntem prima familie la care ei bat in usa, deci nu pot sa-mi pun in pericol familia.

Nici in al doilea caz nu as deschide usa cabanei. Ea, in situatia ei, n-avea ce cauta noaptea in zone izolate, fiind si o astfel de vreme afara, deci filtrul meu interior mi-ar spune ca "ceva nu-i coser", clar.

 

Editat de Lucia N
  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

multumesc Lucia, si apreciez enorm sinceritatea raspunsului. Hai sa specific mai clar ca femeia chiar este insarcinata si noi stim asta,, ne dam cumva seama de asta clar si cei doi chiar sunt refugiati din orientul mijlociu, asa cum par. Si mai trebuie sa mentionez ce ar fi trebuit sa pun in celalalt mesaj, cabana este una oarecare, nu e proprietate personală 

Editat de Enki
  • Like 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca sunt cu familia mea si nu sunt singura, fac in felul urmator:

- acasa nu ii primesc, dar le dau bani sa inopteze la cel mai apropiat hotel. Si a doua zi pe lumina vedem ce putem rezolva. Eventual le dau haine curate si mancare si le chem un taxi.

- daca sunt la munte sus, ii las sa doarma cu noi in casa dar ii rog sa imi arate in usa ca nu au arme la ei si ma asigur ca noaptea incui usa la dormitorul nostru..si cel mai probabil fac noapte alba cu un cutit sub perna :)

 

Mai interesant ar fi daca as fi singura la munte asa. Noroc ca nu e cazul :)

Editat de Stu'
  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pai daca e interesant, zi si daca ai fi singura la munte, prin absurd. Sa zicem ca ai ramas in urma de grup, nu ai mai putut sa ii prinzi din urma, si a trebuit sa te intorci la acea cabana sa innoptezi acolo, pana se indreapta vremea.

Acelasi raspuns il dau si eu. La mine acasa nu as primi, le-as da ceva de mancare si i-as indruma catre un centru pentru oameni fara adapost.

La munte si in conditiile grele date, si avand in vedere ca nu sunt eu stapana pe cabana sa hotarasc cine intra pe proprietatea mea si cine nu, i-as lasa fara discutii. Probabil ca as sta cu stres, dar ar fi la fel de mult stres cum ar presupune orice necunoscut in aceeasi cabana cu mine noaptea in creierii muntilor, nu pentru originea lor neaparat.

Editat de Enki
  • Like 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hmmm

Daca as fi singura ar fi foarte aiurea. Si daca ar fi si noapte, ar fi superb.

Le-as deschide tot dupa ce as fi asigurata ca nu au arme la ei si le-as mentiona ( as minti) ca in noaptea asta, in orice clipa, trebuie sa ajunga si restul grupului + ca sunt bolnava de sida si sa aiba grija sa nu ma atinga si sa aiba mare grija cu igiena.

Si in rest la fel as face. Incuietoare, somn alb si cutit sub perna :))

  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pana acum am raspuns doar femei. Si se vede ca suntem prudente cel putin.

Sunt curioasa barbatii ce raspund.

  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In casa nu i-as primi, cu speranta ca vor gasi o casa parasita si ea il va naste acolo pe noul mesia.:smile:

In cabana, nu as avea nimic impotriva.

  • Like 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
6 hours ago, Enki said:

Situatie ipotetica, si sa incepem cu un level 1 de complexitate. E inspirata dintr-un citat.

 1. Este noapte, undeva pe timp de vara, esti la tine in casa ta dichisita cu tot ce ii trebuie, casa ta din cartierul tau din orasul tau, esti cu familia si cineva bate la usa. Este un cuplu, un barbat si o femeie insarcinata, cu pielea destul de inchisa la culoare, murdari de pe drum, si dupa haine sunt de undeva din Orientul mijlociu, refugiati. Ce faci, ii primesti in casa la tine sa doarma, sau nu?

 2. O a doua situatie: esti cu familia ta undeva sus pe munte, departe de lume, intr-o excursie, esti intr-o cabana oarcare, destul de modesta, noaptea, e frig afara, a nins. Auzi ca la usa bate cineva, deschizi, si acelasi cuplu de mai sus, un barbat si o femeie insarcinata, amandoi imbracati in stilul traditional din Orientul mijlociu, cu pielea inchisa la culoare, murdari de pe drum, aratand a refugiati. Ce faci, ii primesti in cabana sa doarma, sau nu?

Va puneti in aceasta situatie si raspundeti cat mai sincer ce ati face.

 

Dincolo de datele problemei și ținând cont de acestea, evident că fiecare are posibilitatea de a completa scenariul.

1. Am casa mea dichisită, cu tot ce trebuie, dintr-un cartier anume al orașului meu.  Deci sunt binișor din pct de ved financiar și suficient de prevăzător astfel încât casa mea să fie supravegheată cu video și toate cele de cea mai bună firmă de pază din oraș, care ar interveni insant în cazul unei chestii nasoale. Deodată, pe când mă uitam la un meci de fotbal, semifinala CM de forbal dintre Germania și România,  în care ai noștri ca de obicei erau făcuți muci, adică erau conduși cu 3-0 și-mi venea să arunc televizorul pe geam, „beep!”, soneria. Zic: „Nevastă, ia vezi tu, iubire, cine mă deranjază pe mine la ora asta de la  meciul ăsta pe care-l așteptam așa de mult și care deja mi-a stricat deja metafizicul?” La care nevasta-mi zice: „ Poi, un cuplu, un barbat si o femeie insarcinata, cu pielea destul de inchisa la culoare, murdari de pe drum, si dupa haine sunt de undeva din Orientul mijlociu, refugiati. Ce facem, ii primim?”. La care, io, mă scărpinai, așa, pe creștet - obicei pe care-l aveam de mic, atunci când profu mă scotea la tablă și-mi punea întrebări incomode - și zisei: „Refugiați, zici? Na, belea! Stai să mă gândesc, oleacă...Ăh...hai să vedem ce vor!”. I-am primit și i-am întrebat: „Bre, care-i treaba cu voi, oameni buni?”. La care, bărbatul spuse: „Iote, venim din... (o țară din orientul Mijlociu), io-s profesor iar nevastă-mea însărcinată e asistentă medicală. Nu mai putem trăi acolo, suntem disperați, ne-am luat lumea în cap în speranța supraviețuirii!” Io, circumspect fiind, ca olteanu, deh, i-am zis: „Bre, stai așa, de unde știu io că nu mă minți și că nu vrei să-mi pui bombe, ai?”. La care el mi-a zis: „Nu mint, domnule. Iata colea diplomele mele și ale soției. Avem și niscai bani strânși cu care să-ți plătim . Mâine o să plecăm mai departe, sperăm să ajungem în Germania”. Bă, mă leși? M-am mai scărpinat oleacă pe cap și-i zisei nevestii: „Bre, nevastă, pune și tu ceva pe masă (vezi, că ăștia nu știu dacă mănâncă carne de porc) în timp ce io mă duc să aduc vinul ăla”. Am mâncat noi, am mai povestit de una, de alta, apoi zic: „Hai să vedem finalul mecilui, că io aveam o problemă, zău”. Când mă uit io la teveu, ce să vezi? România-Germania 4-3! Adică, i-am bătut pe nemți, am pupat televizorul și mi-am pupat musfirii! A doua zi, oamenii au plecat, evident că nu le-am luat niciun ban și ne-am promis că ne vom reîntâlni în vremuri mai bune...

2. Aici nu încape discuție și nu e vorba de alte scenarii care să întregească evenimentul. Sus, pe munte, toți au dreptul să supraviețuiască. Cu siguranță că îi primesc în cabană!

  • Like 5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×