Jump to content
Forum Roportal
TyriontheDwarf

Secolul 21 si provocarile sale

Rate this topic

Recommended Posts

Sunt multi optimisti care cred ca secolul 21 va fi unul prosper, ca vom folosi roboti, vom calatori cu masini zburatoare, vom eradica bolile, coruptia si saracia   si vom ajunge sa exploram alte planete.
Eu cred ca secolul 21 va fi mai cumplit decat secolul 20.  Doar ca spre deosebire de secolul 20 unde oamenii s-au razboit intre ei in trei mari razboaie - primul razboi mondial, al doilea razboi mondial si razboiul rece ,  ajungand in pragul anihilarii  datorita inventarii armelor nucleare, in secolul 21 oamenii se vor razboi cu clima. Clima insasi ne poate periclita existenta noastra ca specie si ne poate distruge civilizatia. Oricat de avansati tehnologic suntem, nu putem stapani natura. Am vazut  ce ne poate face o eruptie vulcanica mica si   cat de neajutorati suntem in cazul unui tsunami sau uragan.
Sunt cateva probleme care ne vor bate la cap in acest secol, mai tare decat problemele secolului 20.  Pentru ca suntem in acest moment in cea de-a sasea extinctie planetara.   Daca razboaiele mondiale, comunismul si fascismul  din secolul 20 au dus la moartea a 100 milioane de oameni,  de pe urma schimbarilor climatice din secolul 21 numarul victimelor ar putea fi de ordinul  miliardelor.


1. Poluarea
Poluarea mediului si schimbarile climatice vor declansa o reactie in lant de dezastre.  Un sfert din Padurea Amazoniana arsa sau defrisata,  mii de specii de animale si plante aflate in extinctie,  toate oceanele si marile  poluate, contaminate de petrol si deseuri din plastic, mai ales microplasticul care ajunge in pestii pe care ii consumam,  recifele de corali distruse,  , pinguinii imperiali, rinocerii ,  gorilele, testoasele,  focile, delfinii, leii si tigrii   si mai ales albinele care polenizeaza plantele  sunt in prag de disparitie, fapt ce va afecta lantul trofic.
Schimbarile climatice vor fi mai catastrofale decat regimurile totalitare.


2.  Dezastrele naturale
Uraganele, tornadele,   ninsorile, inundatiile in  zona temperata  vor fi din ce in ce mai dure.   Iar oamenii vor trebui sa se readapteze in viitorul apropiat. Mai ales ca marile orase ca New York, Londra, Shanghai  sunt amenintate de inundatii cauzate de cresterea nivelului oceanelor dupa topirea ghetarilor de la ambii poli ai planetei multumita cresterii temperaturilor ce vor duce la efectul de sera.    Stilul de viata modern din emisfera nordica   asa cum il cunoastem se va schimba.
Asta in timp ce in zona arida va confrunta secete mai devastatoare ce vor cauza foamete si  criza de apa potabila.   Iar desertificarea se va intensifica in zona mediteraneana/subtropicala. Zona arctica va disparea incet, devenind una temperata.  


3. Terorismul si refugiatii
9/11 a fost doar inceputul al unui secol de razboi impotriva terorismului.  Toate dezastrele pricinuite de schimbarile climatice in orientul mijlociu vor agrava fenomenul terorismului.
Terorismul va fi din ce in ce mai radical. Nu se va opri cu moartea unor lideri teroristi cand insusi islamul radical transmis peste secole   este vocea care-i mobilizeaza pe adepti si luptatori sa continue sa provoace crime.
Iar foametea, dictaturile locale, secetele   si razboaiele  civile pentru resurse precum apa potabila  vor determina populatii intregi sa emigreze in Europa si America.
Criza refugiatilor din 2015 va parea un festival turistic in comparatie cu ce va urma, cand zeci de milioane de indieni, africani, arabi, asiatici si sud-americani vor bate la portile natiunilor dezvoltate.   Automat regimurile politice din occident vor apela la metoda inchiderii granitelor si securizarii frontierelor  si astfel  conceptul de libera circulatie va disparea.
In America exista deja centre de detentie pentru  mii de copii refugiati mexicani  care seamana cu lagarele de concentrare naziste in ce priveste conditile, iar brutalitatea politistilor si soldatilor de frontiera asupra refugiatilor nu face exceptie.
Marea Mediterana  ar putea fi redenumita in  Marea Mortilor datorita numarului mare de refugiati musulmani care pier inecati incercand sa fuga din calea saraciei si razboaielor din tarile lor native si sa caute salvarea in vest numai sa se loveasca de nationalismul si protectionismul  dur al europenilor.


4. Suprapopularea , foametea, epidemiile   si criza resurselor
Pana in 2050 planeta va fi locuita de 9-10 miliarde de oameni.  Iar suprapopularea ne va aduce sfarsitul din cauza sistemului de distribuire al resurselor foarte depasit.  Concurenta pentru resurse va fi din ce in ce mai dura, adica vom ajunge sa muncim mai mult pentru salarii mai mici, procesele de angajare/recrutare  vor fi din ce in ce mai dure si mai selective,  legile si pedepsele vor fi din nou extrem de severe, liderii vor deveni din ce in ce mai autoritari,   inclusiv femeile au devenit mai selective in alegerea partenerilor datorita feminismului.  Suntem deja in plina eugenie artificiala, iar epoca corectitudinii politice si a egalitatii de sanse incepe sa apuna si sa revenim la vechile metehne din evul mediu.  Putinele resurse ramase vor reveni doar celor mai capabili si mai puternici, dupa forta , privilegii, sau chiar aspect, nu dupa merite si intelect.   Multi fani SF au tendinta sa creada ca viitorul va fi prosper.  Dimpotriva, va fi si mai multa inegalitate si saracie.
Se estimeaza ca pana in 2060 zacamintele de petrol si gaz forabile cu tehnologia actuala  vor fi  epuizate, iar cresterea costurilor de extragere , prelucrare si productie va duce la scumpirea in masa a benzinei, cat si a produselor pe baza de petrol, inclusiv cea a produselor plastice care oricum deterioreaza mediul inconjurator.
O alta mare problema o va reprezenta teama de o epidemie globala cauzata de virusi mutanti ce au rezistenta la antibiotice si nu se poate gasi un vaccin sau un leac.
In globalizare,   datorita liberei circulatii si transportului ,  o epidemie globala ar putea provoca zeci sau  sute de milioane de morti in marile orase.

5. Corporatismul
Am observat in ultimii ani ca politicienii, in special presedintii si prim-ministrii au inceput sa capete comportament de megastaruri sau chiar regi temporari care nu mai au nicio legatura cu realitatea, cu oamenii, nu-si mai indeplinesc rolul de functionari si administratori ai statelor.     Unii au inceput sa aiba o atitudine  autoritarista, iar altii au tendinta sa alunece  spre   populism si coruptie.   Iar majoritatea sunt total vanduti unor grupuri de interese si a unor dorinte meschine de a se imbogati pe cale ilicita.  In viitorul apropiat va fi si mai rau pentru ca democratia asa cum o stim, cu drepturi, libertati, votul universal , libera exprimare,  dreptul la educatie, etc. va disparea.  Institutiile politice si partidele vor fi inlocuite de corporatii.    Mi-e tare teama ca modelul chinez se va raspandi in toata lumea si se va ajunge la un corporatism salbatic unde omul ca individ nu va conta si va fi lipsit de drepturi.
Corporatiile vor ajunge in cele din urma sa conduca planeta prin intermediul noii ideologii globale- Consumerismul.  Corporatii care se vor crede deasupra legii si vor scrie legile si vor avea mai multa putere decat guvernele.   De altfel, corporatismul de azi ne spioneaza mai tare prin intermediul tehnologiilor digitale decat o faceau comunismul si nazismul in secolul 20.  Vor fi   oligarhi corupti ce se vor opune monopolului corporatist, fie afaceristi locali, fie dictatori si politicieni autoritari care vor incerca sa obtina suportul populatiei prin populism si mimarea  nationalismului si folosirea mesajelor anti-globaliste  , si cred ca ne aflam deja la inceputul unui razboi rece economic intre aceste doua tabere, intre corporatismul globalist si competitorii anti-globalisti.  Dar acestia din urma  vor pierde neavand resurse si destula putere pentru a combate tavalugul corporatist .  Si in cele din urma economia mondiala va ajunge dominata de  o mana de  corporatii gigantice.   Va fi inceputul unei noi dictaturi globale unde profitul va fi in prim plan, nu calitatea produselor, nu drepturile oamenilor, nu meritele. Inclusiv mass-media s-a corporatizat si incepe sa devina tot mai subiectiva, de aceea jurnalismul in viitor nu va mai fi o profesie, ci un stil de viata pentru ca oamenii au posibilitatea de a comunica, scrie articole, sa-si propage ideile si sa se informeze la scara larga pe internet.  Traiul pentru majoritatea populatiei va fi degradant in acest secol. Doar  in cateva orase-state  autonome  si  intens dezvoltate  care se vor separa de restul natiunilor   vor avea facilitati si tehnologii de ultima ora.


6. Inteligenta Artificiala si Robotii
Tehnologia de azi pare avantajoasa, dar folosita in exces ar putea fi daunatoare.
Ce se va intampla cand vom inventa inteligenta artificiala si va deveni autonoma, capabila sa fabrice, sa repare si sa controleze roboti,dispozitive electrice, masinile, computerele si chiar membrele bionice?  Oare ne vor lua locurile de munca si vor incepe sa ne extermine? ?    Daca ar putea un hacker terorist sa acceseze codurile rachetelor  nucleare?Poate ca pericolul acesta e de domeniul SF.
Dar chiar si asa, e suficient de  deprimant   ca oamenii au ajuns sa fie dependenti de tehnologia digitala, fiind total dezumanizati de telefoanele inteligente,  de computere,   de jocurile  video  si aplicatiile digitale.
E bine ca putem conversa cu straini la mare distanta pe Facebook si What's App, dar e trist ca ne-am instrainat chiar si de apropiati. A devenit  un trend sa nu mai avem prieteni, sa nu mai avem familie, sa nu mai avem nici macar parteneri sexuali.

7. Razboiul in secolul 21
In secolul 20,  razoaiele se purtau conventional, militar si chiar s-a ajuns la stadiul de a se purta razboaie chimice, biologice  si  chiar nucleare.
In secolul 21  a devenit un trend ca razboaiele sa se poarte economic si  cibernetic.  Insa pentru cat timp?
Poate ca Siria si Irak sunt doar inceputul, e posibil ca in cele din urma sa se poarte razboaie civile pe toata planeta intre diferite categorii sociale, intre autoritati si cetateni cauzate de nemultumniri , intensificate de schimbarile climatice, suprapopulare,  dezastre naturale ,saracie, inegalitate, coruptie,autoritarism,  terorism si corporatism.
Cine stie ce super-arme de distrugere in masa se vor mai inventa in secolul asta dupa ce in secolul 20 s-au inventat bombele nucleare ce pot duce la distrugerea civilizatiei?

Ce se va intampla cand vom ajunge sa ne razboim nu doar intre noi pentru resurse, ci si cu inteligenta artificiala  si cu natura insasi?

.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ești și tu ca Tadaya cu scenariile astea SF-apocaliptice.

Nu uita că omul este o ființă inteligență și adaptabila. E drept, va trebui sa ne salveze o revoluție a inteligenței emoționale, dar eu cred că încă se poate întâmpla. Întotdeauna, acolo unde apare o forță mare negativă, se va naște replica - o forță mare pozitivă. 

Problema apare acolo unde omul nu mai este capabil sa discearnă între bine și rău, i se atrofiază creativitatea,  intuiția și odată cu ele - speranța. Și asta și pentru că ajunge, din aroganta, să aibă impresia că știe și vede și calculează tot, mai ales în avans. Nu o face. Iar rigiditatea , in lipsa creativității, îl face să își scadă șansele...și ce îl demotivează cel mai mult e ca ajunge sa creadă ( tot credință și asta) că oricum se va sfârși totul, că oricum nu mai avem nicio șansă de supraviețuire ca specie...etc etc

 

E un cerc vicios care accelerează degradarea umană acolo unde are probleme deja. Ar trebui sa gândim mai mult out of the box, sa acceptăm că nu putem controla tot și să schimbăm ce putem schimba. Restul nu tine de noi - de exemplu, daca ne va lovi un meteorit sau ne vor ataca extratereștrii.

Când îmi scade speranța, mă uit în zona Cernobalalui. Și văd acolo floră și faună, unde mai ales animalele și-au dezvoltat sistem autoimun împotriva radiațiilor...și au supraviețuit ca specie, poate ușor modificată genetic. Nu știm noi, oamenii unde ne sunt cu adevărat limitele și unde se termina cu adevărat speranță și chiar daca am ști - asta nu am putea schimba. Sfatul meu e sa ne concentram pe ce putem face, sa conștientizăm ce nu facem bine și să înțelegem că soluțiile radicale nu sunt soluții niciodată - schimbarea se face treptat, prin educație , motivație intrinsecă și puterea exemplului. 

Edited by Stu'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pot sa fie si reale, chiar daca aceste scenarii, pe care le-a insirat aci Tyrion..., par a fi doar "SF-uri apocaliptice"!

Echilibrarea umanitatii, echilibrarea planetara, galactica, universala sau cum s-o mai numi se realizeaza intotdeauna la timp, fiindca nu are cum sa continue aceasta situatie planetara, care-i din ce in ce mai degradata. Au mai fost " reglari ", "ajustari intru echilibru", din toate punctele de vedere si care au repus omenirea si planeta din nou in functionare naturala, fireasca, normala, echilibrata.

Cineva a "provocat Destinul", cum zicea cineva!

Cu multi ani in urma, citisem o povestire foarte interesanta!

Iata:

" Spatiul Cauzal Superior este inaccesibil omului. Una dintre civilizatiile de pe Terra, prin "fiii lui Belial", a incercat sa-l acceseze si sa-l manipuleze, iar pentru asta au platit scump.Totusi, in derularea unor evenimente (locale, regionale sau planetare) se poate interveni numai prin straturile cauzale inferioare. Acestea tin de Ciclicitate, Convergenta, Transcendenta, Sincronicitate si Rezonanta. Pentru a putea intelege si a lucra cu structura planurilor cauzale(inferioare, ca doar acolo se poate interveni) este nevoie de Echilibru, Detasare, Experienta si mai ales Responsabilitate."

Edited by Lucia N

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/30/2019 at 7:58 AM, TyriontheDwarf said:

   1. Poluarea

...

Pentru ca suntem in acest moment in cea de-a sasea extinctie planetara.   

 

.

E ok, în sensul că e bine punctat cu unele chestii precum poluarea, dezastrele naturale, terorismul, suprapopularea, războaiele. 

Dar am o întrebare. Dacă acum, precum spui, suntem în cea de-a șasea extincție planetară, care au fost cele cinci extincții planetare anterioare? Ai putea să dezvolți aici sau ai zis și tu, doar așa? 

Edited by Vriies

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar hai să încercăm să  vedem și partea plină a paharului, că în caz contrar riscăm să ne sinucidem :laugh:

De nu va veni asteroidu' și de nu ne vom pierde în războaie și-n lupte religioase, atunci...

 

Yep, vom călători cu mașini zburătoare!

 

Ah, ăsta fu Bruce Willis în Fifth Element. Stai să resetez și să pun ceva mai plauzibil...

 

Și da, vom folosi robotzi:laugh:

 

Vom eradica măcar o parte din boi, din corupție și din sărăcie. Lumea va fi în general pufoasă și politicoasă! 

 

Și nu în ultimul rând, vom călători printre stele. Bine, mai întâi tre să ajungem pe Marte :laugh:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×