Sari la conținut
Forum Roportal
Abbie2

Modelul BITE – cum identificam grupurile toxice

Postări Recomandate

Acum 1 minut, Vriies a spus:

Ce dreak, bre? Vorbim duminică și ne înțelegem luni? 

Am specificat clar că, reiterez,  e vorba de poziția unei reviste bisericești, anume   "ORGANUL  OFICIAL AL EPARHIEI ORTODOXE ROMÂNE A ARADULUI”, în care era firesc să se dea la greu în alte mișcări religioase, adică,  în tot ce era neortodox. 

Asa, si?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Just now, Sherlock said:

Asa, si?

Și gata.

Asta a fost observația mea și nimic mai mult. 

Nu înțeleg, totuși, atitudinea asta „de luptă”, a ta...

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 2 minute, Vriies a spus:

Și gata.

Asta a fost observația mea și nimic mai mult. 

Nu înțeleg, totuși, atitudinea asta „de luptă”, a ta...

Nu se lupta nimeni cu nimeni

Eu am postat un articol in care erau si informatii despre cateva culte. Informatii date prin prisma BOR, dar informatii valabile. Ca erau si info off topic, e adevarat.  Ca tu ai vrut sa punctezi asta, desi eu am scris in prima postare in chestiune " nu stiu cat de ontopic e " = scuze ca nu e totul ontopic, e dreptul tau.

Nu vad unde e lupta aia de care zici....

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
3 minutes ago, Sherlock said:

Nu se lupta nimeni cu nimeni

Eu am postat un articol in care erau si informatii despre cateva culte. Informatii date prin prisma BOR, dar informatii valabile. Ca erau si info off topic, e adevarat.  Ca tu ai vrut sa punctezi asta, desi eu am scris in prima postare in chestiune " nu stiu cat de ontopic e " = scuze ca nu e totul ontopic, e dreptul tau.

Nu vad unde e lupta aia de care zici....

Tendința de luptă e în remarca ta ușor peiorativă: „Asa, si?”, venită după ce am încercat să-ți explic care-i poziția mea.

 În fine, o seară faină să ai!

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
7 minutes ago, Sherlock said:

  Tu ai atacat. Eu doar am pus scutul. Nu inseamna ca eu vreau lupta. Cam aceeasi idee e si cu scutul antiracheta de pe celalalt topic.

 

Te-am atacat eu pe tine? Așa ai înțeles tu? 

Ok, se pare că părerea ta e formată. Așa că vorbele sunt de prisos, nu am ce să mai spun și o să mă opresc aici în discuțiile cu tine.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am vrut de ceva timp sa fac o paralela intre extrema stanga si un grup de acest gen - fie el si foarte mare si fara structura, in cazul asta. Dar n-am gasit timp sa scriu atat de mult.

 

Controlarea comportamentului (behaviour control)

- promoveaza dependenta si obedienta;

In vest multi se regasesc in cercuri de acest gen, unu la mana pentru ca a devenit directia majoritara in anumite tari, si doi, pentru ca social media presupune interactiunea cu multe persoane si grupuri, uneori zilnic. E suficient ca cineva sa adauge o nuanta la o dicutie pentru a fi expluzat si pus la colt. 

- schimba comportamentul prin recompense si pedepse;

Recompensele si pedepsele alcatuiesc ce e mai nou numit "social capital", sau reputatia si conectarea la un cerc mai larg. E foarte comun zilele astea ca o persoana (mai ales publica, dar nu numai) sa fie apreciata sau pusa la colt pentru o singura remarca facuta pe FB sau Twitter, intr-un nterviu televizat etc. O singura remarca e suficienta.

- dicteaza unde si cu cine traiesti;

Nu dicteaza; nu ar avea cum. Insa incearca sa rusineze persoanele care au in cercul de apropiati indivizi cu pareri diferite de consensul extremei stangi, in special daca acele persoane nu se implica direct in incercarea de a schimba acele pareri. 

- restrictioneaza sau controleaza sexualitatea;

Nu o controleaza la propriu, insa au un dispret aparte pentru cei care aleg (si aleg e un cuvant impotant aici) un mod de viata traditional. Ma refer la extrema stanga doar, nu la stanga in general. Pe site-ul "Everyday Feminism", de pilda, sunt numeroase articole detaliind o lupta "necesara" impotriva monogamiei, a stereotipurilor bazate pe sexul persoanei, si uneori chiar impotriva orientarii sexuale (in cazul in care cineva e hetero si nu vrea sa se cupleze cu o persoana de acelasi sex care a trecut intre timp la celalalt).

Mai nociv e insa curentul impotriva masculinitatii si noile legi in anumite tari, care sanctioneaza barbatii pentru ca abordeaza o femeie (in moduri firesti) sau organizeaza cursusri pentru a le explica (lor exclusiv) ce inseamna consimtamantul, ca si cand nu ar sti orice persoana cu mai mult de 2 neuroni.

In schimb, paradoxal, extrema stanga promoveaza si apara Islamul ca ideologie, doar pentru ca in vest aceste comunitati constituie o minoritate oriunde ar fi. Asta se bate cap in cap cu orice principii liberale enunta de obicei. 

- controleaza vestimentatia sau aspectul fizic in general;

In ultimii ani a aparut o notiune noua; "cultural appropriation". Se refera la lucruri minore, de genul purtarii unor haine traditionale din alta parte, sau unei coafuri din alta cultura. O tipa care a indraznit sa poarte o rochie traditionala chineza la absolvirea liceului a ajuns celebritate internationala, pe moment, pentru ca o hoarda pe FB a tot dat "share" acestui "gest", cu indignare. A fost si un articol pe BBC despre ea. Repet ca nu a facut decat sa poarte rochia si sa posteze cateva poze de la petrecere pe FB. Asta e nebunie curata.

- controleaza dieta;

Nu o controleaza, insa exista atat de multe initiative de a boicota companii care vand produse alimentare, bazate pe anumite practici (de unde sunt obtinute ingredientele, cum sunt tratati angajatii etc). Nu spun ca lucrurile astea nu conteaza. Insa e foarte posibil ca un client sa nu fie constient de asa ceva si doar pe baza unei simple remarci,  "am cumparat x de la y companie", sa ii sara lumea in cap.

La asta adaugam veganismul militant - intelg ca cei care il sustin sunt motivati ideologic; inteleg si de ce; ce nu inteleg ei e ca nu e pentru toata lumea, avand si efecte secundare (atragandu-le unora probleme de sanatate bine documentate).

- restrictioneaza timpul liber si hobby-urile;

Desi autorul acestui ghid se refera la controlul in timp real al activitatilor  de catre un grup, aici e mai nuantata problema si se refera in general la entertainment. De pilda, daca o persoana publica a cazut din gratiile extremei stangi (actor, cantaret, comediant etc), un sustinator al cauzei e blamat daca nu renunta imediat la materialul produs de el/ea (concerte, filme, stand up etc).

E ca o revenire a ceea ce in anii 80 si 90 s-a numit "satanic panic", o intiativa a bisericilor de a boicota anumite productii, daca nu toate, pentru ca erau suspectate de mesaje subversive sau particpantii devenisera personnae non gratae.

 

Controlarea informatiilor (information control)

- grupul iti interzice sau distorsioneaza intentionat informatii; descurajeaza accesul la surse de informatii din afara cultului;

Asta se caracterizeaza prin a blama sustinatorii care urmaresc anumite canale etichetate ca "de dreapta", oricat de light ar fi caracterizarea asta (unele sunt chiar de stanga dar nu de extrema stanga, ceea ce nu e suficient). Asta duce la o bula a informatiilor (toti se informeaza din aceleasi surse) si o oarceare desprindere de realitate. 

- interzice comunicarea cu fosti membri sau critici;

Nu o interzice, insa o blameaza, pe sistemul asocierii cu indezirabili, sau refuzul de a ii condamna public.

- imparte informatiile in “doctrina noastra” vs “doctrina lor”

Impartirea in "noi, ce frumosi si puri" si "ei, intruchiparea dracului" e foarte raspandita azi. Nu lasa loc nuantelor.

- genereaza si foloseste intens propaganda;

Asta e clar; nici nu e nevoie sa explic.

- foloseste informatii obtinute prin confesiune impotriva ta;

O face in sensul ca informatiile obtinute in privat (discutii intime intre 2 persoane) sunt binevenite in spatiul public pentru a distruge caracterul cuiva, fara a face trimitere vreodata la faptul ca asemenea dezvaluiri nu sunt mereu necesare. 

- foloseste gaslighting-ul pentru a te face sa te indoiesti de propria memorie;

Da, il foloseste la greu. In special in legatura cu promovarea Islamului. 

- iti cere sa iti raportezi gandurile, sentimentele si activitatile superiorilor din grup;

Extrema stanga cere puritate ideologica, 100%. Orice transgresiune e pedepsita, inclusiv ca ai gandit "stramb" acum N-spe ani. 

- te incurajeaza sa spionezi si sa raportezi “transgresiunile” altor membri.

Absolut. E ceruta chiar denuntarea publica a persoanelor din grup care "calca in strachini" spunand ceva nepotrivit.

 

Controlarea gandurilor (thought control)

- grupul induce mentalitatea Noi vs Ei, Alb vs Negru, Bine vs Rau;

Asta e foarte clar.

- foloseste un argou, sloganuri, clisee etc pentru a stopa complexitatea gandurilor; induce stari hipnotice sau transe pentru a indoctrina; te invata metode de a stopa gandirea critica (de pilda repetarea unor mantre);

Asta se vede la proteste, de la universitati (unde extrema stanga e foarte prezenta) pana la cele de pe strada, unde, oricand o nuanta e introdusa de un neavenit, multimea izbucneste in sloganuri, pentru a acoperi acea voce si pentru a opri gandirea critica a participantilor.

- iti permite doar gandurile pozitive; respinge analiza rationala, gandirea critica si indoiala.

A te indoi de un principiu al extremei stangi, cand esti asociat cu persoane de genul, e echivalentul blasfemiei.

 

Controlarea emotiilor (emotional control)

- grupul induce frici irationale (fobii) legate de punerea la indoiala sau parasirea lui;

Mai exact, ca vei trece la extrema dreapt, pentru ca in mintea unora, orice nu e extrema stanga e neo-nazism.

- eticheteaza anumite emotii drept malefice, “lumesti” (inferioare), pacatoase sau gresite;

Aici e ceva mai subtila treaba, dar ar fi mult de explicat. Sunt anumite emotii pe care ei le considera firesti insa simultan blameaza exprimarea lor. Cum ar fi "white guilt", "sentimentul de vinovatie al albilor". Odata spun ca e firesc ca toti albii sa il aiba, si totodata ca sa il exprime e o monopolizare a atentiei si o cersire a simpatiei de la non-albi.

- promoveaza sentimente de vina, rusine si nevrednicie;

Suta la suta. Se bazeaza pe impartirea lumii in "privilegiati" si "oprimati". Oricine e alb e privilegiat din start, chiar daca e pe stazi sau la orfelinat. Sau oricine apartine majoritatii de orice fel dintr-o anumita tara. La fel se spune despre barbati, ca sunt privilegiati din start, in orice conditie s-ar afla.

- te bombardeaza cu laude si atentie, sau “love bombing” (de obicei doar in perioada initiala);

Am auzit multe marturii ale celor care faceau parte din aceste grupuri. Initial e Kumbaya; dupa te diseca pana la sange pentru a vedea unde ai gresit, pana la nimicuri. Cat esti de acord cu ei 100%, le esti frate. Cand ii contrazici vehement, fie si intr-o singura privinta, esti satana, dintr-o data.

- iti ameninta familia si prietenii;

Absolut; te incurajeaza - iti cer raspicat de fapt - sa rupi legatura cu persoane considerate indezirabile de aceste grupuri. Oricine ar fi - familie, prieteni.

-te ostracizeaza daca nu te supui sau nu crezi doctrina;

Da.

-te invata ca nu exista fericire sau pace in afara grupului.

Evident, daca toti cei din afara ideologiei sunt dracul intruchipat.

Editat de Abbie2
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poza asta e veche si citatul cred ca il stiu toti.

Aceeasi idee e valabila si pentru culte si adeptii lor.

E suficient sa le spui ca se apropie Venirea sau Apocalipsa, sau Recolta... si... vorba lui ghering.

Goering.jpg

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×