Sari la conținut
Forum Roportal
mudcrab

Ciocoii vechi si noi

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Observ o mentalitate specifica la romani, rusi si alte popoare orientale/ortodoxe. Ca bogatii romani  sunt in mare parveniti si cu mentalitate de despoti. Nu-i acuz de lacomie, ba e foarte bine sa fii lacom si egoist....dar sa fii si un pic inteligent. Dar la noi multi sufera de egoism patologic ,  lacomie megalomaniaca si  prostie si lipsa de educatie.      Mergeti prin satele ,  comunele si localitatile  romanesti si o sa vedeti bogati care stau in vile de neam prost, inclusiv tigani  in castele si palate.Dar asta in vreme ce se vad nevoiti sa-si distruga rotile la masini prin a parcurge potecile si drumurile neasfaltate, pline de noroi , nisip si pietris, iar copii lor sunt nevoiti sa faca naveta pana la scoala de la cel mai apropiat oras.  Unii mai si mor ca n-au o clinica, nici macar o farmacie in sat, iar spitalul e la cateva sute de km departare in cel mai apropiat oras si dureaza pana vine ambulanta. Genul de  parveniti care vor sa traiasca intr-un balon de sapun, dar esueaza lamentabil. Eventual, hai, mai doneaza niste bani la biserica satului, dar nu vor sa doneze din averile lor imense sa se construiasca o scoala, o clinica ca poate doamne-fereste, o sosea, un parculet amenajat,  macar un magazin, un hostel sau o discoteca sa atraga bani si sa creeze locuri de munca ...ceva pentru care sa ramana in istoria satului, ca satenii sa-si aminteasca cu drag de el si sa-i ureze mereu sanatate.  Daca vede ca primaria satului/comunei/localitatii  nu misca nimic, dar are avere mare cat sa construiasca  , de ce nu face ceva?  Nu e socialism, e bun simt, e un act caritabil, filantropie!  
 

 

Uitati-va la Liviu Dragnea- cel mai mare parvenit are ditamai palatul  pe malul marii , vrea sa acapareze  insula Belina, are  BMW-uri, fisu' are ferma de porci , dar satul lui Gratia din Teleorman arata lamentabil (noroc ca are sosea, ca in restul satelor din Teleorman, satenii stau cu buda in curte si poteci in parloaga). Dar se crede dictatorul unei tari si vrea sa schimbe legile justitiei si sa recladeasca economia doar sa ne intoarca in evul mediu si el si baronii lui sa se imbogateasca.
Mazare care putea face din Constanta un paradis portuar , dar acum e in Madagascar   fiindca a preferat sa faca ciordeli marunte  si efectiv i se rupe  de reputatie si de constantenii lui
Iohannis cu cele sase case ale sale, putea sa faca din Sibiu o ditamai capitala cat a fost primar.  A atras cateva investitii, dar nu suficient sa concureze cu Clujul condus de Emil Boc.  Sibiul s-a dezvoltat pentru ca a avut noroc cu istoricul sau si a atras investitii europene
Basescu - ne uitam la casa lui din Mihaileanu  vs ce a facut in 14 ani ca primar si presedinte  si cu asta am zis tot. Foarte bine ca macar a dat din gura si a condamnat comunismul, dar a facut ceva ca sa consolideze liberalismul in Romania, in afara sa-l ingroape si  sa aduca PSD la guvernare?  
Firea-  primarul capitalei, dar nu misca mai nimic, decat ca o tine cu festivitati si are  mai multa grija de vila din Voluntari in timp ce ingroapa o intreaga capitala.
Nastase- mosia de la Cornu si faza cu mostenirea de la matusa Tamara
Patriarhul Daniel- putea sa construiasca o mega-universitate teologica cu alte stiinte aferente sau un mare spital bisericesc.....cand colo a construit cea mai urata catedrala din istoria Europei.  
Ceausescu  - a construit cate ceva: Portile de Fier, Transfagarasani,  metroul, cai ferate,  sosele, blocuri, dar asta si cu pretul de a ne tine in foamete, saracie si inapoiere pentru ca a vrut sa construiasca Casa Poporului. S-a dus prea departe cu megalomania lui. A facut chestii bune, dar si idiotenii.   Tocmai ca in timp ce romanii  stateau in saracie, intuneric  si frig  si mureau de foame  ca-n evul mediu, el se imbuiba cu icre negre si  traia in lux in Palatul Primaverii .   Tocmai pentru ca n-a finalizat si a facut idiotenii i-a adus ura romanilor fata de el.  
Mentalitatea asta e invechita daca ne uitam la toti regii Romaniei de la Carol I pana la Mihai care au stat in castelul lor de "fildes" de la Sinaia in timp ce toata tara inca traia intr-un feudalism hardcore.
Sau daca ne uitam la toti voievozii precum Mihai Viteazul care a legat taranii de glie si s-a razboit cu toti doar ca sa acapareze putere.
Macar Stefan cel Mare a construit niste manastiri, dar nu poti sa spui ca asta a ridicat nivelul traiului in Moldova. Adica moldovenii au continuat sa traiasca prost in timpul lui  si dupa ce a murit , exact ca inainte sa vina la domnie.
Dar cel mai epic exemplu e Vlad Tepes pe care toti incultii   din presa romaneasca  si profesorii comunisti  idioti  il arata drept exemplu.
Pentru ca el a bagat in teapa mii de boieri si turci parveniti  e ceva memorabil.  
Dar nimeni nu-si aminteste cum el a construit  Turnul Chindiei,  Curtea Veche si  Cetatea Poenari (e chiar o legenda amuzanta despre cum i-a pus pe boieri sa urce cele 1480 de trepte si i-a pus sa construiasca cetatea), in timp ce Tara Romaneasca continua sa ramana in parloaga.  
Practic, el a fost cel mai mare parvenit , nu doar un despot psihopat si un jegos care a incalcat legamantul de vasalitate in fata otomanilor si ungurilor  incat ca de atunci am ramas noi romanii cu reputatia de " teparii Europei" si nimeni nu mai are incredere in noi.  N-a facut nimic eroic pentru romani,  a facut chestii eroice doar pentru el si renumele sau.  
In timp ce alti regi , imparati si nobili  din  Europa medievala construiau castele, palate,   cetati, biserici, catedrale (ce-i drept, frumoase, cu stil), dar si drumuri, clinici bisericesti, ferme bine organizate si amplasate, le construiau ateliere de fierarit si mestesuguri, amenajau spatiile de targuri ca sa nu se faca de ras in fata strainilor,   pana si drumurile satelor erau pietruite.

Dar stiti de ce?
Nu pentru ca le pasau de taranii  si vasalii  aia.  
Ci pentru ca le pasau de ei, le pasau sa ramana in istorie , le pasau de productia regatelor lor.  
Construiau drumuri pentru ca vasalii lor sa se miste mai cu talent, sa nu se impotmoleasca  cu  caruta in noroi si sa  nu  intarzie cu marfa. 

Sa vedeti si voi diferenta dintre "lacomia feudala romaneasca "  si "lacomia capitalista occidentala" .  

 


Un sat din Romania, Teleorman
https://www.youtube.com/watch?v=7ezjeIXH5i8



Un sat din Germania  
  https://www.youtube.com/watch?v=OUt1HeYVSxI


Un sat din UK
https://www.youtube.com/watch?v=ur7Tr0gmpd8

Un sat din Franta
https://www.youtube.com/watch?v=Li5UBXDpWZg



 

Editat de mudcrab

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×