Jump to content
Forum Roportal
Vriies

Impactul cultural al unui contact cu o civilizație extraterestră

Recommended Posts

Sunt foarte multe aspecte care pot fi abordate aici.

Cultura fiind definită, foarte pe larg, ca fiind totalitatea valorilor materiale și spirituale ale omenirii, impactul cu o civilizație extraterestră cu siguranță că va aduce schimbări majore asupra modului în care considerăm noi realitatea și ne va provoca mutații rapide ale propriei scări axiologice, cu implicații imediate în sfera psihologică, socială, politică, științifică, religioasă, tehnologică, ecologică etc. 
Câteva poziții extreme în această chestiune: 
1. Nu există așa ceva, civilizația noastră este unica din univers și universuri! Știința nu a validat o asemenea chestie, ăstea-s doar ficțiuni și vor rămâne ficțiuni. Iar religia nici atât! Ceea ce vi se pare vouă că ar fi extratereștri, de fapt sunt demoni!
2. Ne vor face muci! În cazul în care vom avea nenorocul să ne intersectăm cu o civilizație extraterestră, atunci, vai mama noastră! Ăia sunt răi, ne vor rade efectiv, ne vor exploata resursele și în cel mai fericit caz ne vor transforma într-o colonie de sclavi. 
3. Sunt evoluați și buni! Impactul unui contact cu o civilizație extraterestră va fi unul benefic pentru noi. Ne vor învăța multe chestii, ajutându-ne să scăpăm de toate preoblemele și sechelele și ne vor îndruma pe o cale definitiv mai bună. 
 
Bun. Dincolo de aceste poziții „extreme”, să le zicem așa, sigur că există o gamă largă de nuanțe. Și cum spuneam, sunt foarte multe aspecte care pot fi abordate...
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, impresie said:

Când omul de pe Terra va vedea figură de om... ho-ho-ho, Merry Christmas cu surprize pământești.

Crystal clear! Cu alte cuvinte, limpede și clar precum cristalul! :laugh:

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa existe impact cultural intre doua civilizatii, trebuie ca una din civilizatii sa aibe motiv sa caute alta civilizatie.

Noi, pe Terra, ne stim problemele, avem toate motivele sa cautam alta civilizatie. Dar e putin probabil spre imposibil sa reusim, cu tehnologia actuala, sa calatorim pe distante atat de lungi incat chiar sa gasim civilizatia.

Deci, singura sansa ca asta sa se intample, e ca altii sa ne gaseasca pe noi. Dar ei daca nu au nicio problema, deci daca la ei zona de comfort este perfecta, vor ramane in zona lor. Atractie catre ceva fara respingere de altceva nu prea exista. In consecinta, cei care vor veni sa ne viziteze, vor avea si ei problemele lor. Putem expune aici cateva, si in functie de eventuale probleme, putem sa ne imaginam impactul cultural:

- Ideea ca o civilizatie ar putea sa isi consume resursele si sa vina sa cucereasca Terra mi se pare imposibila. Pentru ca oameni destul de destepti sa inventeze tehnologie pentru calatorii pe distante galactice, vor fi destul de inteligenti sa pretuiasca viata

- Ideea ca li se termina o resursa, sau ca planeta lor nu produce destul un anumit element care ar exista in abundenta pe Tetrra, e posibila. Cum vin, cum vor proceda, depinde de mai multi factori. Da, e posibil chiar sa faca uz de forta, in cazul in care reprezentantii terranilor vor forta prea mult, sau vor bloca negocierile.

- Ideea ca rasa lor se va stinge si vor avea nevoie macar de o rasa hibrida, cu terranii, pentru a nu disparea de tot... se vorbeste despre asta in aproape toate religiile si mitologiile

- Un accident natural, gen gaura de vierme aparuta langa planeta lor, sau explozia vreunui soare in apropierea planetei lor, care ii va face sa se refugieze pe orice planeta gasesc libera. In acest caz insa, presupun ca vor face totul incognito si se vor vedea doar rezultatele impactului cultural, fara ca cineva sa inteleaga ce se petrece, iar cei care vor intelege, probabil vor fi vazuti ca adepti ai teoriei conspiratiei.

Acestea nu sunt toate, am enumerat doar cateva exemple...

Edited by Sherlock
  • Like 2
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, Sherlock said:

 

 Dar ei daca nu au nicio problema, deci daca la ei zona de comfort este perfecta, vor ramane in zona lor.  

O mică observație. Aș spune că, indiferent de nivel, nu există zonă de confort perfectă.

În rest, în mare parte de acord cu tine. :smile:

 

Edited by Vriies
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru câteva momente, toată lumea ar fi surprinsă și direct expresivă cu percepția proprie despre Ei dinainte de a-i și vedea. După acele momente fiecare va căuta, după felul propriu, să-i cunoască și să afle dacă Ei le sunt asemenea, în gând și suflet. Afaceristul îi va cerceta pentru faceri, președintele pentru politică, poliția pentru reclamații de furt, profesorul pentru dezbateri, biciclistul pentru ture cu bicla, oierul pentru vorbă și treabă, că are multă și de una și de alta. Conflictul va apărea doar când Ei nu se vor da după treburile noastre, devenind inutili, iar inutilul enervează.

Culmea ar fi ca limba lor nativă să fie engleza. :D

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, impresie said:

  biciclistul pentru ture cu bicla,  

Aici parcă te văd! :smile::laugh:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum, pe bune, un eventual impact al unui contact imediat cu o civilizație extraterestră ar fi devastator pentru religii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand au ajuns conquistadorii in Americi, prima grija a fost sa impuna noua credinta, crestinismul. As fi curios cum ar arata religia extraterestrilor si cum isi vad ei creatorul.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 10 minute, adal* a spus:

Cand au ajuns conquistadorii in Americi, prima grija a fost sa impuna noua credinta, crestinismul. As fi curios cum ar arata religia extraterestrilor si cum isi vad ei creatorul.

:laugh:Posibil ca religia extraterestrilor sa fie dupa un sistem matriarhal, cam cum era inainte pe Terra!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×