Sari la conținut
Forum Roportal
mudcrab

Al Doilea Razboi Rece

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pe Wikipedia a aparut un articol despre Cold War II, deci oficial, ne aflam intr-un razboi rece intre NATO/SUA/UE vs Rusia, China, BRICS.

Pare sa fi inceput din 2014 de cand cu Siria si Ucraina, dar de fapt a inceput in 2008 cand Rusia a intervenit in Georgia, iar SUA a sustinut independenta Kosovo.  

 

 

Daca in razboiul rece anterior, frontul era in Asia de Sud-Est (Coreea,Vietnam, Laos) si ceva tari precum Cuba, Afghanistan si  Angola prin anii 1950-1970,  in acest razboi rece, frontul principal pare sa fie din 2001 incoace Orientul  Apropiat si Mijlociu si Africa de Nord (Siria, Irak, Iran, Afghanistan, Egipt, Libia ).   Frontul ar putea foarte bine sa se mute si in Pacific din cauza tensiunilor si disputelor dintre Japonia si Coreea de Sud vs China si Coreea de Nord, chiar daca s-au mai ameliorat relatiile. 

Oarecum insa, in paralel, ne aflam intr-un razboi mondial, cel impotriva terorismului, de la 9/11 incoace.

 

Castigatorul este cel care va dobandi suprematia in orientul mijlociu si asupa resurselor de combustibili fosili, dar si cel care va dicta pe piata economica, respectiv cel care va detine suprematia cibernetica.  

Tehnologic si economic vorbind, America inca detine suprematia  economica, respectiv militara in ce priveste fortele aeriene/navale/cibernetice, pe cand Rusia isi arata muschii ca cea mai mare putere nucleara si in privinta fortelor blindate, asta in vreme ce China este cea mai mare putere de productie si avand cea mai mare armata terestra.  

America detine foarte multe baze militare in intreaga lume, fiind un adevarat imperiu ce are purtare de jandarm global mai ales in Orient pentru a anihila gruparile teroriste ca al-Qaida si ISIS, dar si regimurile totalitare, avand ca aliati principali Arabia Saudita si Israel care cauta sa destabilizeze Iranul, tinta principala , Rusia se simte inconjurata si incearca sa puna bete-n roata prin propaganda care sa divizeze societatea europeana si sustinut regimuri  dictatoriale din Siria si Turcia , iar China lucreaza in liniste si se dezvolta lent, dar sigur, fiind axata mai mult pe dobandirea suprematiei pe piata asiatica-pacifica,  dar incercand sa si colonizeze Africa.  

Suna ca un joc de strategie foarte interesant.

 

 

 

Iata si harta cu taberele participante.  Rusia se arata ca un imperiu nationalist, in vreme ce SUA si China sunt doi jucatori importanti care sunt pentru globalizare si piata de desfacere.

 

 

Cine credeti ca va castiga acest razboi rece? Rusia, SUA sau China?Si cum va ramane in istorie? Se va ajunge la o confruntare de anihilare nucleara sau biochimica?  Sau chiar sa avem un castigator surpriza precum robotii cu inteligenta artificiala?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Well ... daca stam sa ne gandim, razboiul a inceput demult, nu stim al catelea insa nu este ultima si nu se va termina curand!!!  

Cine sint protagonistii???   se schimba mereu, dar totusi sint aceleasi persoane, insa cel mai des doar poarta se schimba ca in fotbal, la jumate timp.

Cum se va termina???  ca si pan'acum ... cu vre-un tratat, cu un nume mai sofisticat ca nimeni nu vrea prea lung dezacord politico-economic ... sanctiuni si din astea.

Deja cunosc bine cu toti zicala  romaneasca  "fa-te bine cu dracu' pana treci puntea"  ca toti vor sa respire aer curat langa femei frumoase, o sticla buna de sampanie, etc.

Cu efort comun daca s-ar putea curata apele internationale de pirati, ar fi o mare realizare si nimeni nu vrea suprematie!!!


PS: - America va fi pe top inca vreme foarte lunga atit ca forta militara planetara ca si economica!!!   

         Eu n-as mai cita sau enumera inventarul ca n-are rost e asa de lunga lista.  


Si ca pregatire militara, tarile sint foarte slabe ca si in fotbal ieri, am pus un scurt video la sport cu un auto gol mai mult ca perfect, de ne mai vazut in viata mea!!! 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×