Jump to content
Forum Roportal
mudcrab

Decolonizarea-un esec?

Rate this topic

Recommended Posts

Nu sunt  de negat crimele si abuzurile comise de colonistii europeni asupra coloniilor: de la abuzuri fiscale prin taxe impovaratoare pana la masacre. Si cu toate astea, colonistii europeni au lasat cate ceva in urma lor: drumuri, sosele, canale, infrastructura, fabrici, uzine,  orase, scoli, spitale, universitati, biserici, administratii si servicii functionale. Efectiv, au gasit popoarele bastinase in epoca de piatra, pe altele inca in evul mediu, si le-au adus in epoca industriala.

Trebuie sa recunoastem ca decolonizarea otomana  a fost prielnica in cazul Europei balcanice, Romania, Grecia, Bulgaria si Serbia aspirand sa devina state moderne europene.
De asemenea, Australia si Canada au devenit natiuni prospere si puternice dupa decolonizarea britanica, dar au ramas in continuare  state membre ale Commonwealth-ului si avand-o pe Regina Marii Britanii drept  liderul de stat oficial.
In rest, decolonizarea a fost un esec catastrofal, poate cea mai mare catastrofa geopolitica  a secolului 20  in ce priveste Asia si Africa.

Pentru ca de la decolonizare pleaca toate problemele lumii de azi precum razboaiele civile , dictaturi si saracie  extrema,  raspandirea epidemiilor tropicale la nivel global si extinderea amenintarii terorismului, devenind si potentiale bastioane comuniste pentru URSS  in perioada razboiului rece.  Imperiul Belgian -   a avut drept colonii Congo si Rwanda.  

 • Stim cu totii ce atrocitati a comis regele Leopold al II-lea al Belgiei,  a caror politici dure a dus la moartea a 15 milioane de congolezi. Cu toate astea, decolonizarea belgiana le-a asigurat congolezilor libertatea, dar nu si stabilitatea.  Dupa criza congoleza , Congo a trecut prin foamete, saracie extrema si  doua mari razboaie civile, in anii 1996-2008 murind peste 6 milioane de congolezi.
 • O alta colonie abandonata de Belgia a fost Rwanda.  Dupa revolutii, lovituri de stat si un razboi civil intre diverse triburi,  in 1994 a avut loc Genocidul Rwandanez in care au fost ucisi 1 milion in numai 100 de zile!

Imperiul Britanic - a avut doar cateva colonii  de succes ce au ajuns natiuni puternice si prospere dupa ce au fost eliberate de autoritatea britanica: Australia, Canada si Statele Unite ale Americii. Pentru ca restul coloniilor mai trebuiau lasate ceva timp sub conducere britanica , nefiind pregatite pentru suveranitate, multe ajungand sa fie devastate de razboaie, infractiuni, inegalitate sociala extrema,  analfabetism,  saracie extrema, foamete, epidemii,  dictatura si macinate de diviziuni si terorism.

 • Kenya a trecut prin insurgente si duce un indelungat razboi alaturi de Somalia impotriva insurgentilor islamici si teroristilor ISIS/Al-Qaida
 • Zimbabwe sau fosta Rhodesia   a dus o gramada de razboaie si a fost pana de curand condusa de dictatorul Robert Mugabe timp de 30 de ani
 • Nigeria a dus un razboi civil in care au murit 100 000 de oameni si a fost stapanita de dictatura militara, abia din 1999 fiind democratizata
 • Sudanul a trecut prin foamete extrema si  trei razboaie civile in care au murit peste 2 milioane de oameni, este stapanit de dictatorul  Omar al-Bashir de 30 de ani, acesta ducand un razboi sangeros in Darfur, fiind omorati peste 300 000 de oameni  si recent a fost divizat in doua state, separandu-se de acesta Sudanul de Sud.
 • Uganda a trecut printr-o serie de crize si razboaie precum razboiul Bush  unde au fost ucisi sute de mii de oameni,  ajungand si sub dictatura nemiloasa a  lui Idi Amin
 • Africa de Sud a avut o perioada prospera economic cat s-a aflat sub conducerea Apartheidului,  dar de cand comunistul  Nelson Mandela  a preluat puterea si populatia de culoare si-a luat tara inapoi, tara respectiva tot stagneaza, populatia alba fiind persecutata, si chiar un oras ca Cape Town risca sa ramana fara apa potabila.
 • Egiptul a fost o natiune decolonizata de succes datorita turismului si istoriei sale   cat a fost condus de  lideri precum  Nasser , Sadat si dictatorul  Mubarak , ca dupa primavara araba sa decada in anarhie, fanatism islamic si dictatura militara.
 • Irakul a fost si el colonizat pentru scurta vreme, ca dupa decolonizare sa fie condus fie de dictatori ca Saddam Hussein, fie de o democratie nefunctionala, ajungand sa fie amenintat permanent de insurgenti islamici si teroristi, fiind un adevarat focar de terorism.  Datorita interventiilor americane fara succes,  Irakul este din 1991, respectiv din 2003 intr-un permanent razboi.
 • Yemen a fost divizat , temporar unificat de Saleh, traversand perioade de foamete si razboi civil  intre tabere
 • India, cu toate ca e o putere regionala, este macinata de saracie extrema si de un indelungat conflict cu Pakistanul. Gandhi, daca ar mai trai azi, ar fi fost foarte dezamagit de starea natiei sale.
 • Myanmar, fosta Burma , a trecut printr-o serie de razboaie civile si dictatura militara.
 • Malaezia este astazi prima tara din Asia de S-E cu cea mai mare rata a infractionalitatii!
 • Palestina - nu cred ca mai e cazul sa vorbim si despre asta caci stim despre indelungatul conflict dintre palestinieni si israelieni
 • Guineea- iarasi o tara complicata de razboaie civile

Imperiul German:

 • Namibia a trecut printr-un razboi civil
 • Tanzania a dus multe razboaie de coalitie
 • Cameron a infruntat razboaie, rebeliuni si lupte cu organizatia terorista Boko Haram

Imperiul Francez -  cu toate ca a contribuit la crearea unor natiuni puternice precum SUA si Canada,  cele mai multe foste colonii  sunt si acum intr-un dezastru total.

 • Algeria - razboi civil cu sute de mii de victime
 • Siria- tara ajunsa sub dictatura familiei Assad, in prezent divizata in mai multe tabere, intre rebeli, regim , teroristii ISIS si Rusia,   si macinata de un razboi civil sangeros din 2011, rezultand 500 000 de morti
 • Libanul - razboaie civile si cu alte natiuni
 • Vietnam- trecut  printr-un indelungat razboi civil sangeros cu 4 milioane de victime  care a atras si interventia americana esuata, pana la urma fiind bolsevizata in intregime

Imperiul Italian

 • Libia- eliberata de sub control italian dupa cel de-al doilea razboi mondial, a ajuns sa tranziteze de la dictatura precum cea a lui Gadaffi la anarhie si razboi civil sangeros, riscand sa ajunga in mainile unor grupari de islamici fanatici
 • Etiopia ar fi singura tara  africana independenta  careia nu prea i-a priit colonizarea italiana, ajungand sa duca o serie de razboaie civile si infruntand perioade de foamete

Imperiul Portughez

 • Angola - razboi civil cu sute de mii de victime si   foamete
 • Brazilia -  independenta din 1822 si devenita o putere regionala, fiind anterior si un Imperiu , este inca aflata sub spectrul saraciei favelelor, coruptiei  si al epidemiilor tropicale

Imperiul Spaniol
Multe dintre fostele sale colonii sunt focare de infractiuni, crime, violuri , saracie si trafic de droguri, precum Mexic, Bolivia, Peru, Columbia,   Argentina sau ajunse niste dictaturi comuniste esuate precum Venezuela sau Cuba
Daca punem cap la cap toate razboaiele post-coloniale, insurgentele, loviturile de stat, revolutiile violente   din Africa si Asia decolonizate dupa 1950 :
Congo- 6 milioane
Etiopia- 2 milioane
Vietnam - 4 milioane
Nigeria - 3 milioane
Burundi- 300 000
Rwanda -1 milion
Sierra Leone- 120 000
Somalia- 300 000
Algeria - 2 milioane
Angola - 500 000
Sudan - 2 milioane
Irak - 2 milioane
Siria- 500 000
Papua- 500 000
Uganda - 500 000
Liban- 130 000


Cred ca ar rezulta cam 20 de milioane de victime din cauza razboaielor civile post-coloniale !
Mai adaugam vreo 10 milioane de morti din cauza foametei si saraciei extreme si rezulta cam 30 de milioane de victime de pe urma decolonizarii!  

Un adevarat genocid, un adevarat razboi mondial ce are loc in toata lumea a treia , respectiv in fostele colonii europene!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

... decolonizarea a fost un esec catastrofal, poate cea mai mare catastrofa geopolitica  a secolului 20  in ce priveste Asia si Africa.

 

Acum il numesti "decolonizare" ... daca traiai in acele zine cand s-au intamplat acele actiuni de decolonizare numiti "Lupta Pentru Eliberarea Coloniilor" sau lupta de sub jugul colonial, parea ceva protest comparat la ultima alegere presidentiala americana!!!   Realitatea a fost ca era si atunci o putere invizibila care punea gaz pe foc sa distruga Imperiile precum este si azi.  Asta nu se va opri niciodata!!!  Odata unui Stat ii merge bine toti sint impotriva daca ei nu pot sa ajunga pe acolo la inaltimi financiare.

 

Crezi daca englezii ramaneau in India, azi o duceau mai bine oamenii de pe acel subcontinent???

Ei putin au investit in India sau pe unde au tronat in comparatie cu cat au scos de acolo, asta este problema mare al cotropitorilor notorii!!!

 

La fel au facut si cu Lumea Noua, colonistii traiau in mizerie in Statele de azi la inceput ca totul trebuia sa mearga in Marea Britanie, din aceasta nemultumire cei de aici au luat  problemele in maini proprii si s-au rupt "pasnic" de la Imparatie.    Precis le-au transmis, daca vor taxe americane, sa vina sa le ia in persoana  :haha:

 

 

Asta a fost si in timpuri antice, nimic nou sub soare!!!

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
nu i-au mai vrut pe colonistii albi cei rai si s-au ales cu niste dictatori psihopati, despoti , corupti si criminali, mai naspa decat erau guvernatorii britanici, francezi si belgieni.

 


Cred ca trebuie sa fie foarte placuta libertatea asta pentru un   african emancipat:

 

 • sa traiesti doar  2 $ pe zi, fara oportunitati de avansare
 • sa fii privat de educatie elementara si de tratament medical
 • sa infrunti zilnic riscul ca tu sau familia ta sa fie ciuruita de gloante doar pentru ca are opinii diferite sau ca intreg satul tau sa fie ars sau sa fii torturat
 • sa ai o speranta de viata de 40 de ani
 • sa te nasti si sa cresti pe timp de razboi permanent intre triburi
 • sa nu ai acces la apa potabila, sa nu ai o alimentatie corespunzatoare
 • sa ai interdictia de a emigra
 • sa fii femeie mai aratoasa si sa risti zi de zi sa fii violata sau mutilata
 • sa nu ai cu cine vota , sa nu ai curent electric, utlitati, JUSTITIE care sa te apere de coruptie si infractiuni....oh, pai astea sunt deja LUX!
Cand vedeti  toti dictatorii astia care au condus tarile cu o mana de fier, inconjurati de LUX, masini bengoase si yacht-uri, palate cu piscine, cele mai frumoase negrese si garzi loiale, inca mai credeti ca  decolonizarea a meritat?

Si-au riscat vietile prin anii 50-60 si multi dintre africani au murit ca sa-i alunge pe colonistii albi din Africa si sa-i aduca pe "astia" la putere!

Pentru dictatorii  astia au murit in numele independentei! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top 20 Most Brutal and Ruthless Dictators in Africa

In viata mea au devenit toti "oameni mari"  imi aduc aminte de multi care au vizitat si Romania, ca mai lipsesc de pe lista cativa foarte feroce dar le-ai uitat sau n-ai auzit de ei.

 

Da' te-ntreb, care a fost diferenta intre ei si dictatorii romani???  eu n-am nimic bun de spus despre niciunul care a jupuit Romania!!!

 

Africa este un mare continent, Ceausescu a vandut echipament agricol unori tari de acolo, cu contract, in caz ca este atacat de popor, ei sa nimiceasca rasculatii romani. 

In acele zile cand el incerca sa iasa din Romania, africanii au vorbit lumii ca ei n-au cum sa atace Romania chiar daca ar dori foarte mult sa faca aceasta miscare. 

Care-i diferenta intre cruzimea lor si al albilor, ei negri africani au inventat sclavagismul si-l practica inca din antichitate.   

Si in biblie scrie de sclavi si nu era America implicat  :haha:  

 

Tradus din negru in alb: Iliescu a organizat lichidarea lui Ceasca sa fie el dictator, mai vrei ceva!!!  Nimic nu se va schimba niciodata cand e vorba de putere politica!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesant subiect. În opinia mea, totuși, subiectul e mai mult unul sociologic și filosofic.

 

Categoric faptul că decolonizarea a lăsat în urmă haos, în lumea a treia, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp. În alte zone, să recunoaștem, efectul n-a fost chiar dramatic.

Cu toate astea, în virtutea idealurilor umaniste și evoluționiste pe care actualmente le fluturăm, ideea e că tre să recunoaștem oricui dreptul la auto-determinare și eventual să-l sprijinim. 

Problema e destul de complicată...

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×