Sari la conținut
Forum Roportal
mudcrab

Evolutia Omului - sa ne cunoastem stramosii

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ideea din carte referitoare la ce spuneai mai sus era ca oamenii moderni si oamenii de neanderthal nu erau suficient indepartati pentru a nu avea urmasi comuni, dar nici nu erau suficient de apropiati pentru ca toti urmasii lor sa poata procrea la rindul lor. Cu alte cuvinte, multi dintre urmasii lor erau sterili, cum sint de exemplu bardoul si (de cele mai multe ori) catirul.

In plus, faptul ca au avut urmasi comuni nu inseamna neaparat ca au trait pasnic unii linga altii, ci exista si varianta unor raboaie urmate de violuri, luari de prizonieri sau de sclavi. Sclavia sexuala a existat dintotdeauna.

Oamenii sint in stare sa se omoare intre ei doar pentru ca au alte obiceiuri, vorbesc alta limba sau doar pentru ca se inchina altor zei. Faptul ca erau alta specie era un motiv sa-i exterminam efectiv, asa cum am exterminat o multime de specii de animale.

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru că mi-ai recomandat-o, am încercat și eu să culeg ceva impresii despre carte și despre Yuval Noah Harar, autorul acesteia . Am văzut că este profesor universitar de istorie, că are un doctorat de istorie, că practică meditația Vipassanā și că are o orientare homosexuală, fiind căsătorit cu prietenul lui  Itzik Yahav. Bun, asta mai puțin contează. Am înțeles că această carte s-a bucurat de un real succes. O singură remarcă aș vrea să fac, referitoare strict la problematica omului de neanderthal. Nu știu care anume a fost concluzia lui Harar, însă de la  la vremea când el și-a publicat cartea, adică în 2011, și până acum, întâmplarea a făcut că s-au făcut foarte multe descoperiri și au fost puse în evidență o serie de aspecte neașteptate cu  cu privire atât la omul de neanderthal, cât și cu privire la relația acestuia cu omul modern. Este indubitabil faptul că  1% - 4% din genomul populatiilor actuale din Eurasia provine de la omul de neanderthal. E greu de pus acest procent doar pe seama câtorva violuri.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua

Am venit cu trolatu si avtapicu

 

stramosii.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
On 3/14/2019 at 12:44 PM, Sherlock said:

Buna ziua

Am venit cu trolatu si avtapicu

 

stramosii.jpg

Mișto chestia, însă aici avem o mică inexactitate. Extraterestrul n-a f*tut maimuța sau mă rog, chiar dacă o fi f*tut-o, nu din această „uniune” a ieșit omul modern. Genul „homo” apăruse deja pe scena istoriei în momentul în care extratereștrii ajunseră colea. :laugh:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

altamura-man-lg.jpg

Altamura man, neanderthal descoperit in Italia. Fosilizat artistic in calcit.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Anul trecut au fost facute o serie de descoperiri care tin de evolutia omului.

Una din ele este ca neanderthalii sunt autorii catorva dintre cele mai vechi picturi rupestre. Nu sunt ce-i drept la fel de artistice ca cele facute de HS la Altamira sau Lascaux, dar totusi contin simbolstica. Recunosc ca nu prea inteleg de ce unii cercetatori contesta ca ar fi capabili de asa ceva, cand este cunoscut faptul ca aveau podoabe, deci simt artistic si posibil simbolistica aveau.

Tot anul trecut s-a descoperit un maxilar superior de HS, cu dintii inca atasati, in Israel, datat intre 177.000-194.000 ani in urma.

image.thumb.png.ef92f4d4d6966f4f65e04dcab8ec3e31.png

S-a mai descoperit si ca la  Olorgesailie exista urme de activitate de specii de homo erectus incepand inca de acum 1,2 milioane de ani pana acum 400.000, continuand cu urme de activitate HS arhaic si se remarca faptul ca avand in vedere provenienta materialului folosit pentru unelte, e posibil sa fi avut retele comerciale. S-a descoperit si ca foloseau pigment rosu si negru, inca nu e clar daca avea vreo semnificatie sau nu.

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

O noua specie de homo a fost descoperita in Filipine, pe insula Luzon. Sunt mai multe fosile de oase de la trei indivizi, doi adulti si un copil, care prezinta caracteristici apartinand mai multor tipuri de homo sau stramosilor sau, unele primitive asemanatoare cu australopitecii, cum e forma falangei, dentitia insa avand o combinatie de asemanari la nivel morfologic - premolarii cu Homo erectus sau australopitecii, iar molarii cu Homo sapiens - ceea ce mie personal mi se pare foarte tare. Marimea dintilor sugereaza  ca ar putea fi vorba de o specie de talie mica, ca Homo floresiensis. A fost datat acum 50-67.000 de ani si a fost contemporan cu homo sapiens in zona.

Legat de stramosii acestui Homo Luzonensis, trasaturile lor primitive care indica catre australopiteci pun un semn de intrebare daca descind din Homo erectus care au iesit din Africa sau daca a existat  si un out of Africa chiar al australopitecilor, sau daca sunt urmasii unui Homo erectus asiatic. Ideea e ca prezinta trasaturi primitive anterioare H. Erectus. la un moment destul de tarziu, cand aparuse deja homo sapiens. Ceea ce este sigur e ca nu apartin niciunei specii din cele cunoscute.

 

Editat de Enki
  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Un filmulet care aduna ce inseamna fosilele stramosilor omului incepand cu acum 7 milioane de ani, foarte bine realizat. Urmariti jos timeline-ul, suprapunerile si zonele unde apar fosilele de la diferite specii de homo - fiecare are atribuita o culoare pentru a fi mai usor de urmarit.

 

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

http://paleontologyworld.com/paleontologists-curiosities/homo-sapiens-may-have-had-several-routes-dispersal-across-asia-late?fbclid=IwAR0SSad6t1luJBGnWkdblUG4zEeisnDPAFY0cAXMBgwJ5mcCA8l7zlkNsiE

 

Despre posibile trasee urmate de Homo Sapiens cand a iesit din Africa

Dupa ce a plecat din Africa, Homo sapiens s-a raspandit pe continentul Asiatic in timpul Pleistocenului tarziu, dar nu se cunosc exact rutele urmate de specia noastra. Majoritatea modelelor presupun ca desertul Gobi si muntii Altai din Asia de nord si centrala constituiau bariere de netrecut in drumul lor spre est, sasa ca cercetarile arheologice au neglijat acele regiuni in favoarea unor trasee aparent mai favorabile mai in nord sau mai in sud.

Totusi, datele care recunostituie clima in nordul si centrul Asiei in pleistocenul tarziu arata ca desi in perioada glaciara acele rute erau imposibil de trecut, in perioadele mai calde interglaciare populatia umana ar fi putut trece pe acolo, pe cel putin trei rute, care urmeaza cursurile unor rauri. Raman de explorat aceste zone pentru a vedea daca au fost folosite de homo sapiens

imageproxy.php?img=&key=9d4351ce7ea3773cimage.png.131ed6d0e1737ed8374210cf7f30c30f.png

The three routes from the “wet” simulations and the single route from the “dry” simulation are presented together in conjunction with palaeoclimatic extents (glaciers and palaeolakes). Sites: 4. Obi-Rakhmat, 5. Shugnou, 8. Denisova, 9. Ust-Karakol, 10. Kara-Tenesh, 11. Kara-Bom, 12. Luotuoshi, 14. Gouxi, 15. Lenghu 1, 17. Chikhen Agui, 18. Tsagaan Agui, 19. Tolbor 4, 20. Kharganyn Gol 5, 21. Orkhon 1 & 7, 22. Makarovo 4, 23. Kandabaevo, 24. Varvarina Gora, 25. Tolbaga, 27. Shuidonggou 1, 28. Shuidonggou 9, 42. Yushuwan, 70. Shibazhan (75075). I. ‘Altai’ Route, II. ‘Tian Shan’ Route, III. ‘Tarim’ Route, IV. “Revised Overland’ Route. Base map raster is from naturalearthdata.com.

Editat de Enki
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×