Sari la conținut
Forum Roportal
mudcrab

Cum va fi deceniul urmator ? Cum vor arata anii 2020?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Mai e putin pana in 2020.  

 

Dar dupa parerea mea, deceniul urmator va fi mult mai dificil decat  ultimele doua decenii.   Pentru ca multe probleme globale izbucnite din 2000 incoace vor escalada laolalta si simultan  tocmai in deceniul urmator. 

Exista teoria Strauss-Howe, teoria generatiilor, care prezinta istoria omenirii ca pe o serie de cicluri.  Fiecare ciclu cuprinde patru generatii (profetica, nomadica, eroica si artista) si patru perioade (cea a prosperitatii , cea a trezirii, cea a destramarii si cea a crizei).

La fiecare ciclu, societatea este la inceput una unita, solidara, puternic intarita, iar autoritatile au control deplin asupra populatiei. Treptat insa, populatia doreste emancipare si independenta si devina una divizata pana cand autoritatile guvernamentale pierd controlul.  Se manifesta individualismul, apar diverse categorii sociale/etnice/culturale diferite si se manifesta conflicte intre majoritate si minoritati, precum si intre generatii,   pana cand societatea se erodeaza si totul o ia razna.

Se ajunge fie la o criza, fie la un razboi. 

Apoi, dupa incheierea crizei/razboiului, o noua ordine mondiala este instaurata, iar autoritatile preiau din nou controlul total asupra populatiei, incepand un nou ciclu care se va incheia la fel.  

S-a intamplat dintotdeauna, de fiecare data cand un imperiu a rasarit, a prosperat, a intrat in declin si a colapsat.

 

Conform teoriei, noi traim in Ciclul Milenial de mai bine de 75 de ani, de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial incoace si s-ar parea ca ne aflam in pragul unei perioade de criza din 2001/2008 incoace, de la atentatele de la 11 septembrie si crahul de pe Wall Street. 

 

Geopolitic vorbind,  traim intr-o Ordine Mondiala fondata de Churchill, Roosevelt si Stalin  in Conferinta de la  Ialta in februarie 1945 care stabilea sferele de influenta si suprematia a doua mari superputeri: SUA si Rusia, si transformarea Europei dintr-un centru de mari imperii coloniale intr-o tabla de sah si o piata de desfacere pentru cele doua superputeri. 

 

Acum, de cand cu ascensiunea Chinei si declinul suprematiei americane,  s-ar parea ca Ordinea Mondiala Ialtista e pe care sa se incheie si sa fie instaurata o Noua Ordine Mondiala din 2020-2030 incolo. 

 

Harta lumii va arata total diferit fata de cea cum o stim acum.  

 

 

 

1. Terorismul islamic se va amplifica

Cu toate ca gruparile teroriste al-Qaida si ISIS au fost oarecum neutralizate, terorismul islamic inca n-a fost doborat, si dimpotriva, castiga noi adepti pe zi ce trece, majoritatea fiind fie musulmani fanatici, fie chiar si oameni frustrati pe societatea moderna.  In anii 2000, razboiul impotriva terorismului a fost unul de gherila. Din 2015 incoace, de cand a inceput seria de atentate in marile capitale europene (de la atacuri armate la folosirea camioanelor si intrarea in zone aglomerate), razboiul a devenit unul urban si asimetric, multi fanatici musulmani  infiltrandu-se in randul populatiei , devenind adevarati agenti diabolici ai mortii. Sa nu uitam apoi de abuzuri si tentativele de viol.   

Si daca ISIS va disparea azi, maine va aparea o alta grupare terorista mobila si mai  cameleonica.  Si posibil una mai periculoasa si chiar dispusa sa foloseasca arme biochimice.  

E de asteptat ca in deceniul urmator, marile orase europene sa devina adevarate fronturi de lupta din nou  dupa  al doilea razboi mondial......

 

 

2. Un nou Razboi Mondial va incepe in Europa- dar nu unul   intre natiuni....ci intre cetateni!  

Ne-am tot asteptat ca Al Treilea Razboi Mondial sa fie unul nuclear, unul final, marele razboi care sa incheie razboaiele pentru totdeauna si chiar sa duca rasa umana la anihilare totala. Asta nu inseamna ca o sa fie asa.   Pana la urma, poate ca presedintii Rusiei si Americii au valize nucleare, dar asta nu inseamna ca au si autoritatea absoluta  de a declansa un razboi nuclear.  Multi uita ca la mijloc se afla serviciile secrete si elitele militare de comandanti, niste cercuri influente unde nu intra orice nebun sau maniac care sa doreasca anihilarea civilizatiei umane, sa nu uitam apoi de finantatorii care au investit in alegerea si campaniile lor electorale, dar marile corporatii mondiale care sunt adevarate imperii financiare si detin mai multa putere si control asupra tarilor acestora decat o detin guvernele. 

Pana la urma, credeti ca elitele globale si-ar dori sa-si petreaca pentru tot restul vietii intr-un buncar inghesuit, fie si el de lux? 

Dar urmasii lor care vor fi nevoiti sa locuiasca in buncare pentru mii de ani de acum inainte pana se risipesc radiatiile de la suprafata terestra ce vor spune?

Deci, stati fara grija pentru ca nu va fi niciun razboi nuclear. 

Insa chiar si asa, tot ar trebui sa ne ingrijoram pentru ca un potential viitor razboi mondial nu va fi deloc conventional , ci unul indelungat, crunt si foarte confuz avand in vedere ca multe elemente din  populatia musulmana, chiar si daca prezinta 5% din populatia europeana, sunt capabile sa starneasca foarte mult HAOS si violente. 

Vor exista doua sau mai multe tabere:

  • Europenii Social-Liberali Progresisti care vor o Europa pasnica si variata, isi doresc Diversitate Multiculturala
  • Europenii Crestin-Conservatori Nationalisti  care considera ca valorile europene au fost intinate prin corectitudinea politica si vor restabilirea Europei ca pol de mari puteri, poate chiar revenirea la colonialism , de asta si vedem acum multi politicieni xenofobi si eurosceptici aflati in ascensiune si care capata popularitate in randul electoratului dezamagit de politicile social-liberale  de la  Bruxelles
  • Imigrantii Musulmani moderati care vor sa se integreze pasnic in societatea europeana, sprijiniti de europenii progresisti 
  • Musulmanii fanatici care vor sa domine Europa si sa importe Sharia si stilul lor de viata de acasa in Europa
  • Rusii care evident va sta la panda sa urmareasca evolutia situatiei , sperand sa obtina ceva castiguri teritoriale, ba chiar sa includa Europa in a lor Uniune Euroasiatica, proclamandu-se drept Salvatoare 
  • Turcia- posibil sa joace si aceasta un rol, cu toate ca multi profeti ortodocsi fanatici anunta de mult un nou razboi ruso-turc si spera ca cat mai de curand, Constantinopolul (Istanbulul de azi) sa fie reocupat de crestini 

Practic, un razboi mondial in Europa va fi nu intre natiuni, ci intre mai multe categorii sociale si etnice, o serie de razboaie civile crunte si indelungate in care cetatenii se vor apara si vor lupta cu diverse arme rudimentare, desi e posibil ca violentele sa escaladeze in asa hal incat sa se ajunga la folosirea a unor atacuri biochimice izolate efectuate de teroristi.Aceste razboaie civile vor dura de la cativa ani la zeci de ani, probabil nefiind de anvergura celor doua razboaie mondiale, dar suficient sa provoace multe distrugeri, multe victime  si sa schimbe viata in totalitate. 

De asemenea, e de asteptat ca din cauza inrautatirii situatiei economice  sa izbucneasca conflicte sangeroase intre guverne si cetateni.  Am vazut cu totii in anii 2010 cand mullti cetateni protestau impotriva masurilor de austeritate si protestele violente  erau inabusite brutal de armatele de jandarmi in Grecia, Germania, Marea Britanie, Romania,  Italia si Spania. 

Ce-i drept, ramane de vazut cum vor fi rezolvate problemele etnice din Europa avand in vedere ca vor avea loc schimbari geopolitice de mare importanta. 

Un imperiu dispare, un nou imperiu apare!  

Din pacate, nu America va fi cea care ne va salva din nou.   Din pacate,  existenta Uniunii Europene si a monedei euro pe termen lung au o soarta incerta.  

 

 

3.Declinul Statelor Unite ale Americii. China devine superputerea nr.1 a planetei si imperiul secolului 21 ! 

 

SUA se afla intr-o situatie dificila economic si social ca si UE. Zi de zi sunt dezbatute subiecte sensibile precum conflictele dintre afro-americani si albii americani, problema imigrantilor hispanici ilegali, conflictele dintre generatii, conflictele dintre conservatorii republicani si democratii progresisti.  

Au fost publicate ceva stiri alarmiste care indicau ca in viitorul apropiat, Statele Unite vor fi devastate de un nou razboi civil , de data asta dintre centru si sud (Rust Belt) predominate de albi, conservatori si republicani si ambele coaste de est si de vest predominate de democrati si minoritatile etnice. 

Cu toate ca Donald Trump incearca sa se prezinte ca un presedinte mai performant decat au fost ultimii patru presedinti, situatia din SUA e inca dificila, iar "visul american" a devenit unul iluzoriu.  

De curand, criza din 2008, care a fost mai degraba frumos ambalata si ascunsa sub pres sa nu o vada nimeni decat rezolvata prin a taia radacina raului si de a strange cureaua, a reizbucnit. 

Politica tiparnitei implementata de FED si administratia stangista Obama nu mai are efect, plus ca Statele Unite sunt scufundate in datorii. 

 

Si iata ca la rasarit, un dragon chinez se trezeste dintr-un indelungat somn, gata sa preia fraiele omenirii. SUA si China se afla demult intr-un razboi economic. 

Dar nu vorbim neaparat de un razboi dintre americani si chinezi.

Ci de americanii autohtoni vs americanii plecati in China, fugiti din SUA din cauza fiscalitatii, de dorinta de a face profit rapid, fara sa mai fie deranjati de sindicate, de angajati pretentiosi care cer drepturi si bonusuri sporite,  preferand oricand modelul economic de productie chinez, lasand totul in seama unei forte de munca ieftina si pe productia si vanzarea unor produse ieftine in masa care au cucerit Occidentul. 

 

Ramane de vazut cum se va purta America pe plan militar avand in vedere ca inca mai are baze militare si trupe in multe state ale lumii, avand libertate de miscare mai pe tot globul, plus ca americanii mai au un as in maneca: tehnologia cibernetica si cea a inteligentei artificiale...  

 

 

 

4. O noua rasa: ROBOTII

In anii 2000-2010, tabletele , internetul, retelele sociale, telefoanele inteligente cu ecrane tactile, criptomonedele virtuale,  dronele,  castile virtuale si computerele performante au devenit tot mai prezente in vietile oamenilor. Ce parea SF in anii 1980-1990 s-a realizat in acesti ani. 

Cum vor arata anii 2020 insa?Dar anii 2030? 

Dimineata, ca orice cetatean flamand, ma duc sa-mi iau masa la un supermarket. Imi aleg toate produsele, ma duc la casa de marcat cu cosul, imi scanez de unul singur produsele la un scanner si am plecat. Asta pentru ca s-au inventat scannere de tip Amazon Go care odata ce mi-am scanat produsul, automat printr-o aplicatie telefonica, am platit achizitionarea acestora. In alte locuri probabil ca voi plati cu o simpla bratara cu un microcip implementat.    

In loc de paznici vor fi camere video si sisteme de alarma, supravegheati de echipe de interventie care vor veni numai in caz de urgenta.  

Simplu si usor. Fara paznici, fara casierite.  La fel si la oricare fast-food,  cer un anume meniu unui computer cu AI si acesta va transmite comanda unei aparaturi robotice care imi  va prepara hamburgherul   cu multa indemanare si iscusinta in timp record. 

La scoala,....de fapt, care scoala.....mai degraba acasa , in plina era a Wikipediei si Google,  elevii vor acumula cunostinte si informatii de pe tablete si notebook-uri,   indrumati de profesori prin Skype si You Tube. Fara diplome, examene, ci doar simple evaluari online prin care viitorii angajati isi vor putea demonstra nivelul lor de inteligenta si competente. Gata cu birocratia si discipline gramada impuse, gata cu diplomele, scolile de stat  si universitatile inutile.  Se va invata fie din pasiune orice stiinta umanista, fie se va invata informatica strict pentru un job bine platit.   5 miliarde de oameni vor avea acces la internet.  Probabil ca vor aparea aparaturi cu care sa scriem texte la comanda gandurilor.  

Ecranele tactile si holografice vor deveni obiecte de uz pentru cetatenii de rand. Fiecare ar putea sa aiba un sistem de Home Cinema cu monitoare de 8K.

Vor fi construite proiecte arhitecturale ambitioase de la cai ferate cu trenuri de mare viteza pe distante uriase pana la cladiri zgarie-nori cu inaltimi de 1 kilometru si probabil chiar hoteluri subacvatice. 

Tehnologia imprimantei 3D va fi accesibila maselor.   

S-a terminat cu presa mainstream si cea televizata, acum ca orice cetatean alfabetizat si cu  un cont pe Facebook va deveni un JURNALIST INDEPENDENT VOLUNTAR, avand posibilitatea de a analiza si interpreta evenimentele petrecute si de a le prezenta in format video pe You Tube. 

Ca divertisment, oamenii vor volosi tehnologia hologramei in sali sau camere de simulatoare video,  explorand diverse lumi digitale. 

Oamenii cu afectiuni grave vor putea fi operati mai usor cu  noile tehnologii medicale si datorita folosirii celulelor si organelor stem, a nanobotilor si a protezelor cibernetice biomecanice care sa inlocuiasca membrele amputate. Posibil sa se gaseasca leacuri si tratamente pentru boli care nu pot fi vindecate in prezent, poate chiar sa se gaseasca tratament pentru orbire sau chiar ochii bionici. 

Media de viata va creste in occident de la 70 la 80 de ani, si posibil ca si varsta de pensionare sa creasca defel. 

Legumele si fructele vor fi tot mai mult modificate genetic ca sa asigure hrana indestulata pentru populatia globala aflata in crestere, posibil chiar sa se gaseasca inlocuitori pentru carne ca soia, fructe de mare, peste sau chiar INSECTE. 

Vor fi inventate automobile electrice si mijloace de transport cu pilot automat, posibil chiar automobile zburatoare care vor fi insa rare si foarte scumpe. 

Incepe sa apara o noua rasa: ROBOTII, care devin lucratori comerciali si aranjatori de marfa, mineri, constructori si fabricanti de transporturi, medici, curieri, receptioneri, paznici, actori, sportivi, taximetristi,  fermieri, poate si programatori si cantareti datorita evolutiei Inteligentei Artificiale, capabila sa-si creeze de una singura programe de software si sa compuna cantece, poate chiar sa creeze jocuri video.  

Si de ce nu, chiar exista posibilitatea ca oamenii singuratici sa se cupleze cu roboti, in prezent, modelul robotic Harmony folosit pentru sex costand intre 6000 si 15 000 dolari. Multi oameni instariti isi vor construi case inteligente pe baza tehnologiei "glass".   

Pana si aspectul multor orase va fi modificat.  

 

Cu toate astea, nu toti vom avea acces la acestea! 

 

 

 

5. Clasa de mijloc va disparea si vor exista doar cei foarte saraci si cei foarte bogati

Companiile gigantice care impun monopol, criteriile mai aspre la procesele de angajare,  recruterii mai selectivi, directori mai manati pe profit rapid, chiriile tot mai scumpe, preturile alimente si carburanti tot mai crescute, plus ca munca depusa pentru a fi promovat intr-un post de conducere s-a triplat. 

Somajul va fi tot mai crescut si nu se stie cat de capabile vor fi guvernele sa gestioneze aceasta problema.

Orasele ar putea deveni adevarate focare de razboaie civile, foamete, saracie si epidemii globale.  

Tot ce ni se parea accesibil ar putea deveni un LUX, de la curentul electric pana la produsele de carne si chiar electronicele.  Criza economica indelungata isi va spune odata si odata cuvantul, iar nota pentru siesta din ultimii ani  o sa vina si ea. Ati observat ca inflatia din ultimii ani  duce preturile si taxele doar in sus.

Sa nu uitam apoi cat de fragila e civilizatia noastra moderna bazata pe petrol. 

Nu e vorba ca zacamintele de petrol vor fi epuizate in totalitate, ci de sistemul de distributie avand in vedere ca populatia creste, automat si cererea de masini si carburanti, iar oamenii devin tot mai consumatori si mai lenesi si producatorii sunt tot mai putini. 

 

Exista totusi o solutie: sa fabricam cat mai rapid tehnologia fuziunii nucleare care sa ne asigure macar energie infinita si gratuita si un sistem de productie automatizat , adica roboti care sa munceasca in locul nostru  in toate marile orase ale lumii  avand in vedere ca  energia solara si cea eoliana nu sunt niste alternative sustenabile. 

Pentru tarile din lumea a treia, apa potabila va deveni mai valoroasa decat petrolul si se vor duce razboaie pentru ea.  

E de asteptat ca valul de imigratii din orient in Europa sa se intensifice din cauza desertificarii.  

Din cauza imbatranirii populatiei si reducerii natalitatii in randul populatiei albe, pensiile vor deveni ceva  SF  sau va creste varsta de pensionare.

In orice caz, anii 2020 ar putea fi anii in care populatia alba ar putea deveni minoritara.

 

 

6. Clima va deveni tot mai neinduratoare cu noi

Poate ca nu poluarea e vinovata in totalitate de schimbarile climatice, ci Soarele insusi care traverseaza o perioada de ciclu foarte atipic daca ne uitam la evolutia activitatii sale (sa speram ca nu va veni o furtuna solara geomagnetica care sa ne lase fara curent electric). 

Dar suntem in mare parte vinovati pentru defrisarile in masa, desertificare,  poluarea oceanelor, erodarea solului, si automat am influentat curentii oceanici si cei atmosferici.

Din cauza asta, vom avea tot mai multe uragane, cicloni,  tornade si furtuni violente de la an la an.

 

De aceea, trebuie o solutie si in privinta asta, fie fuziune nucleara, fie construim in masa centrale atomice care sa ne asigure energie destula si sa reciclam resursele.  

 

 

 

 

7. Harta lumii va arata cu totul altfel in 2030 

 

China va deveni o superputere, asta este cert, daca nu se va intampla ceva neprevazut. 

 

Ramane de vazut cum va evoluat situatia in SUA si UE care sunt in plina decadere si aflate in pragul unor tensiuni sau conflicte civile interetnice si multiculturale.  Daca Statele Unite vor ramane un actor major sau chiar puterea suprema pe glob, daca UE va continua sa existe in forma actuala sau se va transforma in Statele Unite ale Europei,  si ramane de vazut cum va evolua situatia Marii Britanii care pare sa se duca doar in jos, candva fiind cel mai mare imperiu colonial din toate timpurile din 1840 pana in anii 1940 cand a inceput procesul de decolonizare, perioada respectiva fiind secolul Marii Britanii sau Epoca Victoriana  cand era o superputere si exista atunci o alta ordine mondiala. 

 

Sub semnul intrebarii ramane si viitorul Rusiei in epoca post-Vladimir Putin, daca federatia va ramane in continuare unita si Uniunea Euroasiatica Economica va deveni un actor major in lume alaturi de BRICS si va putea chiar sa anexeze intreaga Europa , sau daca Federatia Rusa se va destrama in multe republici oligarhiste si natiuni separatiste rivale, ceea ce nu va insemna ceva bine pentru occident daca niste ultranationalisti pun mana pe niste lansatoare nucleare, pe langa care Kim Jong Un sa devina mic copil.  

 

India va deveni tara cu cea mai mare populatie, devenind o noua rivala directa  a Chinei. 

BRICS are potentialul de a depasi statele membre G7. 

Multe state emergente ar putea aspira la statutul de puteri regionale precum ceva state din Africa ca Nigeria sau Africa de Sud, dar chiar si din Europa de Est (Polonia si Grupul de la Visegrad), detronand statele decadente si islamizate din Europa Vestica.  

Brazilia reprezinta iarasi un mega-potential geopolitic. 

Ramane de vazut  cum se va modifica   harta orientului mijlociu si apropiat, daca apare Kurdistanul ca stat , cum va evolua Irakul postbelic  si cine va castiga concurent si se va afirma ca putere regionala  : Arabia Saudita, Turcia sau Iranul . Conflictul din Siria va fi rezolvat doar daca va fi impartita in trei teritorii  pentru crestini, sunniti si siiti.  

 

 

In orice caz, in 2030 va incepe o noua Ordine Mondiala diferita de cea instaurata in 1945! 

 

 

8. Cursa spatiala reincepe

Datorita eforturilor depuse de companii private aerospatiale ca Elon Musk,  pamantenii isi vor reorienta atentia spre explorarea spatiala. 

Elon Musk a planificat ca in 2022-2027 sa trimita astronauti pe Marte.

De altfel, marile agentii spatiale ca ESA, NASA, Rocosmos, JAXA si CNSA au planificat sa construiasca baze permanente pe Luna in urmatorii 10 ani.  

Sunt diverse companii private care vor sa trimita statii spatiale care sa serveasca drept hoteluri spatiale pe orbita Pamantului,  turismul spatial devenind un nou stil de viata. 

 

Daca e asa, atunci ne asteapta un deceniu de pomina, mult mai captivant si mai interesant decat a fost acest deceniu. 

Editat de mudcrab

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

China va deveni o superputere, asta este cert, daca nu se va intampla ceva neprevazut. 

 

Ma faci sa rad, e cert ... daca nu se va ....  :haha:   daca si cu parca!!!

 

La astea la scoala de descifrat biblia te educa???   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ma faci sa rad, e cert ... daca nu se va ....  :haha:   daca si cu parca!!!

 

La astea la scoala de descifrat biblia te educa???   

Tu faci misto de mine?  :angry:  :x:  

In afara sa faci caterinca sti sa aduci si ceva constructiv forumului?

 

 

 

Cat despre China:

Potential superpowers - Wikipedia

 

China's Rise to Global Economic Superpower | HuffPost

 

China reveals plan to become world's biggest superpower within 30 years | The Independent

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu mereu ma uit cine spune NEWS-ul si pe urma ma arunc pe spate!!!

Niste democrtati si din State mereu vad pe Chinezi in sus, ca si Canadienii dar habar n-au acei jurnalisti care-i punctul forte a fi mare si tare!!!

 

OBama domina Planeta Terra cu maimuta de nevasta-sa si rastoarna tot ce le pica-n cale ... nu citesti zilnic, ba marea doamna klinton care predica impotriva scolarizari copiilor si alte bazaconii.   Sa incep sa plang ce puternica este, sau dau un raspuns pe merit.

 

Economia Chinei este tare ca Americanii cumpara marfurile care-s foarte bune, nu se compara cu cele pe care le vinde in Romania de exemplu, ca altfel n-ar avea ce sa manance, cine crezi ca le furnizeaza orezul de toate zilele???  Rusii  :haha:  ... mai gandeste-te putin.   Daca Trump renunta la țoale de lux chinezesti si americanii vand haine lumii, unde crezi ca va fi China a doua zi??? ca Putin nu prea-i dupa perteceri hollywoodiene iar Indienii-si creaza pe ale lor.  Mai au chef de fabricat arme???


Daca pentru tine sursa HuffPost inseamna ceva, pentru mine absolut NIMIC, doar pentru slabi la minte scrie sa le fie frica de khilarry, religiosii mai ales voteaza cu ei.


Ca sa clasifici Statele Unite intre tarile planetei, trebuie sa locuiesti aici, si sa fi activ in viata de toate zilele, nu la citit verseturi din biblie cu broboada-n cap, dupa dealuri in catune pe unde s-au mutat pocaitii sa n-aibe nimic cu "lumea" ca Primaria nu le-a dat voie sa-si construiasaca in limita orasului o biserica cum vor ei, doar la o distanta oarecare de la capatul judetului.  Copiii sint educati doar acasa.  N-au nevoie decat de d-zeu.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×