Jump to content
Forum Roportal
The Unknown

A murit Paul Bocuse, părintele gastronomiei franceze

Recommended Posts

Paul Bocuse, supranumit "papa" gastronomiei franceze pe care a reprezentat-o cu atâta măiestrie în întreaga lumea, a murit la 91 de ani, potrivit unui mesaj postat sâmbătă pe Twitter de ministrul francez de interne Gérard Collomb şi citat de AFP.


Paul Bocuse s-a stins din viaţă în celebrul său "han", L'Auberge du Ponte de Collonges, din apropiere de Lyon (centru-est), potrivit unui anunţ făcut de un bucătar şef din Lyon şi un apropiat familiei.


Chef Bocuse suferea de mulţi ani de boala Parkinson. 


Considerat "tatăl artei culinare din Franţa", Bocuse a fost totodată un ambasador al gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, care spre deosebire de bucătăria franceză tradiţională pune accentul pe simplitate şi pe prospeţime în calitatea ingredientelor.


În 1961, statul francez i-a acordat numeroase distincţii şi titluri precum Legiunea de onoare.


Americanii îi recunosc de asemenea meritele iar Culinary Institute of America i-a acordat titlul de "Bucătarul secolului".


A devenit celebru pentru restaurantele sale de lux, mai ales Auberge du Ponte de Collonges de lângă Lyon, în care şi-a încântat oaspeţii timp de mai multe decenii.


În 1987, Paul Bocuse a lansat prima ediţie a unei competiţii culinare menite sa descopere şi să promoveze tinerele talente din gastronomie.


În prezent, Bocuse D'or, este echivalentul Jocurilor Olimpice în materie de gastronomie şi cea mai riguroasă competiţie gastronomică din lume. La fiecare doi ani, cei mai buni tineri chefi din lume se strâng la Lyon şi se întrec în faţa a 24 chefi deja consacraţi.


Agerpres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×