Sari la conținut
Forum Roportal
mudcrab

Filmele SF incotro?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Genul SF in cinematografie a luat nastere in 1902, odata cu lansarea filmului A Trip to the Moon, inducand publicului dorinta de explorare spatiala.In 1927 s-a lansat Metropolis care prezenta un oras intr-un viitor apropiat distopic.In 1931, filmul Frankestein arata spectatorilor ce se intampla cand te joci aiurea de-a Dumnezeu.
 
Prin 1940-1960, se faceau foarte putine filme SF timide cu tematici gen invazii extraterestre, calatoria in timp si calatorii spatiale, oamenii cu mentalitatea de atunci interactionand cu necunoscutul, multe dintre ele fiind inspirate dupa romanele lui H.G. Wells ("Time Machine" , "The War of the Worlds" )sau inspirate dupa romanele lui Jules Vernes (From the Earth to the Moon,20,000 Leagues Under the Sea, Journey to the Center of the Earth)  . Nu erau efecte spectaculoase, dar secventele in care oamenii intalnesc niste vizitatori extraterestri ori exploreaza medii misterioase inca mai  provoaca fiori.Cele mai celebre filme de atunci au fost  The Day The Earth Stood Still din 1951,  Forbidden Planet din 1956   si 2001: A Space Odyssey din 1968, care relevau anumite aspecte precum Inteligenta Artificiala, explorarea spatiala, tehnologia, existentialismul si viata extraterestra. Mai ales 2001: A Space Odyssey a redat exceptional traiul in spatiu. Serialul Doctor Who a abordat ideea calatoriei in timp si efectele schimbarii cursului istoriei. 
 
De prin 1970-1980, serialul Star Trek (1966)  si filmele Star Wars(1977) au revolutionat genul, punand accent pe batalii spatiale, telenovele space opera, tehnologii avansate, personajul principal care se considera un ales sa lupte impotriva raului (Luke Skywalker) sau sa exploreze universul (Captain James Kirk),  povestea capatand proportii galactice (in sensul ca actiunea nu se mai petrecea intr-un singur sau mai multe sisteme solare, ci in intreaga galaxie).Filme ca Planet of the Apes (1968),  Alien (1979) , Blade Runner (1982) si The Terminator (1984) nu s-au avantat atat de tare in spatiu, dar au prezentat in schimb un viitor intunecat, murdar si haotic, in care extraterestrii si robotii sunt prezentati ca ostili si periculosi, dar au fost filme ca ET (1982) sau  Close Encounters of the Third Kind (1977) ce prezentau extraterestrii ca fiind prietenosi.Back of  the Future (1985) a incercat sa ne arate consecintele unei calatorii in timp.
 
De prin 1990, filmele SF au luat o alta intorsatura  cand a fost lansat  Stargate (1994) care prezenta ideea ca extraterestrii stravechi au contribuit la crearea oamenilor. Ulterior, odata cu aparitia lui World Wide Web si dezvoltarea ciberneticii si a geneticii , filme ca Tron (1982), Total Recall (1990)   prezentau interactiunea dintre om si Inteligenta Artificiala, sau filme ca Jurassic Park (1993) aborda ideea reinvierii unor creaturi preistorice ori  filme SF   in care sunt redate mai detaliat efectele catastrofelor,  ca Armageddon (1997) sau  Independence Day (1996). Filme ca   Matrix  (1999)  au incercat sa ne arate o realitate cu totul din alta perspectiva, ca realitatea in care traim s-ar putea sa nu fie tocmai realitatea.Din 2000 au aparut filmele SF cu ceva comentarii politice ca A.I., Minority Report, Sunshine, District 9, Children of Men.  Cam de atunci, filmele SF au inceput sa faca profit fabulos, ca Avatar (2009)  care reda spectaculos o lume extraterestra.
 
Din 2010, filmele SF incearca sa puna simpli oameni in situatii dificile pentru a-si depasi limitele, precum  Gravity (2013), Elysium (2013), Interstellar (2014),   The Martian (2015), Arrival (2016) si Passengers (2016),  fie redau umanitatea tot mai dependenta de tehnologie  precum  Transformers, Pacific Rim, Alita: Battle Angel,   fie filme cu ceva scenarii si idei mai  indraznete ca   Inception(2010),Riddick, Ender's Game,  Edge of Tomorrow    ...  sau sunt refacute filme vechi care au avut succes pentru a scoate profit de pe urma audientei nostalgice.
 
Oare incotro se indreapta filmele SF?  
 
Ce filme SF urmeaza sa vedem din  anul 2020 incolo?

https://www.youtube.com/watch?v=vpO8sZDxOGI

Editat de mudcrab
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ce filme SF urmeaza sa vedem din  anul 2020 incolo?

 

Vor inventa ceva fantezistii canadieni daca americanii n-o sa mai aibe idei, care defapt este pompat de situatiile politice, de razboaiele putrate si cazurile ivite pe teren sau in aer daca vom avea vre-un eveniment astral deosebit.  Un vas spatial mai aparte ca mereu se lucreaza la formele avioanelor de spionaj si al armelor, uniformelor.  Cu un pic de decoratie adaugat intr-un loc vizibil, orice uniforma serioasa devine articol de moda din alta lume.   O epidemie creaza panica destula, iar cei care lucreaza cu infectatii sint bine echipati, exact ca extra-terestri, nu mai e nevoie de fantezie, doar o vizita intr-un spital unde este interzis vizitarea ... in laboratoarele mari subterane.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×