Sari la conținut
Forum Roportal
Canaris2

Varianta Churchill , varianta balcanica

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Istoricii   moderni lasa   sa   se    inteleaga ca   pacea care   s-a   semnat cu   abandonarea  Europei   de   Est in  sfera

svotieca a    fost     impusa  in   mod   fatal de    pozitia    geografica    a    acesteia.

Nimic   mai   fals.Premierul   Marii   Britanii    W Churchill  inuise   intentiile sovieticilor si   concepuse    un    plan   de   salvare     a    tarilor est  europene.Planul  prevedea  atragerea   Turciei   in   razboi si  debarcarea   aliatilor   in  Balcani   in    primavara   lui   `43.In   acest    caz   sovieticii   nu   mai   aveau    pretextul   inaintarii    pina     in    inima    Europei ,  si   a    comunizarii    intregiii    zone.

 

Redau    mai   jos  un    citat    dintr-un   mesaj   adresat   de    Primul   ministru   Churchill   generalului   Stalin

``Telegrama primului ministru Churchill catre generalul Stalin-24 noiembrie 1942

Am comunicat Presedintelui Roosvelt cateva consideratii preliminare, in privinta Turciei,
si am constatat ca, dansul a ajuns la concluzia mea.Mi se pare ca ar trebui ca noi toti sa depunem un nou si energic efort pentru a determina Turcia sa intre la primavara, in razboi, de partea noastra... In cursul iernii voi continua sa trimit in Turcia pe uscat sau pe mare de-a lungul Coastei Levantului, armament si - daca aceasta masura va fi incuvintata- specialisti in haine civile pt instruire si deservire.``

 

Bineinteles   ca   Stalin   s-a    opus cerand   vehement deschiderea     celui    de-al   2-lea   front   in   Vest, pentru   a    avea    mina    libera    in    Est.

 

La   Teheran   insa   presedintele    Roosvelt   a   sustinut    planul    sovietic,   cedand   fara   sa   clipeasca   toate   tarile est  europene   rusilor.

Churchill   desi    s-a   supus   deciziei    celor     2    mari n-a   cedat  ci   a    insistat   pina    la   debarcara   in     Normandia   o   debarcare  secundara   in   Balcani,   devenind   tinta   ironiilor   generalilor  americani ,   care  preferau   o   debarcare    in   Vest,
Dar   daca   au    prevalat   rationamentele    militare,   atunci    de   ce    a    inceput   WW2,   pt   a   lua    Polonia   de  la   Hitler si   sa   i-o   dea    lui   Stalin?
Adevarata vanzare   a   Europei   de    est   la     a    avut    loc  la  Teheran si   nu   la   Yalta    cand   zarurile    erau    deja      aruncate

Editat de Canaris2
  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu am cunostinte despre tratate militare din acea era, insa niciodata n-am putut sa cred istoria ce ni se pretindea in scoala din Romania, ca este sau a fost adevarat. 

De dezbatut n-as fi avut curaj atunci ca nu ajungeam bine, bunicul ne-a explicat cum se trateaza aceste persoane si am avut caz tragic in familie cand din gresala unchiul, fratele mamei a fost impuscat in 1950, confundat cu un dezertor.   Nici povestea asta nu cred, ca el a fost ajutor de sofer, statea pe scaunul de pasager in cabina camionului si credeau ca vrea sa fuga peste granita in mijlocul Romaniei.  Avea un glonț in frunte, bunicul a deschis sicriul sigilat de armata.

A imbatat garda oficiala si s-a uitat din ce cauza a murit unicul fiul, care nici macar nu lucra pentru armata, carau granit din mina undeva la prelucrat.    

Mai pot eu sa cred basme???

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc.

 

Mi-am adus aminte ca sotul a cumparat niste volume uriase de carti despre razboaiele din lume despre care s-a stiut ceva.  Inca din antichitate sau de cand omul merge pe doua picioare, conflictele ermate cat-decat acolo sint redate, insa din spiritul autorului.  Deja si acea istorie este masluita, mi-am dat seama de felul cum imi povestea ce a citit si l-au lasat surprins ca nu s-a vorbit despre multe razboaie in public.   Nu recent a cumparat cartile si nu stiu ce a facut cu ele ca de o vreme n-am auzit nimic de interes pentru asta.

M-a surprins ca ce povestea nu coincidea nici cu ce am invatat la scoala sau am auzit la radio sau TV pe vremuri la stiri.  Am observat si cu alte volume ca se discuta despre altceva decar ar fi de asteptat intre acele paranteze.  La fel ce se transmite de aici in Europa nu este la fel cu ceea ce se intampla si invers.

 

Deloc nu m-a surprins cand am citit ca Jackie Kennedy a ordonat uciderea lui barbac-su  :haha: acum ca am aflat adevarul despre asasinat, viata merge mai departe . . . .

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu sint foarte in tema cu politica dar mereu ma intreb, oare despre ce exact se discuta la asemnea sedinte ca arata in forma superba presedintii participanti, deloc par a fi consumati de problemele tarii, degusta delicatese gurmande in oricare sezon si revin cu raspunsuri nu prea satisfacatoare pentru popor.

 

In copilarie vedeam acele aranjamente de fructe cu struguri si pepeni cand noi inghetam de frig si cartofii-n noi, iar ei beau sampanie la "intelegerea" secreta din care tot nu s-a inteles nimic ca era informatie clasificata.  Noi nu eram pusi la socoteala niciodata.  Ne mai aratau la TV cum beau cafea in fotolii comfortabile pe terase cu vedere la mare sau ceva pitoresc si rar si zambeau mereu.  Noi ca neam de taran nu aveam drept la acele zambete ca eram clasificati neseriosi ca atragem atentie negativa, fetele agata baieti si din astea.   Noi trebuia sa fim seriosi cu fruntile incretite ca sa parem demni de considerat ...  :x:    

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

 

La   Teheran   insa   presedintele    Roosvelt   a   sustinut    planul    sovietic,   cedand   fara   sa   clipeasca   toate   tarile est  europene   rusilor.

 

Americanii  au  motivat decizia  prin   starea   de    sanatate   precara    a presedintelui, pt   ca   e   preferabil   sa   fii  prost    decat machiavelic.

Personal eu    cred   ca    a    fost    o    intelegere  intre   evreii    din   staf-ul celor     2     presedinti,prea    putin   interesati   de   soarta  popoarelor    din     Europa de  est

Editat de Canaris2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×