Sari la conținut
Forum Roportal
Vriies

Topic personal - între mister și revelație

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pentru voi, cei care mai treceți pe aici :smile::laugh:

 

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
9 hours ago, Sherlock said:

The.Plato.jpg

Puține lucruri se cunosc cu certitudine despre perioada de tinerețe a lui Platon. Pe baza diverselor mărturii, considerăm azi că Platon făcea parte dintr-o familie de oameni cu stare, cu tradiție în implicarea și activitatea politică. Da, se pare că numele de Platon a fost mai degrabă un supranume, o poreclă, însemnând „cel cu umeri lați”. Aluzie la faptul că Platon era bine clădit și voinic, cum am spune noi azi. Se pare că îl chema, de fapt, Aristocles. Dar ce mai contează? Noi îl știm de Platon. 

PeSe: Ah! Și să știi că văzui și io primul episod al Sezonului 8 din Urzeala Tronurilor. Mda, nici pe mine nu m-a dat pe spate, dar aștept să crească intensitatea și ce-o mai fi :smile::laugh:

Editat de Vriies
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eh, cre' că în seara asta mă duc, așa, cu gândul la dreptul tuturor ființelor de a trăi și de a găsi un strop de fericire în viața asta. Cel puțin așa îmi inspiră melodia asta:

 

 

Mai departe, poate că n-ar strica o urare de fericire și prosperitate. Ascultați un picuț și n-o să vă pară rău...

 

Editat de Vriies
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Cică mai sunt unii care cred că Pământul ar avea undeva cam pe la vreo 6000 de ani vechime sau vreo șase mii de ani și ceva, în fine, nu dau nume.
Am văzut recent că se încearcă argumentarea acestei chestii pe baza faptului că, statistic vorbind, s-a constatat că viteza de rotație a Pământului încetinește sau scade de la un secol la altul. 
Lucrul ăsta e adevărat, anume că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe scade în timp sau, altfel spus, lungimea unei zile solare sau perioada de timp în care planeta realizează o rotaţie completă în jurul propriei axe, creşte.  În orice caz asta este o constatare făcută în urma analizelor rezultatelor observabile. 
Dar de aici și până a trage concluzia că asta ar fi dovada că Pământul are doar 6000 de ani și ceva, mi se pare a fi ceva imens de forțat și nelalocul lui, care nu prea are treabă cu cele mai elementare cunoștințe din domeniul științelor.
Deci ca să înțelegem mai bine, una din argumentările că Pământul are doar 6000 de ani se face pe baza faptului că, dacă viteza de rotație a Pământului încetinește și a fost în trecut mai mare, atunci n-ar fi putut exista dinozauri în trecut pentru simplul motiv că, din cauza vitezei foarte mari de rotație a Pământului din trecutul mai îndepărtat de 6000 de ani, dinozaurii ar fi fost pur și simplu expulzați în spațiu.
Bă, mă leși? Bă, ej nebun?
O să încerc să demonstrez absurditatea unei astfel de concepții, în măsura timpului liber, cu instrumentele simple ale unui elev din clasa a IX-a de liceu...Adică folosind noțiuni precum „forța gravitațională”, „forța centrifugă”, „viteză unghiulară” etc. 
 
Până atunci, o melodie faină ca să meargă bine treaba în weekend:smile:  :
 
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca Pamantul e de gen feminin si de aceea isi ascunde varsta.

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Evident! Și stau mărturie vechile nume, precum Gaia sau Gaea sau Terra.

Nu numai că e de genul feminin, dar e și sexi și de o generozitate ieșită din comun. Ca dovadă că încă ne suportă...

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa nu zici că sunt zgârcită..si azi, îți fac și ție pofta cu rubiniul meu bachmatic.

Are 5 ani și e absolut divin!

 

 

e7d74-vin-rubin.jpg

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
On 4/19/2019 at 10:42 PM, Stu' said:

Ca sa nu zici că sunt zgârcită..si azi, îți fac și ție pofta cu rubiniul meu bachmatic.

Are 5 ani și e absolut divin!

 

 

e7d74-vin-rubin.jpg

Hmm, chiar că mi-ai făcut poftă! Nu-mi teleportezi și mie o sticlă, acolo? :laugh:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Dar până atunci, hai să vedem cum stă treaba cu „Pământul tânăr”, adicătelea cu încercarea hazoasă a unora de a demonstra că pământul are doar ceva în jurul a 6000 de ani vechime, că dinozaurii n-ar fi putut exista datorită faptului că ar fi fost aruncați de pe suprafața Terrei din cauza centrifugei. 
Bun, știm că Pământul se rotește în jurul axei sale și hai să vedem cu ce avem de-a face aici și să stabilim mărimile și definițiile implicate...
Într-adevăr ceasurile atomice de azi, precum și analiza datelor din trecut, ne arată că avem de-a face cu o încetinire a rotației Pământului , adică cu o creștere a zilei. Rata aceastei creșteri, conform observațiilor, este  una mică, de 1,7 milisecunde la 100 de ani.  După alții este de 1,4 milisecunde la 100 de ani, în fine.
 
Cu alte cuvinte, în trecutul îndepărtat, viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe era mai  mai mare și implicit ziua era mai scurtă. Acest fenomen se datorează în principal interacțiunilor din sistemul Soare-Pământ-Lună, mareelor în speță, coroborat și cu dinamica distribuției de masă a Pământului. În fine, treaba e să ne facem cât de cât o idee rezonabilă despre cât de lungă era ziua în trecut și să demontăm absurditatea aserțiunii că dinozaurii n-ar fi putut exista acum 210 de milioane de ani, din cauză că, datorită vitezei mari de rotație a Pământului de atunci, dinozaurii ar fi fost efectiv expulzați în spațiu din cauza forței centrifuge uriașe generate de viteza mare de rotație a Pmântului, care ar fi fost cel puțin egală cu Forța gravitațională. Sigur că pentru exactitate e nevoie de calcule complexe, cu integrale și derivate, însă vom simplifica problema, obținând rezultate rezonabile cu instrumentele unor elevi de clasa a opta sau a noua. 
Bun, hai să considerăm că rata creșterii zilei este de 1,7 milisecunde la 100 de ani. 
Asta înseamnă că într-un an ziua crește cu 1,7 / 10*5. Deci acum 210  milioane de ani, făcând un calcul simplu, o zi avea cu 1,7 / 10*5 secunde/an x 210 000 000 ani = 3570 secunde mai mult decât în prezent. Adică aproximativ o oră, ce mai la deal sau vale. 
Deci acum 210 milioane de ani, când să zicem că un dinozaur micuț pe nume Dino care avea 80 de kile și se zbenguia undeva la Ecuator pe suprafața Pământului primitor și bun, viteza de rotație a Pământului era mai mare și ca o consecință perioada de rotație a acestuia sau ziua terestră era mai mică având 23 de ore. Credeți că în aceste circumstanțe forța centrifugă generată la suprafața Pământului de mișcarea în jurul propriei axe era așa de imensă încât sărmanul Dino să fie expulzat în spațiu? Nici vorbă! El putea să se zbenguie liniștit, cât era ziulica de 23 de ore de mare, alergând după dinozauri mai mici ca să-i pape și fugind de dinozaurii mai mari ca să nu fie păpat. 
Ca să se întâmple aberația aia, ca Dino să fi fost aruncat în văzduh din cauza forței centriguge, ar fi trebuit să se întâmple următorul caz: 
Forța centrigugă de la suprafața Pământului să fi fost cel puțin egală cu Forța gravitațională din acel moment.
Gravitational and centrifugal forces
 
Adică, 
Fcf = Fg 
Știm că  Fcf = mω*2R  și că Fg = GmMe/R*2
 
Unde:
Fg = Forța gravitațională {\displaystyle F=G{\frac {m_{1}m_{2}}{r^{2}}},}
(cazul nostru m1 este Me, adică masa pământuluiiar m2 este m, adică masa lui Dino)
Fc = Forța centrifugă care acționează la supraf Pământului asupra unui corp de masă m,Fc = 2R = Mv2/R
v= viteza instantanee 
Me = Masa Pământului = 5,98×1024 kg
m = masa sărmanului Dino = 80 kg
R = Raza Pământului la Ecuator = 6378 km
G = constanta gravitațională {\displaystyle G=6,67*10^{-11}Nm^{2}/kg^{2}}
T = Perioada de rotație a Pământului în jurul propriei axe
ω = viteza unghiulară a pământului 
 
Și înlocuind în egalitatea de mai sus cu valorile pe care le avem, scoatem valoarea vitezei unghiulare la care sărmanul Dino ar zbura în spațiu și găsim că ω  = 0,00124 rad/s. 
Mai departe, perioada de rotație în aceste circumstanțe, adică durata unei zile terestre ca această „minune” de expulzare a lui Dino să se întâmple, ar fi:
T =  2π/ω = 1,4 ore  sau 5064 secunde sau 1 oră, 24 de min și 24 de secunde.
Wow! Deci ca Dino să fie expulzat în spațiu acum 210 milioane de ani, Pământul ar fi trebuit să se fi învârtit mai ceva ca o tiribombă, ziua terestră trebuind să fie de numai 1,4 ore, ceea ce evident că este absurd și nu corespunde faptelor! 
 
 
PS: Sper că am scris suficient de clar și scuze pentru eventualele greșeli de redactare :smile:
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×