Jump to content
Forum Roportal
un_dac

Desen Pastel - fixativ

Rate this topic

Recommended Posts

Salutare,

 

Am încercat un desn în pastel moale. Dupa terminarea desenului i-am aplicat doua straturi de fixativ iar după uscare observ că nuanțele culorilor au devenit mai închise.

 

Este normal sa se întâmple asa? Cum pot preveni asta pe viitor? Să schimb fixativul?

 

Mentionez ca fixativul folosit este winsor&newton pentru grafit si pastel, pastelurile sunt creioane de la carbothello si cretate moi de la giocconda. suportul este hârtie pentru pastel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E normal sa se inchida la culoare, mai ales ca ai folosit atat de mult.

Un singur strat de fixativ e de ajuns, si ala subtire. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merci de raspuns,

 

Si dupa primul strat s-au inchis culorile, la urmatorul o sa aplic doar un singur strat fin. Daca desenez usor peste stratul de fixative sa mai deschid culorile exista riscul sa deteriorez desenul? Sau e mai bine sa-l las asa?

Alta intrebare si scuze ca indraznesc dar nu prea gasesc lume unde sa discut de subiectul asta- daca ma poti ajuta: exista creion pastel alb sa pot sa-l aplic pe o suprafata unde deja am aplicat culori inchise.

Mai exact, ma intereseaza sa desenez spitele de la o roata detaliat. Pentru asta imi trebuie linii foarte fine sa aplc si umbra si reflectii de lumina. Creionul alb de la carbothello este prea cretat si nu ramane albul clar peste alt strat de pastel. Pastelurile moi de la gioconda, lasa urma alba peste orice suprafata dar nu sunt creioane ci au forma de creta rotunda, astfel mi-e imposibil sa fac detalii fine si precise cu ele cum am nevoie pentru spite de exemplu sau margini ascutite.

 

Am nevoie de un creion pastel alb cu proprietatile celor de la gioconda, vreo sugestie?

 

Multumesc anticipat!

Edited by un_dac

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Si dupa primul strat s-au inchis culorile, la urmatorul o sa aplic doar un singur strat fin. Daca desenez usor peste stratul de fixative sa mai deschid culorile exista riscul sa deteriorez desenul? 

 

 

foarte probabil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cu riscul de a strica desenul am incercat sa desenez peste fixativ si functioneaza fara probleme. Cred ca o sa fie trial and error pana ma prind ce si cum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×