Jump to content
Forum Roportal
The Unknown

Cascada Niagara fara apa!

Rate this topic

Recommended Posts

Oprirea cascadei Niagara din1969 le-a dat o lecţie inginerilor: ''Nimic nu scapă de moarte''

niagara-1.jpg?width=618&height=361

 

Eforturile de a schimba cursul istoriei şi liniştea naturii au fost întotdeauna un motiv principal al civilizaţiei umane, timp de mai multe secole.

Fie că este vorba de intenţia de a stăpâni aerul prin inventarea avioanelor sau construcţia mega-structurilor, precum piramidele, sau oprind fluxul uneia dintre cele mai mari resurse de apă din lume - "Cascada Niagara".
 
Cascada Niagara este compusă din Cascada Horseshoe şi Cascada Americană. Din cauza mai multor ani în care au fost înregistrate căderi de pietre în structura cascadei, între anii 1931 şi 1954, Cascada Americană s-a confruntat cu o eroziune, care, dacă nu ar fi fost împiedicată, ar fi dus la dispariţia permanentă a cascadei.
 
În urma protestelor publice pentru a salva Cascada Americană, Corpul de Inginerie a Armatei din Statele Unite (USACE) din regiunea Buffalo a fost delegat cu o imensă responsabilitate: drenarea Cascadei Americană pentru reparaţii. 
 
Acceptând această provocare istorică, a fost construit un batardou, ce a durat 3 zile, în care s-au lucrat în două schimburi a câte 11 ore fiecare. Construcţia a tăiat fluxul cascadei care era de 60.000 de litri pe secundă, ajungând la o capacitate de 15.000 de litri pe secundă.
 
Acest efort gigantic, care a cuprins 1.264 de camioane care au transportat 27.800 de tone de nisip şi pământ, a fost efectuat pentru a umple batardoul. Ţevile utilizate aveau o lungime totală de 245 de metri lungime şi aproximativ 16 cm diametru.
 
O altă descoperire care a ieşit la suprafaţă după proiectul de uscare a cascadei a fost cadavrul unei femei. Aceasta purta o bandă de aur, cu o inscripţie tragică pe interior "nu mă uita".
 
Proiectul de drenaj a implicat şi mărunţirea rocilor Rochester Shale, această activitate a fost o preocupare majoră pentru geologii care au vrut să efectueze teste. 
 
Testele au fost efectuate pentru a preveni continuarea eroziunii şi pentru a testa integritatea structurală a Cascadei Americane. După ce au planificat testele şi implementat eforturile, USACE a estimat că lucrările vor fi finalizate până în 1972.
 
Testele constau în analiza chimică a rocilor, inspecţii microscopice, precum şi o serie de alte teste au fost efectuate după acumularea unor cantităţi mari de date de inginerie, geologice şi alte informaţii.
 
După un efort enorm care a durat 5 ani, o Comisia Internaţională s-a întrunit în anul 1975 şi a concluzionat că 385.000 de tone de talus s-au acumulat în Cascada Americană, şi a avut ca rezultat scurtarea cascadei de la 30 de m la 14 metri, în timp ce adâncimea sedimentului a variat de la 8 metri la 15 metri adâncime. 
 
De atunci s-a ajuns la concluzia că ar putea exista întotdeauna un anumit risc în ce priveşte eroziunea cascadei Niagara. 
Potrivit Amusing Planet, lecţia pe care au învăţat-o inginerii după acesc proiect de drenaj a fost că totul are o durata de viaţă şi nimic nu scapă de moarte. Fie ca este vorba despre fiinţe în carne şi oase, precum sunt oameni, sau chiar un spectacol fără egal al naturii, cum ar fi Cascada Niagara.
 
 
descopera.ro
 
 
 
 
 
 
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum ca am vazut pe uscat cum arata Cascada Niagara ... n-o sa ma mai intimideze nici cu apa desi pare fioroasa rau de tot.  Am fost de 2 ori in vizita prin acea zona din Toronto cu masina, vara si este minunata calatoria daca este si compania placuta, mancare si bautura la gheata destula ca e drum lung si aglomerat si ce se vinde nu prea-mi place, doar ciresii cand sint in sezon prin sfarsit de Junie.   

 

Nu pare foarte adinc insa pietrele spalate de apa sint periculosi. Eu doar de departe ma uit la asemena scena ca ametesc de aproape si de la mirosul apei.

Este si un tur cu vaporasul dar nu ma prea intereseaza  decat ciresii de pe drum ... sincer  :haha:  locul este foarte umed si plin de aburi mereu. E bun la ten.


Ca si in DisneyLand, mergi odata in viata ca eu nu m-as mai duce nici acolo sau in alte parcuri din astea unde stai la rand sa te zgaltaie vre-un aparat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×