Jump to content
Forum Roportal
The Unknown

Pe fundul Marii Negre s-a descoperit un rau subacvatic

Rate this topic

Recommended Posts

rau-subacvatic-_w700_h800_q90.jpg  

 

Pe fundul Mării Negre, oamenii de știință au descoperit un masiv râu subacvatic. Acest râu fascinant, cu copaci şi frunze ce cad pe fundul mării, are chiar şi cascade!

 

După estimările făcute s-a ajuns la concluzia că dacă râul ar fi pe pământ, ar fi în top 6 în ceea ce privește volumul de apă care curge prin el. Este de aproape 350 de ori mai mare decât Thames (Tamisa)  şi de 10 ori mai  mare ca Rinul, potrivit World Wide Romania .

 

Râul subacvatic, care atinge şi adâncimi de 30 de metri în unele zone, are şi cascade asemănătoare celor terestre.

 

Pentru a studia canalul adânc după ce a fost descoperit sub apă cercetătorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin și așa au dat peste un râu cu apă foarte sărată care curge de-a lungul canalului de pe fundul Mării Negre şi creează maluri şi lunci asemănătoare cu cele ale unui râu terestru.

 

Dr. Dan Parsons,  a spus: „Apa din aceste canale este mai densă decât apele din jur pentru că salinitatea mai ridicată poartă multe sedimente. Curge de-a lungul platoului continental şi în afara platoului abisal, la fel ca şi un râu terestru.

 

Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum deşertul, dar aceste canale pot distribui nutriente şi ingrediente necesare pentru supravieţuirea într-un asemenea mediu. Asta înseamnă că pot fi vitale, la fel ca şi arterele care aduc viaţa în adâncimea oceanului”.

 

Nu este prima descoperire a unui râu subacvatic. În adâncul Mării Mexicului există un râu numit Cenote Angelita, descoperit de către Anatoly Beloshchin şi echipa lui de scafandrii.

 

„Eram la 30 de metri adâncime, apă dulce, şi apoi 60 de metri adâncime, apă sărată, şi văd un râu sub mine, o insulă şi frunze care cădeau. De fapt, râul este o albie de hidrogen sulfurat”, a declarat Anatoly Beloshchin.

 

Acest râu atinge o adâncime de 35 de metri în câteva locuri, cu debit de apă dulce și sărată în funcție de adâncime.

 

Oamenii de ştiinţă au bănuit că se pot forma râuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale şerpuite în oceanele din întreaga lume.

stirile.ro

Edited by The Unknown

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×