Sari la conținut
Forum Roportal
@anyry

scriere, publicare, vanzare

Postări Recomandate

Care sunt problemele cu care se confrunta azi un scriitor? Scrierea unei carti (roman, nuvele, poezii) - procesul creatiei. Critica? Depinde pe gustul cui scrii. Publicarea? Se gasesc azi edituri de tot felul, ba mai exista si varianta self-publishing.Apoi, vanzarea. Cred ca aici e problema. Platesti unei edituri sa scoti un numar de exemplare, apoi ce faci? Le dai cadou celor interesati, le donezi bibliotecilor? In librarii ajungi mai greu...

Voi cu ce probleme v-ati confruntat sau va confruntati ca scriitori?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Foarte multi se decalara azi scriitori doar ca si-au scris autobiografia!!!   Deja se cred ca l-au depasit pe Eminescu demult ca el n-a fost in America.

De reclamat se poate pe Inter-Net si de oferit spre vanzare la fel insa de printat/tiparit este o problema ca pretul nu este chiar ieftin, plus daca a scris ceva acolo ce nu se pota publica, va fi refuzat total.   Si precum multi pun si chestii picante crezand ca aduce vanzare mare, sau barfe politice ... cad secerat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru cineva care cauta o editura, o problema e corectitudinea politica. Depinde si de tara, e drept, sau daca alegi o editura bazata in mod declarat pe o anumita ideologie. 

 

Self publishing e o mare pacaleala. Nu iti va fi oferita o critica dezinteresata pentru ca esti client. E practic un xerox ceva mai rafinat. Vei plati, vei scoate un numar de exemplare si ti le vor pune in brate. Cel putin asta stiu de acum cativa ani, ca asemenea ''edituri'' nu se ocupa de promovare. Deci da, exact cum ai scris. 

 

Mai repede (cred) reusesti ceva publicand in format electronic si promovand pe internet in mediile potrivite.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Metoda electronica functioneaza perfect intre cititorii tineri care stau cu zilele pe net, insa cititori seniori, unguri emigrati din '56 spre exemplu care vor sa citeasca o carte, n-o sa se chioreasca langa ecrane, ei vor cartea in mana.  Cei care scriu, in majoritate sint din cei cu experienta de viata deja, deci mai batrini,  ca cititorii tineri n-au rabdare pentru un roman doar 5 linii despre sex ... vezi care-i sporul sa vanzi o carte.   Am zis unguri ca ei scriu foarte mult, insa din fiecare natie scriu cei care vor, dar as vrea sa stiu daca cineva se ocupa sa scrie despre invazia orientalilor in Europa???   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu NU sunt scriitor, dar am câţiva prieteni care sunt. Unii trăiesc din chestia asta, alţii cam trag mâţa de coadă, unii sunt cunoscuţi, alţii încă visează o oarecare notorietate. Nu ştiu exact ce te interesează pe tine, ce te mână înspre scris, dar, din ce văd la prietenii mei, chestiile de care se lovesc sunt cam următoarele:

 

1. Cum scrii este treba ta. Dar trebuie să fii conştient şi de felul în care vei fi receptat. Dacă scrii prea cuminte, n-o să le placi criticilor. Dacă scrii pe placul criticilor, nu prea o să placi publicului. Nu ştiu unde se găseşte echilibrul între cele două. :D

 

2. Nu prea te poţi numi scriitor dacă nu eşti publicat de o editură cât de cât cunoscută. Ca debut merge să publici un prim volum la o editură mică, necunoscută. Se practică aşa ceva, fiindca ai nevoie să arăţi publicului că exişti - să poţi încerca să băgi câteva zeci de volume prin librării (dar va trebui să negociezi cu fiecare în parte, practic să te rogi de ei), să poţi trimite câteva zeci de volume tuturor criticilor şi revistelor literare pe care le ai pe listă, în speranţa că le vei atrage atenţia şi că îţi vor scrie cronici sau că vor pomeni numele tău în vreun fel în mediile literare. Dar editurile mici, de bloc, trebuie să rămână doar pentru faza debutului. Dacă vei continua cu al doilea, al treilea volum etc tot la edituri de colţul blocului, rămâi un scriitor de colţul blocului şi nu vei avea nici o vizibilitate. Poţi să faci cadou cărţile prietenilor şi te poţi lăuda că eşti scriitor, dar nu eşti.

 

3. Vânzare? Nici nu are sens să te gândeşti la aşa ceva dacă nu ţi-ai făcut un nume vehiculat de toată lumea, de marile edituri sau măcar de lumea literară (medie, mică şi pestriţă). În România nu se cumpără carte de autori contemporani, doar vreo 3 au vânzări bune, alţi vreo 15 - 20 la limita satisfacătorului, alte câteva zeci reuşesc abia să-şi acopere cheltuielile, restul scriitorilor plasează volume ca să adune praful în rafturile librăriilor. Nici librăriile, nici editurile nu fac vreo promovare autorilor şi volumenlor, aşa că nu-ţi pune speranţa.

 

4. Dacă scrii, atunci ar fi bine să începi să citeşti din scrierile tale la ceruri literare, cenacluri, reviste, seri de lectură. Astea sunt manifestări pe la care circulă criticii (de anvergură locală sau judeţeană, eventual unii din ei cu un nume la nivel naţional). Aceste cenacluri reprezintă primul filtru: dacă ai atras atenţia aici, înseamnă că scrii ceva interesant. Poate vreo revistă literară sau judeţeană îţi va publica ceva, apoi alta, dacă eşti bunicel-bunicică, după aia este o chestie de perseverenţă. Poţi să începi să te autopromovezi pe diverse portaluri sau grupuri specializate (gen Republica Poetică sau altele de gen) - e un pic greţos să încerci să te auto-promovezi, dar, dacă vrei să te faci scriitor, cu lămâie trece.  :pardon:

Editat de lynxul_negru

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×