Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Sfaturi pentru o alimentație sanatoasa, de Sarbatori

Postări Recomandate

Medicii spun ca cei care in timpul anului au obiceiuri alimentare nesanatoase, de Sarbatori au tendinta sa faca excese majore, in timp ce persoanele preocupate de o alimentație sanatoasa iși pastreaza cu usurinta echilibrul.

Gastroenterologul Alexandrina Constantinescu ne invața cum sa mancam ca sa ne simțim bine de Sarbatori.

Traditiile culinare specifice romanilor, cu alimente incarcate de grasimi, proteine animale, calorii, care sunt indelung prelucrate termic, afecteaza negativ chiar si un organism sanatos. Insotite de consumul de alcool si lipsa de miscare, aceste obiceiuri duc catre latura neplacuta a sarbatorilor.

 

Dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog

 

"Greselile alimentare cele mai frecvente tin de cantitatea si calitatea produselor consumate in aceasta perioada, care contribuie la aparitia complicatiilor digestive nedorite -  greata, senzatie de greutate in stomac, balonare si uneori chiar voma si diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banala indigestie sau gastrita pana la pancreatita acuta", atrage atenția dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog. De aceea, consumul de alimente trebuie sa fie controlat. Tentatia de a ne rasfata cu delicii culinare este foarte mare, insa orice persoana care vrea sa se bucure de sanatate ar trebui sa aiba o alimentație temperata de Sarbatori.

 

"Desi urmarile mancatului in exces in aceasta perioada sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, este surprinzator cum an de an numarul persoanelor care au nevoie de consult de specialitate este, in continuare, la fel de ridicat", a mai spus medicul.

De aceea, dr. Alexandrina Constantinescu ne da cinci sfaturi pe care trebuie sa le urmam pentru o alimentație sanatoasa de Sarbatori:

 

1. Intre felurile de mancare trebuie sa existe pauze, in asa fel incat stomacul sa poata digera felul anterior.
2. Sarmalele grase, caltabosul, crusta curcanului, ciorba plina de grasimi, friptura trebuie sa fie consumate in cantitati cat mai mici si intotdeauna cu legume din abundenta, salata de cruditati  sau salata de varza.
3. Deserturile traditionale (cozonacul, checul, prajiturile) trebuie facute in casa cu un aport cat mai mic de grasime, precum margarina, si zahar rafinat.
4. Hidratarea corecta ajuta digestia si limiteaza apetitul crescut, asa ca aportul de apa este important
5. Pentru ca digestia sa fie cat mai usoara, putem sa profitam de luminile spectaculoase si de targurile de Craciun, si sa facem o plimbare de cel putin o ora alaturi de familie.

 

"Ceea ce punem pe farfurie si in pahare, cat si felul in care mancam este foarte important pentru sanatatea noastra. Aceste sfaturi ar trebui sa devina un stil de viața, avand in vedere faptul ca o alimentație nesanatoasa poate duce la apariția cancerului colorectal", a mai spus dr. Constantinescu.

Care sunt cele mai periculoase alimente de pe masa de Craciun?

La randul sau, dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, spune ca "nu trebuie sa transformam mesele imbelșugate de Sarbatori intr-o amenințare la sanatatea noastra".

 

De aceea, fara sa renunțam la tradiții, putem adapta aceste rețete, sa le facem mai dietetice și mai prietenoase.

 

Carnații, caltaboșul, jumarile sunt preparate foarte grase și grele

"Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt: salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, carnații din carne de porc sau ouale umplute. Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneza mai ușoara, o carne mai slaba), metode de preparare mai potrivite (gatitul la cuptor sau gratar, in loc de prajit) și sa le consumam cat mai simplu, cu salata din belșug și fara paine, cartofi sau orez. Sa nu uitam de tradiționalul cozonac, pe care este indicat sa il consumam la masa de dimineața, impreuna cu o cana de lapte/ceai/cafea, fara alte alimente", adauga dr. Luminița Florea.

 

Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de craciun. Incercați sa nu mancați mai mult de trei, la o masa!

http://stirile.rol.ro/5-sfaturi-pentru-o-alimentatie-sanatoasa-de-sarbatori-968010.html#ixzz3vTBiTfSO

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am tot ingerat carne de porc doua zile. Mi-e atat de greata incat am cumparat conserve de peste pentru seara asta. Ficatul isi spune cuvantul.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am tot ingerat carne de porc doua zile. Mi-e atat de greata incat am cumparat conserve de peste pentru seara asta. Ficatul isi spune cuvantul.

 

De ce nu incerci sa mananci ceva fara grasime sa te dregi putin la ficat, cartofi copti in cuptor cu varza acra de exemplu ... foarte gustoasa combinatie dar te reface in mod fermecator.   La noi aceste zile cel mai mult s-a mancat ananas ... 13 bucati @ peste 1 kg bucata fara coaja si frunze!!!   A fost ieftin si am cumparat 20 de bucati, 99 centi bucata, nici Mosul nu ne-ar fi adus mai ieftin, urmat de conopida, morcovi, varza de Bruxelles si cartofi.

Da de la ce te-ai luat ?!

 

Te-ai izbit de semafor ?

 

Incerc sa inteleg postarea, dar nu reusesc ... poate ma ajuti.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De ce nu incerci sa mananci ceva fara grasime sa te dregi putin la ficat, cartofi copti in cuptor cu varza acra de exemplu ... foarte gustoasa combinatie dar te reface in mod fermecator.   La noi aceste zile cel mai mult s-a mancat ananas ... 13 bucati @ peste 1 kg bucata fara coaja si frunze!!!   A fost ieftin si am cumparat 20 de bucati, 99 centi bucata, nici Mosul nu ne-ar fi adus mai ieftin, urmat de conopida, morcovi, varza de Bruxelles si cartofi.

 

Ananasul suna grozav. Am luat si noi acum cateva zile un ananas si o nuca de cocos pt o salata de fructe. Nuca de cocos nu recomand, decat pe cont propriu. Amestecata, absoarbe alte arome si nu se simte deloc la gust. Plus ca am strambat satarul incercand sa o deschid :) .

 

Pentru detox, multumesc frumos pt sfaturi. Cand ma simt asa obisnuiesc sa nu mananc nimic 2-3 zlie; face minuni. :)

Editat de Abbie M.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nuca de cocos nu recomand, decat pe cont propriu. Cand ma simt asa obisnuiesc sa nu mananc nimic 2-3 zlie; face minuni. :)

 

Daca bateai un cui mare in nuca de cocos, pastrai satirul ... eu cumpar doar ras foarte fin daca fac niste prajituri unde se cere sau uleiul sa ma dau cu ea pe cap si corp dupa baie, dar rar, nu zilnic si la vara mai mult decat iarna.   Imi place proaspat sa-l mananc dar se gaseste greu ca se usuca pana ajunge si aici.

 

De ce ai tine post negru cand si ceaiurile sint foarte bune de macese sau de care-ti place, chiar daca nu mananci dar si niste compot ar fi foarte racoritor.

Si eu la fel.   Pe a ta.

 

Merry Christmas to you too!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru o sanatate de fier consuma fructele Cleopatrei

 

25_61669847_w700_h800_q90.jpg

 

Proprietațile curative ale smochinelor sunt cunoscute înca din timpurile stravechi. Regina Egiptului, Cleopatra consuma fructele dulci și parfumate pentru un ten fara riduri, pentru vitaminizare și efectul lor calmant.
 

 

Egiptenii l-au numit „alimentul multifunctional”.

Descopera lumea mistica a Egiptului și profita de beneficiile fructului

O vacanța în lumea faraonilor poate fi cireașa de pe tort daca ești în cautarea tratamentelor naturiste. Unde dai cu ochii, vei fi surprins de plantațiile de smochini și curmali.

La fiecare sfârșit de saptâmâna în Dahar, partea tip bazar a orașului Hurghada se organizeaza târguri de fructe și legume, unde comercianții își expun produsele proaspete pe tarabe și te încânta cu cele mai diversificate roade ale pamântului.

Egiptenii cunosc beneficiile smochinelor și te vor întâmpina cu prețuri foarte mici, dar și cu locuri unde ai ocazia sa beneficiezi de tratamente naturiste.

Crude sau uscate, fierte, pasate sau în ceai, smochinele te scapa de inflamațiile la nivelul pielii, au un efect calmant și emolient, lupta împotriva ridurilor, îți vitaminizeaza și tonifica corpul.

Fructul conține o cantitate însemnata de substanțe benefice, de la complexul de vitamine A, B1, B2, C, la minerale fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, pâna la enzime, proteine și glucide. Datorita antioxidanților care se gasesc în compoziția chimica, consumul acestui fructul te ajuta sa lupți împotriva cancerului și la diminuarea stresului.

 

Hurghada nu este renumita doar pentru recoltele bogate de smochine, ci pentru plajele lungi cu nisip alb precum puful de papadie îmbrațișate de apele cristaline ale Marii Roșii.

http://stirile.rol.ro/tratamente-naturiste-pentru-o-sanatate-de-fier-consuma-fructele-cleopatrei-968021.html#ixzz3vUNpQ4Ux

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

”În nutriție există doar trei contraindicații generale. Nu combinați niciodată aceste alimente!”

 

 

  1. nu amestec niciodată cele 3 proteine animale (carnea, lactatele și ouăle) pentru că nu le putem metoboliza împreună și pe termen lung duc la o încetinire a metabolismului și la acumularea de kilograme în plus.
  2. nu amestecăm niciodată iaurtul cu fructele pentru că au două momente de fermentație diferite și duc la balonare și nu se mai digeră corect nimic ce mănânci ulterior.
  3. să nu consumăm ceva dulce sau alcool odată cu masa sau imediat după masă pentru că în ficat există o singură enzimă care metabolizează și grăsimea și alcoolul așa că alcoolul va fi asimilat primul și apoi grăsimea care se va depune și de aici se poate ajunge la steatoza hepatică (ficat gras). Persoanele care consumă frecvent grăsimi și alcool sunt supraponderale. în special în zona abdomenului, depun grăsime pe organele interne și se poate ajunge la diabet, obezitate, sindrom metabolic.

doctorulzilei

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×