Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Expoziție de costume populare românești la ICR New York

Postări Recomandate

Colecția "Flori de IE" cuprinde peste 150 de ii tradiționale româneşti, autentice şi unicat, realizate şi cusute manual, cu broderii deosebite din fir de mătase şi bumbac. Unele dintre ele sunt vechi de peste 140 de ani. Iile au fost restaurate, analizate şi certificate de către un expert etnograf, care a stabilit astfel valoarea istorică a acestora. Piesele provin din toate regiunile geografice ale țării.

24%2011%202015%202.JPG

Colecția "Flori de IE" a fost completată, la începutul anului 2015, cu o serie de ii noi, reflectând un concept unic, ce readuce în prim plan ia autentica românescă și păstrează totodată linia cromatică și simbolistica originare. Modele vechi sunt astfel transpuse pe pânză nouă, piesele fiind, de asemenea, realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și aspectuoase, la fel ca prototipurile după care sunt create.

 

Fondatoarea și directorul Asociației "Flori de IE", doamna Cristina Chiriac, definește constituirea și scopul colecției astfel: "Flori de IE este un concept de suflet, pe care ne dorim să îl descopere cât mai mulți iubitori de artă, de tradiții românești și de frumos. Atât colecția de ii vechi, cât și piesele contemporane ce reproduc modelele autentice reprezintă o frântură din istoria neamului românesc, o poveste ce a dăinuit în timp, iar misiunea acestui proiect este aceea de a continua această poveste, de a o promova peste tot în lume și de a nu lăsa ca această comoară inestimabilă, ia românească, să se piardă odată cu trecerea timpului".

 

Expoziția de la ICR New York va cuprinde o selecție de 11 costume populare românești, reprezentative pentru colecția "Flori de IE". Acestea vor fi expuse pe manechine. Fiecare exponat va fi însoțit de note explicative, care, pe lângă datele tehnice (material, dată, zona etnografică de proveniență), vor prezenta publicului "povestea" fiecărei ii în parte. Atmosfera expoziției va fi completată vizual de proiecții video, iar auditiv, de un fundal muzical cu vechi înregistrări ale Mariei Tănase și alte cântece populare românești.

 

Evenimentul este conceput pentru a celebra Ziua Națională a României și a promova ia ca brand național, în contextul globalizării contemporane, care tinde să şteargă imaginile identitare.

Vernisaj: 1 decembrie, orele 16.00 - 18.00

Expoziția va fi deschisă până în 10 decembrie 2015

 

florideie.ro

Comunicat de presă ICR New York

 

observatorcultural.ro/*id_6562-news_details.html

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×