Sari la conținut
Forum Roportal
laurabostina

concediere dupa concediu de crestere copil

Postări Recomandate

Buna ziua,Ma aflu in urmatoarea situatie: In data de 13.09.2013 unitatea la care lucram a fost inchisa, in aceasta perioada eu eram insarcinata motiv pt care mi s-a facut un act additional SI am fost mutata in alta unitate din oras. In actul additional sunt precizate urmatoarele: "Incepand cu data de 13.09..2013 si pana la incetarea cauzelor care impiedica desfacerea cim ca urmare a desfiintarii postului ocupat salariata ca desfasura activitatea in sediul...". Acum trebuie Sa termin concediul de crestere copil si am urmatoarele intrebari: Am inteles ca ma voi intoarce la munca in preaviz de 20 zile si apoi conform contractului colectiv de munca voi primi 6 salarii. EU la unitatea inchisa aveam salariul net de 1100 lei, la aceasta unitate conform grilelor de salarizare salariul minim pe postul meu este 1500 lei...Sunt obigati legal Sa imi dea si Mie salariul de 1500 lei? La lichidare atunci cand imi vor plati cele 6 salarii + concediu de odihna neefectuat sunt obligati Sa imi DEA si sporul de vechime aferent pt cele sase salarii. Precizez ca avem stipulat in ccm la nivel de unitate spor de vechime?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 EU la unitatea inchisa aveam salariul net de 1100 lei, la aceasta unitate conform grilelor de salarizare salariul minim pe postul meu este 1500 lei...Sunt obigati legal Sa imi dea si Mie salariul de 1500 lei?

 

depinde ce anume scrie în contractul tau individual, cred.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din punctul meu de vedere textul suna "wierd" = afara din lumea asta, pentru ca eu n-am mai auzit de asemenea conditii  de munca pe unde am trait.

 

In Elvetia erau crese private unde se accepta si bebeul de 3 saptamani daca mama avea de mers neaparat la munca altfel statea acasa si nu mai avea nimic cu firma pana nu erau mari copiii.    Era necesar document legal de la Cresa ca sint acolo copiii, ca eu am avut doi, altfel nici nu ma acceptau sa trec pragul firmei!!!   Nu-mi datorau NIMIC mai mult decat salariul si ce mai apartinea doar pe timpul cat eram apta de munca si o perioada inainte si dupa nastere.   

 

In Franta gravidele cu leafa mai mica de un plafon stabilit de guvern, erau inregistrate la Social Security si de acolo ridicau bani pana copilul termina studiile universitare daca era interesat in oferta, mama era recompensata de toate alea lunar pe un cont special doar pe numele ei.  Simplu!!!

Vive la France!!!   

De obicei firmele nu se ocupau nici acolo de femeile care erau in perioada vietii cand isi formeaza o familie.   

 

In Statele Unite e si mai simpla treaba, totul e pe cont propriu, dar e bine sa programezi copil si sarcina dupa ce esti angajat permanent deja si ai asigurare de boala ca altfel si nasterea devine afacere pe bani personali.  Exista cateva saptamani de concediu inainte si dupa dar nu la toate firmele si unele refuza orice plata daca n-ai lucrat, adica esti in concediu fara plata.   La fel nu se ocupa de femei care zilnic au de fugit ca s-a intamplat ceva cu copiiii.   Alea sa stea acasa si nu le datoreaza nimic nimeni, doar sotul sau tatal copiilor.   

 

Cele sub anumit venit lunar au drept la alimentele copilului pana la 2 ani si scutece de singura folosinta dar nu cu brand names.  Formule de lapte praf fortificat si tot ce mananca un bebelus ca de nutricieni este stabilit meniul dupa cum arata copilul.   Are asigurare medicala copilul si tot ce-i trebuie si mai incolo in viata dar se incearca la maxim sa fie responsabilitatea parintilor, al mamelor la 13 ani si mai sus in varsta care nu-si dau seama pe ce drum pornesc sa fie cool ca au boyfriend.   Nu moare de foame nimeni ca se mai primeste si locuinta gratuita si educatie pentru mame tinere sa se califice sa-si asigure existenta pe viitor.   Conditiile sint stricte sa nu dea ocazie de lenevire ci de munca!!!

 

Lozinca pe care se bazeaza tratamentul american este luat dintr-o biblie, deci si in acele vremuri exista conditia asta:

 

- Decat sa pescuiesc sa-ti dau si tie peste zilnic sa ai ce manca, mai bine te invat sa pescuiesti"!!! 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Inchipuie-ti ca n-am!!! ... dar cand crapa de zi si aici, o sa intreb pe sora mea cand ea l-a nascut pe primul ei copil in fabrica, cate salarii garatuite a mai primit si vacante???    Eu am plecat de acolo gravida sa n-am de a face cu sistemul in maternitate, doar din cele auzite.


Trebuie sa stie daca se schimba ceva si acolo ca in alta parte nu exista asa ceva doar in fostele tari comuniste se mai lupta pentru bani gratuiti pe nedrept, ca asta nu se cheama drepturi ci furt, la fel dupa parerea mea numai ca nu ma plimb des pe acolo, au trecut 11 ani si jumatate deja.


In comunism neveste celor din local PCR toate sufereau de boli complicate si erau pensionate pe caz de boala, sa-si plimbe bebeii ziua in parc si ea sa stea cu tigara pe terasa cofetariilor, dar una bolnava nu ajungea decat in cimitir cu fierea sau boala de ficat sau de pancreas ca nu mai erau locuri libere pe bancile din parc.    Cunosc toate aceste motive cu drepturi legale fabricate in favoare catoriva femei doar.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspunsuri SI pt detaliile PE care le-ati dat din alte tari...dar PE mine ma intereseaza daca pot obtine aceste beneficii bazandu-ma PE legea din Romania. Stiu ca atunci cand Te intorci din crestere copil daca au fost majorari de salariu in acesta perioada angajatorul este obligat Sa iti acorde SI tie aceste majorari.intrebarea mea este daca este valabil acest lucru SI in situatia expusa de mine. SI CE cuprinde defapt salariul compensatoriu: Salarii net+ sporiri. Etc?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dar nu exista acolo un birou in acea firma unde ai lucrat ca cineva sa-ti explice drepturile?

 

La infiintare, fiecare firma isi scrie regulile catre angajati care este legal depus in districtul juridic al

muncii si se respecta cele scrise acolo, iar tu ca angajata, inainte sa mergi in acel lung concediu

de maternitate trebuia sa ai in scris toate punctele care te pot atinge, ca firma pe urma nu te mai

considera angajata si n-are explicatii sa-ti dea.   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Exists un contract colectiv in care sunt stipulate toate drepturile PE care le Ai...dar acolo nu este expicat fiecare caz in parts...totul este la modul general.Situatia mea este atipica SI de aceea nu stiu exact daca ma incadrez sau nu...cat despre un birou unde poti intreba...crezi ca exita un angajator care Sa iti spuna...ca au Sa iti DEA Mai multi bani hai Sa fim seriosi

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

presupun ca pe langa contractul colectiv de munca ai si un contract individual in care sigur ai specificat salariul de incadrare, sporurile pentru vechime si alte lucruri de acest gen. orice modificare a contractului individual de munca se face prin aditionale. practic tu esti angajata in noua locatie si trebuie sa primesti beneficiile corespunzatoare. 

personal am trecut prin aceasta experienta, diferenta era ca la compania unde am lucrat nu exista contract colectiv, doar individual. stabilirea compensatiilor s-a facut prin negociere directa si au tinut cont de vechime si evaluari de performanta. calculul a tinut cont de salariul brut + sporuri.

te sfatuiesc ca inainte de a semna decizia sa ai o discutie cu HR-ul, pentru ca exista posibilitatea sa nu se explice foarte clar toate conditiile.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pt sfaturile date..Da am SI un contract individual in care sunt precizate diverse aspects referitoare la angajate...dar drepturile sunt stipulate Mai bine in contractul colectiv...am Sa discut cu cei de la hr...sa vad CE pot obtine

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×