Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Românul din America e mai deștept decât românul din România?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Acum, vorbesc şi eu în cunoştinţă de cauză. După ce am locuit şapte ani în Canada - şi am cultivat cu sârg legături profesionale şi amicale cu trei legiuni de români aclimatizaţi în Statele Unite – poate am dreptul la o umilă concluzie. Românii de acolo se miră cu ochii bufanţi cum de mai stau românii în România asta pârlită, cum îi spun ei. Iar românii de aici sunt împărţiţi în două hoarde: cei care au vrut s-o tundă din ţară şi n-au avut curaj şi cei care au plecat după prima mineriadă, cu CV-ul vâlvoi.

 

După ’89, s-au schimbat ciudat de puţine lucruri în filosofia plecării definitive din România. În general, românul se cară pentru că vrea bani mai mulţi. S-a creat un mit al românului plantat pe continente mai catifelate. Cei care s-au împuiat prin ţări bogate dispreţuiesc gângăveala românului care se gândeşte de o mie de ori înainte de a trânti un dosar de emigrare la ghişeul ambasadelor cu pedigree.

 

De fiecare dată când am scris despre românii stabiliţi în Canada, de exemplu, m-au ocărât vreo câţiva, care au apucat să citească articolul şi nu le convenea modul meu de abordare. Chelul îşi pune mâna-n cap, evident, dar m-a jignit trufia cu care încercau să-mi explice ei mie cum stă treaba în Canada, asta după ce am locuit ani buni acolo, am căpătat cetăţenia lor şi alte privilegii meritate, zic eu. Cum să vă spun, românii din Americi şi Canăzi vor să fie invidiaţi de cei din România. Dar nici în asemenea hal, încât să le ceară toţi ăştia dn ţară bani cu împrumut sau mai ştiu eu ce favoruri. Atunci, bogătanii din Toronto sau Montreal se prefac a fi fascinaţi de ţara lor adoptivă, dar depăşiţi de cheltuieli, căci, nu-i aşa, o vilă medie din Toronto ajunge şi la 500.000 de dolari.

 

“Mi-e dor de România meaaa!”, nechează câte un român, ca un poet exilat în infernul civilizaţiei şi al prosperităţii. Treci acasă, na! Te ţine cineva acolo? România te primeşte înapoi cu braţele şi impozitele deschise. Cu inima largă şi corupţia şi mai largă. Şi cu pensia mică. Dar am stabilit că mărimea nu contează, în fond. După ce înjură America vreo zece ani, românul întors în România rămâne împăiat. Asta e ţara lui?! Aşa ciufută, aşa săracă, aşa coruptă, aşa haotică, aşa umilită de găinaţul nesimţirii publice? Nu se poate, a greşit avionul, el ştia că România e ţara unde merg câinii cu mărgele Swarovski în coadă. Ochei, a fost o neînţelegere, brrrr, hai înapoi în Canada! Mai bine stăm acolo şi plângem de dorul României, ascultând plăci cu Maria Ciobanu, decât aici, plângând de dorul Canadei, ascultând Celine Dion pe YouTube.

 

După ce înjură America vreo zece ani, românul întors în România rămâne împăiat. Asta e ţara lui?! Aşa ciufută, aşa săracă, aşa coruptă, aşa haotică, aşa umilită de găinaţul nesimţirii publice?


http://www.libertatea.ro/detalii/articol/editorial-romanul-din-america-e-mai-destept-decat-romanul-din-romania-559104.html#ixzz3sO36Jhbb

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Incep sa nechezesc dupa ce am ras sa mor de durere de coaste ca mai sint sensibile dar si la tusa.  

Nu stiu exact ce a deteminat autorul articolului sa ajunga la acest text, dar sint sigura avea o provocare oarecare de la compatrioti.  

Asta nu se va termina niciodata!!!    

 

Comparatia mereu ar trebui sa se faca intre romani de acelas fel ca educatie, varsta, experienta, nu un pocait sa urle ca in State e taramul promis

de God inca pe dealurile numite Munti de Ulei (traduc din maghiara) si cine nu se pocaieste n-are acces ca ei intervin ca au putere inca!!!

 

Pentru cei care au plecat cu gandul ca merg inapoi cu bani, este mai sinistru peisajul la retur ca nu se mai simt bine acolo fara apa calda si caldura cand aici doar invarti un buton si ai cald sau rece in casa si nimeni n-a auzit de a nu fi apa calda plus alte mici articole de comfort aici, lux acolo si curentul electric va fi o raritate curind si restul de comoditati pentru traiul normal in alta parte.  

 

Altii care viziteaza odata pe secol nu se asteapta la minuni si se lasa surprinsi de noutati pe care doar cei care stiu ca s-a intamplat o vad.

 

Desigur se debalanteaza tot sistemul si pofta de viata in oricare Toma si chiar daca nu spune sa nu supere familia, nu-i mai convine deloc acomodarea ce a regasit acolo, rece si neprietenos in comparatie cu ce a lasat in west.   

 

In cei care dorul de acasa arde sufletele jar ... (ma exprim foarte poetic, aproape eminescian)  sa calatoreasca doar de placere daca-si permit, emigrarea nu-i de ei, dar sint multi care se distrug de plans desi tineri ca nu-si vad rostul intr-un loc cu alta limba vorbita si au de pus mintea la contributie, cred ca acomodarea nu le vine pe calapod ca exista si legi, multe iar nu se viziteaza des cu nimeni.  

Le lipseste socializarea la multi in limba materna. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu se poate compara nici anii de stat intro tara sau alta ca multi dupa zeci de ani nu conosc engleza sau germana sau alta limba doar cateva fraze din auzite repeta ca nu toata lumea este capabila sa faca asta.  Vad pe aici femei tinere din Ardeal de 30 de ani se invarte prin mai multe state americane si doar in grup se descurca din cauza limbii.   Alta in 20 de ani n-a reusit sa pronunte 5 cuvinte si unde are de adaugat cuvantul "it" ... inghite in sec prima oara, se strange din toate puterile si pronunta cu accent maghiar "itt" = aici si te face atent ca a zis it-ul.  Nu accepta defapt forma de vorbire americana doar maghiara are sens ca ea atita stie.   Are noroc cu grupul de femei ca o ia la munca de curatenie, altfel ... nu era it sau itt.

Asta am vazut si in EUropa in toate tarile din vest.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

O romanca desteapta a incercat sa forteze pe sora mea sa aibe grija de o femeie de peste 85 de ani cu boala Alzheimer's ca ea sta la tara unde nu costa nimic bani, ca in capitala se cere 500 de dolari plus casa

si contul bancar plus pensia ca sa fie acceptat sub ingrijire totala pe termen mai lung si asistenta 24 de ore ca fuge mereu

de acasa.  Desteapta a primit deja 2 case de-al batrinei dar a cheltuit banii in excursii.   Voia sa porneasca cu batrina pe drum

ca ea vrea sa aibe o viata linistita si sa lucreze ... povestea parca sora mea era de vina de problemele ei.

A fost sfatuita sa nu cumva sa aduca pe batrina ca va fi dat pe mana mascatilor, ca erau doar vecine mai

demult unde locuiau cu 30 de ani in urma, insa au tinut legatura, pana ieri.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×